Juletradisjoner

Juletradisjonene er forskjellige rundt om i landet. I denne artikkelen kan du lese hvordan noen av Kvinneguidens brukere feirer jul.

Sist oppdatert
Jeg er født og oppvokst på Vestlandet
- nærmere bestemt, Stavanger. Da jeg var liten feiret vi alltid julen hos mine besteforeldre - da var det fast tradisjon med juletorsk - ikke det helt store for barn, akkurat, men i julen var det en helt spesiell stemning, så torsken gikk ned på høykant, den ... til dessert var det riskrem med mandel - og marsipangris til den heldige finneren ... Etterhvert ble familien større og vi måtte dele oss på julaften, i min familie laget vi vår egen tradisjon - pinnekjøtt med kålrotstappe, poteter og smeltet smør - fremdeles var det riskrem til dessert - nå med rød saus, men likså marsipangris til den som fant mandelen ...

Etter at jeg fikk min egen familie og min mor døde, så har jeg prøvd å bringe videre de tradisjonene fra mitt barndomshjem - ungene mine har lært å sette pris på pinnekjøtt m/tilbehør - riskrem m/rød saus og mandel. Når alle er forsynte med middag og dessert, rydder vi av bordet og vasker og ordner på kjøkkenet ...

Så bærer det inn i stuen hvor det er dekket til kaffe - på bordet har vi alltid, småkaker (serinakaker, pepperkaker, krumkaker, osv.) - en marsipankake eller bløtkake - dessuten hører Delfia-kake til julen hos oss. Mens vi drikker kaffe kommer som regel julenissen - det er høydepunktet for alle ungene i familien - både de store og de små ... Deretter er det mer spising, kaker, sjokolade, marsipan, frukt og nøtter - det lager jul i huset hos oss ...

På julaften stå vi opp
og har en god frokost sammen. Etter frokost får ungene lov til å spise godterier som de fant i julestrømpene sine da de våknet. Så kikker ungene litt på alt det koselige som er på TV denne dagen. Deretter besøker vi bestermor og bestefar og spiser risengrynsgrøt med mandel, og selvfølgelig premie til den som får mandelen. Vi gå i kirken, og da er det snart tid for julemiddag. Som regel har vi besøk av andre i familien. Julemiddagen består av pinnekjøtt med kålrabistappe, og risgrøt til dessert. Vi bor i Hordaland. Og så er det tid for åpne gaver. Da ungene var mindre hadde vi julenisse, men nå har vi gavene samlet under treet. Når denne seansen endelig er over, sitter vi og koser oss utover kvelden med spill.

Enkelte vil nok synes
at vi starter "dagen før dagen". Men risengrynsgrøten med mandel i tar vi lille julaften. Det blir så altfor mye annen mat julaften. Dette har vi holdt oss til i 4. generasjoner.

Julaften starter uten frokost - vi tar varm kakao og julekake i stedet. Helst foran bål på peisen! Det gir en deilig følelse av at dette er en annerledes dag hvor det er lov å skeie ut.

Selve julemiddagen består av ribbe - masse ribbe, og ikke noe annet i tillegg, bortsett fra tilbehøret. Medisterkaker, pølser og denslags tar vi senere i julen. Tilbehøret til ribba er mandelpoteter, rødkål (og den må være hjemmelaget!) sure agurker, perleløk god sennep, og tyttebærsyltetøy. Og ribbefett, naturligvis, utkoket fra langpannen. Til dette drikkes det juleøl og Linjeakevitt. Barna får det de vil ha, men vi setter én strek - ikke Cola til julemiddagen. Mine barn har alltid foretrukket Farris. Til dessert har vi krumkakeskåler med multekrem - og multene skal være selvplukkete fra fjellet. Og til desserten drikker vi en god Tokajer. 1. juledag fortsetter vi med julekake til frokost, og spriser stor julelunch - og den dagen vanker det kald ribbe med oppvarmet surkål - samt alt det andre gode! Og øl og dram!

Jeg er oppvokst i Oslo, og mors familie kom fra Oslo/Bærum i mange generasjoner bakover. Far var fra Vestfold, med både han og hans familie har satt stor pris på den julematen mor var vant til.

