Du blir ikke glemt på nett

I Internetts spede alder var det få som tenkte konsekvensen av at deres bilder og tekster, meninger og private affærer, ble liggende på nett til spott og spe - for evig og alltid. Det er fremdeles noen som glemmer det.

Sist oppdatert
Se for deg den fiktive personen Tina på 18 år, som legger ut noen "på kanten"-bilder fra russefeiringen på en privat hjemmeside på nett. At bildene er på kanten har ingenting å si, for foreldrene vet knapt hva Internett er.

Et par år senere bruker hun et privat chatforum til å skjelle ut rådgiveren sin på skolen, og noen år etter dette deler hun mer enn gjerne sine kontroversielle meninger i diverse debatter i nettmediene. Så skal hun søke jobb. Og det hun ikke vet, er at googling har nådd sjefsrommene.

Et enkelt lite tastetrykk og Tinas historier kommer frem som perler på en snor. Sjefen hadde vel ikke sett for seg en slik personen i akkurat denne stillingen. Han googler en av de andre søkerne og finner adskillig bedre "skussmål".

Farget av hva Internett fortalte ham, så mister nok Tina sjansen før hun har fått overbevist om at hun er den rette for jobben.

Slik er det nemlig. Vi googler som aldri før.

Privatlivets fred skal godt vernes dersom du ikke vil bli sporet opp på noe vis. Kartsøk, telefonkataloger, billedbaser fra brylluper og gravferder, frustrerte reaksjoner i et nyhetsforum, og mer bevisste holdninger fra egne og bekjentes blogger. Alt kan spores opp av din neste lønnsutbetaler.

Vil ikke lenger

Man leser gjerne om realitykjendiser som faktisk har oppsøkt medier i ettertid og bedt om å bli slettet fra arkivene. De har begynt på nytt og vil - som vi - ikke vedkjenne seg bilder og handlinger fra f.eks BB eller Baren to, tre år i forveien. Aviser sletter selvsagt ikke sine arkiver, såfremt det ikke er statshemmeligheter som ligger på lur. Og uten å være forutinntatt, når det gjelder realitykjendiser er det neppe saker av viktig karakter som blottlegges - foruten deres renommé i egen fremtid.

Direktør Fredrik Syversen i IKT Norge tror ifølge NRK den moderne formen for referansesjekk blir mer og mer vanlig. Selv sjekker han alltid søkerne på nettet før intervjuene.

- Både for å sjekke om det de skriver faktisk er korrekt og finne mer informasjon om den mulige ansatte, sier Syversen til NRK.

Vær forsiktig med hvordan du utleverer deg selv og ditt anliggende på nettet - for du kan alltid spores opp - og i verste fall kan det legge din karriere i grus.

Les mer om kvinners økonomi og rettigheter på Kvinnesiden.no.

Denne saken ble første gang publisert 01/02 2007, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også