Dette er Matro

Mills startet Matro-initiativet våren 2015, for å sette kostholdshysteriet på dagsorden, og hjelpe folk ta tilbake et sunnere og mindre komplisert forhold til mat. Flere lever så sunt at det blir usunt, og for mange er måltidet mer preget av stress, usikkerhet og dårlig samvittighet enn selve maten og trivselen rundt bordet.

Matro handler om å senke skuldrene. All mat trenger ikke være lagd fra bunnen for å være både sunn og god.

Mat- og merkevarehuset Mills er et familieselskap på Grünerløkka i Oslo med røtter tilbake til 1885. Mills produserer matvarer under merkevarene Melange, Mills, Delikat, Soft Flora, Vita hjertego’ og Stryhns.

Les mer på mills.no/matro

Se for deg følgende scenario:

Den ene ungen din nekter plent å spise det du serverer, den andre kaster maten veggimellom. Fem frukt og grønnsaker om dagen, har i dag bare blitt til to. Og om en halvtime skal eldstemann på fotballtrening. Du prøver intenst å motstå fristelsen til å slenge en ferdigpizza i ovnen.

En velkjent hverdagssituasjon for mange med små barn.

Det finnes ingen trylleformel som gjør familiemåltidene til en umiddelbar suksess. Noen enkle grep kan likevel lette på trykket - og gi deg og dine mer matro.

Senk skuldrene!

- Undersøkelser viser at frokosten ikke er så viktig å spise sammen. Middagen derimot, blir ansett for å være dagens viktigste måltid. Den er familiens samlingspunkt, og er en arena for sosialisering og oppdragelse. Middagen gir rom for kvalitetstid og de gode samtalene, forklarer måltidsforsker Annechen Bahr Bugge ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO.

Da hun på 90-tallet begynte å forske på småbarnsfamilier og deres matvaner, var det med utgangspunkt i påstanden om at de var så travle at de ikke hadde tid til ordentlige måltider. Men empiriske studier viste at dette ikke stemte.

- Barnefamilier er opptatt av gode og sunne måltider, og setter gjerne av tid og penger til det. Våre undersøkelser viser at idealet er mest mulig hjemmelaget med friske råvarer og et variert kosthold, slik som helsemyndighetene anbefaler, forteller Bahr Bugge.

Måltidsforskeren kan imidlertid røpe at det er forskjell mellom tanke og handling. Hverdagen for de fleste består av en mellomting, at vi kjøper noe ferdig som vi trikser og mikser med, og tilsetter litt råvarer. Barnefamilier spiser mindre fisk enn folk i parforhold uten barn, og de færreste spiser nok grønnsaker.

- Ta deg av og til en «SMS» i hverdagen - Slurv Med Stil!, oppfordrer trebarnsmor, forfatter og «Antisupermamma» Kristine Storli Henningsen.

- Vi er så opptatt av å gjøre oss flid med alt, men det finnes både enkle og sunne løsninger. Du trenger ikke ha dårlig samvittighet om ikke alt er laget fra bunnen av, mener hun.

Begrepet «Antisupermamma» ble til da hun som nybakt mor ikke fikk til å amme, og følte hun ikke klarte å leve opp til sine egne, høye forventninger, og de krav samfunnet rundt har til mammarollen. Da hun fikk barn nummer to, begynte hun å blogge om at alt ikke trenger å være så perfekt. Responsen var overveldende. I dag er hun mamma til tre gutter på 6, 8 og 10 år.

- Det er ekstremt lett å tenke på alt du skulle ha gjort. Fokuser heller på det du faktisk får til. Har du for eksempel lagd to fiskemiddager denne uken, men ikke bakt brød som du hadde planer om, vær stolt av de to middagene, tipser Storli Henningsen.

 

Klikk deg videre for å få med deg resten av tipsene!

Måltidsforsker Annechen Bahr Bugge ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO. Foto: Privat.

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!