Gjør furumøblene nye!

Etablerte du deg på 90-tallet, så er det en stor sjanse for at du skaffet deg en del møbler i furu. Om du ikke har byttet ut alt ennå, så finnes det råd.

Sist oppdatert
Etablerte du deg på 90-tallet, så er det en stor sjanse for at du skaffet deg en del møbler i furu. Om du ikke har byttet ut alt ennå, så finnes det råd. Furumøbler fantes i nesten alle hjem på 90-tallet. De var (og er) rimelige og moderne på den tiden. Det kunne ikke bli nok furu i norske hjem. I tillegg til møblene var gjerne både vegger, tak og gulv i lakkert, oljet, lutet eller ubehandlet furu. Det er kanskje ikke så rart at vi etter hvert ble lei av denne trenden.

I dag er norske hjem gjerne preget av lyse, lette farger og enklere interiør. Furumøblene har havnet på søppeldynga, i kjelleren, på loftet eller på rom som vi ikke bruker så mye. Men mange av disse møblene var jo faktisk ganske praktiske og solide. Særlig kjømannsdisker og kommoder har mye oppbevaringsplass og kan absolutt være til nytte.

Profiler og utskjæringer

Det som gjør mange furumøbler utrolig lite trendy er profiler, utskjæringer og runde kanter. Gjerne supplert av gedigne avslutninger både oppe og nede, vitrinedører med sprosser og bondske håndtak og knotter. Det meste av dette er lett å kvitte seg med.

Gesimslister på skap og reoler kan som regel fjernes enkelt. Disse er gjerne festet med vinkeljern og kan enkelt skrus av. Det samme gjelder knotter og "pyntelister".

Utskjæringer og profiler er ikke fullt så enkelt, men om møblet skal males, så kan sparkel løse en del av problemet. Minder utskjæringer kan sparkles, slik at overflaten blir glatt eller enklere. Dette er ikke anbefalt om det er store og/eller veldig dype spor i treet. En "klump" med sparkel vil i verste fall falle ut etter hvert. Alternativet er å legge på en tynn plate eller sage ut partiet med utskjæring/profil og erstatte den med noe annet.

Slitasje, hakk og sår

Furu er ikke utsatt for hakk og sår ettersom det er et mykt treslag. Heldigvis er det ganske enkelt å få hakk til å svelle ut. Legg på en fuktig/våt svamp eller klut og se om treet sveller såpass at hakket blir borte.

Større skader kan sparkles. Bruk en sparkel som passer for bruk på tre og legg tynne lag som får tørke mellom hver omgang. Puss godt med sandpapir eller en pussemaskin når det er tørt.

Slitte områder bør pusses ned med en pussemaskin om man ikke ønsker å fremheve dette. Selv om det ikke skal være bonderomantisk, så passer slitte partier godt inn i Shabby Chic-stilen. Bordplater e.l. som er veldig ødelagt kan også byttes ut med noe annet. Å blande materialer blir ofte veldig vellykket og spennende. Om du bruker et materiale eller en farge som finnes andre steder i boligen, vil dette binde sammen møblene og det gjør ikke så mye at enkelte deler fortsatt er i furu.

Forberedelser
Uansett om du velger å beise, vokse, lakkere eller male, så bør du være nøye med forberedelsene. Vask møbelet godt med salmiakkvann, puss gjerne ned flatene og bruk kvistlakk over kvistene i treet.

Ofte vil det også lønne seg å grunne før du setter i gang på en malejobb. Dette gjør jobben litt enklere og resultatet blir mer holdbart. Dette er særlig viktig om underlaget er behandlet tidligere.

Voks og olje

Voks og oljer gir overflaten en naturlig og fin glans. Det kreves at overflatene ikke er malt eller lakkert (evt. at all maling/lakk er pusset bort på forhånd). Begge deler finnes i flere fargenyanser og i transparente utgaver. Dette kan faktisk få furu til å se ut som eik eller kirsebærtre. Husk å vedlikeholde ved å gå over med voks/olje av og til i ettertid.

Beis

Beis kan brukes alene eller i kombinasjon med f.eks voks. Beisen trekker ned i treverket og overflatene må derfor ikke være behandlet. Det finnes et stort utvalg av farger/nyanser og beis får du både vannbasert og oljebasert. Vannbasert beis bør (eller MÅ) lakkeres etterpå, ellers vil første runde med fuktig klut ende med sjolder. Oljebeis trenger ikke å lakkeres, men det kan gjøre overflaten sterkere.

Beis er enkelt og raskt. Du trenger ikke å pusse eller legge på mange strøk, men det er viktig å stryke på beisen vått i vått. Du kan bruke en svamp om du er redd for striper etter kosten.

Lakk

Om møblene dine er lakkerte fra før, så kan du fortsatt legge på lakk i en annen farge eller nyanse. Det finnes masse å velge mellom. Spør der du kjøper maling for å finne den riktige typen.

Maling

Maling er det eneste alternativet som kan skjule alle forsøk på å reparere. Sparkel, skjøter og utskiftede deler blir borte vekk. Du kan også male selv om møbelet er behadlet tidligere. Du slipper å se strukturen av treverket eller spor av kvister. Maling er rett og slett veldig greit å bruke på gamle møbler og det fjerner alle tegn på at møbelet egentlig er av furu.

Men maling er også det alternativet som krever mest forberedelser og nøyaktighet. Bruk en god interiørmaling eller oljemaling for å få den beste slitestyrken og for å få malingen til å dekke godt. Mal tynne strøk og bruk fordriver for å unngå striper og "sig" i malingen. En liten, glatt rulle gir gode resultater på store, glatte flater. Puss over alle flater med sandpapir mellom hvert strøk. Ofte må det 3-4 strøk til for å dekke skikkelig.

Kombinasjon

Det går fint an å kombinere maling med f.eks beis eller voks. Du kan f.eks beise topp- og bunnplaten og male resten av møbelet.

Detaljene teller

Å bytte ut småting som knotter/håndtak og beslag kan forandre møbler totalt. IKEA og de fleste jernvareforretninger har et godt utvalg av knotter og håndtak. Du kan også sette på nye "pyntelister" av f.eks metall eller tre for å kamuflere skader eller typise furu-profiler.

Deler av møbler

Det skal mye jobb til for å gjøre en snirklete furuseksjon om til et moderne eller tidløst møbel. Men som regel består slike møbler av flere deler som kan brukes hver for seg. Plukk delene fra hverandre og se om det ikke kan bli et perfekt TV-bord, en original vegghylle eller en praktisk sittebenk til entreen. Ingen kommer til å se at de en gang har vært et og samme møbel. i_202930 i_202932 i_202933 i_202931

Denne saken ble første gang publisert 11/10 2006, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også