NYTT SPILL FRA MILLS OG EGMONT

Nå er det lov å spille spill ved middagsbordet og stjele fra naboens tallerken

I et nytt familiespill får vinneren bestemme neste middag, og taperen ta oppvasken.

Matro er et spill som skal hjelpe småbarnsforeldre til å skape hyggelige måltider og matglede hos de små.
Matro er et spill som skal hjelpe småbarnsforeldre til å skape hyggelige måltider og matglede hos de små.
Sist oppdatert

Dette er Matro

Mills startet Matro-initiativet våren 2015, for å sette kostholdshysteriet på dagsorden, og hjelpe folk ta tilbake et sunnere og mindre komplisert forhold til mat. Flere lever så sunt at det blir usunt, og for mange er måltidet mer preget av stress, usikkerhet og dårlig samvittighet enn selve maten og trivselen rundt bordet.

Matro handler om å senke skuldrene. All mat trenger ikke være lagd fra bunnen for å være både sunn og god.

Mat- og merkevarehuset Mills er et familieselskap på Grünerløkka i Oslo med røtter tilbake til 1885. Mills produserer matvarer under merkevarene Melange, Mills, Delikat, Soft Flora, Vita hjertego’ og Stryhns.

Les mer på mills.no/matro

- Som pappa til tre jenter i alderen 3 til 11 år, er mat, måltider og middag ofte forbundet med stress. Noen ganger kommer jeg sliten hjem fra jobb etter å ha hentet unger, og så skal lekser følges opp. Til tider blir det et evig jag, innrømmer førskolelærer og barnehagestyrer Stein Are Sellevoll.

Her finner du spillet digitalt, helt gratis.

Han er en av pedagogene som har bidratt til utviklingen av det nye Matro-spillet, som Mills nylig lanserte i samarbeid med Egmont. Et spill som skal hjelpe småbarnsforeldre til å skape hyggelige måltider og matglede hos de små.

Mens spillet selges som brettspill hos ARK har Mills også laget en digital utgave du finner her . Det anbefales å åpne linken fra smart phone eller nettbrett, for lettere å kunne håndtere rundt bordet.

Hva skal til for å gjøre et måltid til en hyggelig affære?

- Jeg tror det er veldig viktig å slappe mer av og senke skuldrene litt. Et måltid er mer enn bare næring, det har også en sosial funksjon. For hva gjør vi voksne når vi skal kose oss? Jo, vi samler venner, gjerne rundt et godt måltid, hvor vi deler opplevelser. Det handler om mye mer enn mat, forklarer pedagogen.

Han foreslår noen enkle triks for å skape mer stemning.

- Gjør litt stas på måltidet. Hvorfor ikke skape litt fest i hverdagen? Bruk de fine vinglassene til å ha saft i, selv om det er midt i uka. Når brukte du egentlig fin-serviset sist, eller tok på en fin duk i hverdagen?, tipser han.

Sellevoll er også opptatt av at måltidet skal foregå på barns premisser.

- For et par generasjoner siden skulle barna sitte stille ved bordet. De skulle bli sett, men ikke hørt, og du skulle ikke ha albuene på bordet. I dag har verden gått videre. Fokuset ligger mer på å snakke med rolig stemme og ikke minst lytte til hverandre.

Han understreker at middagen for mange er det eneste måltidet hvor hele familien er samlet, og målet bør være at det skal være en koselig sammenkomst.

- Her kan Matro-spillet brukes som et nyttig verktøy. Det er på ingen måte noen fasit, men kan være en fin hjelp til å gjøre noe hyggelig sammen. Ta det fram av og til for litt ekstra inspirasjon, anbefaler Sellevoll.

- For min egen del trenger jeg tips til å bryte litt opp i rutiner og gjennomføre ting på andre måter. Jeg er nok ikke alltid så flink til å variere, innrømmer trebarnspappaen.

Lek som læring

Foto: MILLS
Foto: MILLS

Selve spillet er designet som et brettspill, men innholdet er alt annet enn tradisjonelt. Når pilen snurres, kan den stoppe på tre hovedkategorier: fleip eller fakta, lek med maten og matro - hvordan skape hyggelige måltider for alle.

Foto: MILLS
Foto: MILLS

- Matro-spillet er en leken tilnærming for å lære barn de regler familien ønsker å ha rundt et måltid. Ikke minst hvordan vi kan bli litt mer løsslupne og få fokus over på den gode samtalen, forklarer Sellevoll.

