FAKTA OM SKRIBENTEN:

Navn: Jeanette Issa

Alder: 32

Eller: Tobarnsmor, som lever i en hektisk hverdag. Er glad i trening, familie og interessert i kosthold. Er glad i turer i naturen og aktiviteter med barna.

Jobber i helsevesenet og trives godt med det.

 

KOMMENTAR:

Mat. For noen representerer dette ordet noe positivt. Det betyr kos, pause, energi og en god, hyggelig stund rundt matbordet med familien.

For andre betyr ordet kalorier, magefett, vektoppgang, fristelser og dårlig samvittighet. Stress.

Vi har barn som skal vokse opp og utvikle et sunt forhold til mat. Måltidene skal gi rom for gode samtaler, ro og trygghet, samhold og følelsen av et felleskap. Hvordan får vi til det?

Gammeldags bordskikksregler

Jeg tenker at vi må se på reglene vi har laget oss. Det at vi for eksempel forventer at barna skal sitte til bords alle er forsynt, er veldig 90-talls. Er det ikke viktigere at vi passer på at den stunden vi faktisk sitter samlet er så hyggelig som mulig?

Det blir for mye fokus på den "bordskikken" vi tviholder så hardt på. Spise opp maten, og grønnsakene først - helst. Blir poden litt urolig rundt matbordet, er det bare å gå fra. Vi kan jo ikke ha "dårlig oppførsel ved bordet"?

Da jeg selv var liten, var det forbudt å synge ved matbordet. Selv ikke nynne.

Men hvorfor må vi egentlig ha den regelen? For meg er sang et klart tegn på glede. Og det vet jeg det er for ungene og.

Finalist i Matro-konkurransen

Denne teksten er en av finalistene i skrivekonkurransen arrangert av Kvinneguiden og sponset av Mills.

Mills startet Matro-initiativet våren 2015, for å sette kostholdshysteriet på dagsorden, og hjelpe folk ta tilbake et sunnere og mindre komplisert forhold til mat. Flere lever så sunt at det blir usunt, og for mange er måltidet mer preget av stress, usikkerhet og dårlig samvittighet enn selve maten og trivselen rundt bordet.

Matro handler om å senke skuldrene. All mat trenger ikke være lagd fra bunnen for å være både sunn og god.

Mat- og merkevarehuset Mills er et familieselskap på Grünerløkka i Oslo med røtter tilbake til 1885. Mills produserer matvarer under merkevarene Melange, Mills, Delikat, Soft Flora, Vita hjertego’ og Stryhns.

Les mer på www.mills.no/matro

Alltid lage mat fra bunn

Så har du innholdet i maten. Personlig har våre hverdagsmåltider lenge vært preget av stress og dårlig samvittighet. Jeg var altfor opptatt av at all mat skulle lages fra bunnen av, alltid. Uten unntak. Selv de dagene hvor vi hadde ekstra dårlig tid - så jeg på det nærmest som «omsorgssvikt» å slenge en grandis i ovnen.

Jeg kjøpte aldri frosne grønnsaker, alt skulle være ferskt. Kutte, skjære, koke og dampe. Og gjerne gratinere, sautere og smørdampe. Mine barn skulle kun ha næringsrik mat, som ikke var halvfabrikater. Barna mine kunne snakke rent, lenge før de fikk fiskeboller i hvit saus her hjemme. Kjøttpålegg sluttet vi helt med, da jeg ble så skeptisk til MUK. Tørkede urter røk ut, det måtte være fersk timian og salvie kan du skjønne. Kaker lagde vi aldri fra ferdigpose. Ille nok med kake, men da skulle den i alle fall være laget med gode råvarer, vispet sammen selv til krampa tok meg.

Ble en avhengighet

Jeg ble avhengig av å kunne sitte på kvelden å vite at vi spiste sunn, variabel og næringsrik kost. Jeg var overopptatt av at barna skulle få venne seg til smaker som var litt utenom det vanlige. 

Etter hvert innså jeg at det går ikke an å holde på slik over tid, med en fulltidsjobb og aktiviteter etter skoletid. Det var ikke sunt for meg. Og heller ikke for barna. De trengte en mor, som kunne bruke mer tid på dem, og mindre tid på kjøkkenet.

Vi spiser fortsatt hjemmelaget mat, som kjøttkaker eller gode mozzarella-salater, men det er også rom for suppeposer, ferdigpizza og raske middager. Nå koser vi oss med grandiosa. Wienerpølser og fiskeboller har vi fast en gang i uken.

Det som står i fokus for meg nå er matro. For hvis vi foreldre ikke kan slappe av og kose oss med maten, hvordan kan vi da forvente at våre barn skal gjøre det?

 

Les hele saken

Inger-Lise Kvås, redaksjonsjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!