økonomi, dårlig råd, familieøkonomi, spare penger, feriebobla

GODE RÅD: Brukte du opp litt for mye penger i ferien? Forbrukerøkonom Silje Sandmæl er blant ekspertene som gir deg råd til hvordan du kan fikse hverdagen også etter feriemoroa.

Etter å ha levd i sus og dus i ferien, kommer mange av oss hjem til en hverdag som krever litt mer sparsommelighet.

- Det å komme hjem fra ferie med slunken lommebok, gir deg en gyllen mulighet til å sette opp det budsjettet du har utsatt utallige ganger, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.

For når både lommeboken og kontoen er nesten tom, og uoverskuelig lenge til neste lønning, er det ikke alltid rom for luksus som kjøpekaffe på vei til jobben og lunsj fra kantina.

Sett opp budsjett

Ifølge en ny undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB er nordmenn dårligst i Europa til å sette opp budsjett i privat økonomuien.

- Uten budsjett bruker du penger i blinde. Det er ikke nødvendigvis noe galt med det, så lenge det går rundt, men jeg tror langt flere kunne brukt pengene sine mer fornuftig med en bedre oversikt, sier hun.

TIPS fra forbrukerøkonom Silje Sandmæl

  • Gå gjennom gamle synder og sjekk hva du har brukt penger på det siste halve året
  • Få oversikt over de faste utgiftene og sett av penger til regningene som kommer. Gjør gjerne om halvårlige og kvartalsvise regninger til månedlige
  • Opprett e-faktura og avtalegiro slik at regningene blir betalt til forfallsdato
  • Skrell bort unødvendige utgifter. Er for eksempel kjøpekaffen verd flere tusen i året, eller vil du heller bruke pengene på ferie?
  • Sett deg konkrete sparemål. Dette gjør det lettere å vite hvor mye penger du må sette av og hvordan du skal plassere pengene. Det blir også mer motiverende å spare. Trekk et beløp månedlig med en gang lønnen kommer inn på konto
  • Sett opp et budsjett!

Innførte kjøpestopp

At det er lett å bruke mer penger enn vi  trenger, har Irina Lee fått erfare. Hun innførte selv kjøpestopp for seg og familien i to år, og skrev boken ”Shoppingfri” om sine erfaringer.

Lee mener at alle kan ha godt av å ta seg en pause fra shoppingen.

- For meg var ikke dette et prosjekt for å spare penger, men resultatet ble at familien fikk mye mer å rutte med. Kjøpestopp kan derfor absolutt sies å være et effektivt sparetiltak, sier hun.

Familien fikk denne perioden forbud mot alle materielle innkjøp, mens opplevelser som kinoturer og restaurantbesøk var lov.

Ønsker du å spare mer, er det imidlertid mulig å også knipe inn på disse utgiftene en periode.

Mistet lysten

- En konsekvens av kjøpestoppen var for meg at jeg mistet noe av lysten til impulsshopping. Jeg har derimot hengt opp en ønskeliste på kjøleskapet der jeg skriver ned det jeg ønsker meg til en hver tid, sier Lee.

Regelen er at en ting skal stå på ønskelisten en god stund før hun går og kjøper det, og aller helst skal hun vente og ønske seg det til jul eller bursdagen sin.

- Det har gjort meg mer bevisst på om jeg bare har lyst på de nye joggeskoene jeg skrev på listen, eller om jeg faktisk trenger det, sier hun.

Hun mener både barn og voksne har godt av å måtte ønske seg ting en stund.

- Mange av oss har i dag så mye at vi ikke vet hva vi skal ønske oss, og når vi har det slik, vet vi heller ikke hvordan det er å kjenne på gleden over å få noe man har hatt lyst på lenge, sier hun.

Skrell bort kostnadene

En konsekvens av kjøpestopp er at du ser hvor mye penger som går bort i unødvendige småkjøp. En annen undersøkelse, gjennomført av Ipsos MMI, viser ifølge Sandmæl at mange av oss har ganske liten kontroll på økonomien vår.

- Over halvparten sier at de ikke vet hva vi bruker pengene våre på, 30 prosent vet ikke hvor mye penger de bruker på mat i måneden, 28 prosent sier de ikke har kontroll over mindre kjøp i kiosker og kafeer og 21 prosent vet ikke hvor mye de bruker på klær og sko i måneden, sier forbrukerøkonomen.

Sandmæl mener vi har større sparepotensial enn vi tror, og at vi har aller mest å hente inn på mat og småkjøp.

- Fire av ti sier nemlig at de kan bruke mindre på mat og nærmere tre av ti kan kutte ned på småkjøp i kiosker og kafeer, sier Sandmæl.

For å redde økonomien etter ferien, eller sørge for å komme på riktig kjøl resten av året,er det altså ifølge Sandmæl nødvendig å gå over gamle, økonomiske synder og lage budsjett.

- Dette er kanskje enklere enn du tror. Mange har god oversikt og en budsjettfunksjon i nettbanken allerede, sier hun.

I likhet med henne mener også forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea at man enkelt kan forbedre sin økonomiske situasjon etter ferien ved å skrelle bort en del unødvendige kostnader.

Hun tror de fleste av oss bruker mye penger på ting vi strengt tatt ikke trenger, og at vi ved å fjerne disse kostnadene en periode, lettere vil komme på fote igjen økonomisk.

Prioriter riktig

- Sliter du med å møte dine økonomisk forpliktelser etter ferien er det også viktig å prioritere riktig, sier Reitan.

Sørg for å betale det som er viktigst først, slik som boliglån og regninger fra staten.

- Kontakt så de kreditorene du ikke kan innfri regningene til ved forfall og be om utsettelse. Mange synes dette er vanskelig, men du er ikke alene om å gjøre dette, sier hun.

Her er de beste rådene for å komme på føttene igjen økonomisk etter ferien:

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!