For Sellevoll var det viktig å ivareta barneperspektivet i spillet, og at barn og voksne er likeverdige. Spørsmål og oppgaver er for alle aldre, slik at alle kan være med. Enten det er snakk om å holde en uhøytidelig tale, dele maten inn i farger eller stjele en bit fra naboens tallerken.

- I barnehagen bruker vi ofte lek og spill som læring. Gjennom lek skaffer barn seg erfaringer. De får muligheten til å prøve ut noe som ikke får konsekvenser i det virkelige liv. Samtidig lærer de seg sosiale normer gjennom å følge reglene som blir bestemt i leken, forklarer pedagogen.

Han understreker at det ligger mye god læring i spill. Slik som for eksempel matematikk og lære seg å vente på tur.

- Barn lærer raskt at den som har terningen, dens tur er det. Å forstå og forholde seg til alle reglene i et spill, er det viktigste de lærer seg.

Sellevoll påpeker at å bruke spill og lek faller helt naturlig for barn. Det burde vært mer naturlig for voksne også.

Skape matglede

Å skape et positivt forhold til mat, er en av hovedmålsettingene bak det nye spillet.

- I barnehagesammenheng har vi gått bort fra ja-mat og nei-mat, og har heller fokus på at alt skal spises med måte. Jeg sier til mine egne barn at bare å spise gulerøtter ikke er bra det heller. Litt av alt og alt med måte, synes jeg er en god regel. Men det må være lov å spise godteri og kose seg også, understreker pedagogen.

Han mener de fleste foreldre er svært påpasselige med hva barna får i seg, og mange er veldig opptatt av å begrense sukker- og fettinntaket.

- Klart det er viktig med et balansert kosthold, men vi må ikke bli hysteriske. Fysisk aktivitet er minst like viktig, understreker Sellevoll.

I en hektisk hverdag er det fort gjort å glemme at mat er mye mer enn det som ligger på tallerkenen.

- Vi ønsker at familier kan bruke spillet som et verktøy for å skape glede og interesse rundt mat. Det er veldig viktig at barn tidlig får et positivt forhold til mat og måltider, og målet med spillet er å skape en hyggelig stemning rundt bordet, sier klinisk ernæringsfysiolog Marte Byfuglien hos Mills.

Hun forteller videre at spillet er utviklet i tett samarbeid med både pedagoger, psykologer og ernæringsfysiologer. Det er også testet på småbarnsfamilier.

Hjelp til foreldre

- Spillet kan brukes i ulike faser. For de minste inneholder det tips og triks for å få de til å spise opp maten, og kanskje bli sittende litt lenger ved bordet. For de litt eldre barna vil spillet engasjere i form av mestringsfølelse og gjennom å lære noe nytt. De kan for eksempel øve seg på å lese kortene høyt, foreslår ernæringsfysiologen.

Hun forteller at meningen også er å pirre barns nysgjerrighet og inspirere de til å lage mat selv. Ikke minst få barna til å glede seg til måltidet.

- Dette er ment å være en hjelp til frustrerte foreldre. Du får gode tips som gjør det lettere å komme inn på barns premisser, i stedet for å måtte ty til tomme trusler, forklarer Byfuglien.

Hun ser for seg at noen familier kommer til å benytte seg av spillet ofte, mens det for andre holder å ha noen kort på lur hvis situasjonen rundt bordet kommer ut av kontroll.

- Vi kommer også med forslag til premier, som at vinneren får bestemme den neste middagen. Taperen kan for eksempel ta oppvasken, forteller Byfuglien.

I tillegg inneholder spillet blanke kort, slik at du kan lage egne oppgaver etter ønske og behov.

- Poenget med spillet må være å finne en ramme rundt måltidet som fungerer for hver enkelt familie. Vi er alle forskjellige. Min største frykt er at jentene ikke vil spise sammen med pappaen sin når de blir store. Målet er derfor å skape et måltid hvor vi slapper av og finner matro sammen, understreker Sellevoll.

- For å få til det trenger vi litt spenning i hverdagen. Vi trenger også mer latter og få lekt litt mer. Det er sunt både for barn og voksne, konkluderer trebarnspappaen og pedagogen.

Denne saken ble første gang publisert 15/09 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også