Angkor Wat er ikke oppskrytt

Det er nesten så jeg får gåsehud; så stor føles æresfrykten ved synet som åpenbærer seg foran oss.

Sist oppdatert
Midt i jungelen, på andre siden av det som ser ut som en naturlig vanngrav, strekker et av verdens underverker sine tårn mot himmelen.

Hunderevis av templer:

Angkor Wat er nesten skummelt der det stiger frem av tåken foran oss. Angkor er navnet på både et område og en tidsepoke, og templene var en gang sentrum i et kongerike preget av umåtelig rikdom og makt. Det er fortsatt mye som er uklart rundt byens opprinnelse og historie. Man mener likevel å kunne fastslå at det var den javanesiskfødte kong Jayavarman 2. som grunnla Angkorriket og bygget de første templene der de ligger i dag. Området består av flere hundre templer, men det er kun et ti talls som er åpne for turister i dag. Vi kunne velge utfra et bredt spekter av billetter og priser, alt fra halvdags- til 7-dagers pass. De fleste som besøker Angkor Wt velger to- dagerspasset, hvor du får med deg hovedtempelet og et par av de mindre templene i området.

Svunnen storhet:

Angkorriket, har som resten av dagens Kambodsja hatt sine oppturer og nedturer. Under styre av Jayavarman i den siste halvdelen av 1100-tallet, nådde Angkorriket sin største utstrekning. Store deler av det som er dagens Thailand, Laos, Malaysia og Vietnam inngikk i datidens Angkor. Det er funnet dokumentasjon på at templene Angkor har vært av like stor religiøs betydning for folkene i denne regionen som Roma hadde for de kristne i Middelhavsområdet.

Vel forberedt:

Av denne svunne storhetstiden er det i dag kun templene som står igjen, men de er ikke mindre interessante av den grunn. Som landets turistattraksjon nr én, mottar byen Siem Reap i Angkor tusenvis av turister hver eneste dag. Man kan i grunnen bli overrasket over å se så mange turister i et land som fortsatt er såpass lite kjent som turistmål. Men kambodsjanere er vel beredt; med salgsboder og en engelsk som man skulle tro var lært på privatskole over flere år, nøles det ikke med å presentere produktene og souvernirene til alle turistene som strømmer inn og ut av templene. Her er både mor og datter med i den obligatoriske prutingen,og snakker du ikke engelsk, tar de det gjerne på fransk.

Fotografiene er forfatterens private, og kan således ikke kopieres uten godkjennelse.

Denne saken ble første gang publisert 14/06 2004, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også