Julaften morgen
spiser vi en hyggelig frokost etter at ungene har sjekket strømpene, deretter tar vi en runde til enkelte gode venner og leverer gaver, så går turen til julegudstjeneste der ungene synger i koret. Vel hjemme spiser vi pinnekjøtt med poteter og kålrotstappe, og til dessert vanker det alltid is. Pakkene åpnes en og en mens vi hygger oss med kaffe og kaker, og etter at det er avsluttet samles "storfamilien" til spill og videre kos hos min bror. Vi bor i Telemark

Vi bor i Sør-Trøndelag.
Mannen min er trønder mens jeg er nordfra. Julaften starter med at sønnen vår finner julestrømpen sin. Vi spiser risengrynsgrøt med mandel i på formiddagen, noe jeg er vant med fra barndommen. Til middag spiser vi pinnekjøtt med kålrotstappe. Desserten vår består av vaniljeis med varme multer servert i krumkakeskåler. Når alt er rydda opp blir det kaffe med julekaker + gaveutdeling.

På formiddagen lages
det grøt som vi koser oss med, et grøtfat som barna setter ut til nissen og resten ender opp som dessert etter julemiddagen. Barna ser stort sett på juleprogrammene/tegneseriene på TVn før de henter alle pakkene og legger dem under juletreet.

Julemiddagen består av ribbe, julepølse og medisterkaker (etter dansk oppskrift) med rødkål og asier (importert fra Danmark). Vi har også stekt Kalkun med waldorfsalat for de som syns den forrige menyen blir for tung. Vi er blitt en stor familie etterhvert og mye mat må tilberedes. Riskrem med rød saus til dessert. Det legges en mandel i kremen og den som finner den vinner en stor marsipangris. Når julemiddagen er ferdig er det gang rundt juletreet med tradisjonelle julesanger. Deretter henter barna julepresangene for utdeling. (Akershus)

Vi kommer opprinnelig fra Finnmark
men feirer nå jul i Trøndelag. Tradisjonene har vi tatt med oss, og det er ribbe som er julaftens hovedrett. Kalkun er en ny tradisjon vi begynte med første året vi feiret jul i Trøndelag. Men ikke på selve julaften. Andre ting som vi gjør på julaften er blant annet å besøke gravene til våre familiemedlemmer som har forlatt oss.

Vi bor i Oslo
og har vel de samme tradisjonene som tusenvis av andre i denne delen av landet. På julaften er det risgrynsgrøt med mandel midt på dagen. Den som får mandelen vinner en flott marsipangris. Ofte blir det, merkelig nok, en av de yngste i familien som er den heldige.

Middag om kvelden med ribbe, medisterkaker, julepølse, rødkål og surkål, svisker og tyttebær. Multekrem til dessert. Deretter komme turen til julenissen med utdeling av gaver og med kaffe og kaker innimellom jubelropene.For alle får jo noe de blir glade for. Gangen rundt juletreet med julesanger hører også med til en vellykket julaften.

Første juledag er det sen frokost med koldtbord med masse god mat.

Tidlig julaftenmorgen
er hele familien oppe for å ta juletreet i øyesyn. De minste (forresten hvem er minst på denne dag) lurer seg også til en liten kikk på det som ligger under treet. I stuen er skåler fyldt opp med godterier av de fleste slag. No er det bare å forsyne seg. Ingen blir fortalt at magen kan komme til å lide utover dagen......Klokka 12 presis , kommer hjemmebakte rundstykker og boller med godt pållegg på bordet, i godt følge med rykende varm sjokolade med krem. NAM; NAM... Klokka fem er det store festmåltidet kommet på bordet. Maten består av en blanding av Sunnmørsk og Bergensk tradisjoner. Jeg selv er ekte Bergenser som utvandret til en sunnmørsbygd for ca. 30 år siden. Kjærligheten er et godt trekkplaster....

MENYEN
Fåreribbe og svineribbe.
Svinemør
Poteter
Kålrotstappe
Surkål
Flatbrød
Kraft av kokevannet til fåreribben
Jeg gleder meg allerede. Julaften blir vi 7 personer til bords. Min samboer og jeg pluss "mine" og "dine" barn.

Hjemme hos oss
starter dagen med at barna får julestrømpe med julehefter og godteri hengt på døra til rommet sitt. Så koser de seg med det frem til tegnefilmene begynner på TV. Kl. 16.00 går vi i kirken på julegudstjeneste. Etterpå spiser vi middag Ribbe og julepølse, med fruktsalat til dessert. Så spiller vi piano og synger julesanger, og så er det klart for å åpne gavene som ligger under juletreet. Etter at pakkene er åpnet og vi har sett hva alle har fått, drikker vi kaffe og spiser kaker.

Denne saken ble første gang publisert 22/12 2003, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også