ANGREPILLEN

Har du glemt å beskytte deg?

Det er ikke alltid like lett å huske prevensjon.

FORT GJORT: At prevensjonen går i glemmeboka kan skje alle.

FORT GJORT: At prevensjonen går i glemmeboka kan skje alle. Foto: FOTO: Thinstock

Publisert Oppdatert

Du har vært lenge i et forhold og plutselig virker ikke prevensjon så viktig, selv om du absolutt ikke er klar for å få barn. Eller kanskje dere har vært på fest, og glemmer kondomet i farta? Å glemme beskyttelsen kan skje alle.

Liten tabbe kan gi store konsekvenser

Selv om prevensjonen kanskje ikke er førsteprioritet der og da, kan glemt prevensjon få store konsekvenser. Du kan få en kjønnssykdom som du må slite med resten av livet, og du risikerer å bli gravid.

For å unngå dette, er det lurt å gjøre det så enkelt som mulig å huske prevensjonen. Tenk gjennom hva som kan skje, og bestem deg for at prevensjonen skal være på plass før dere setter i gang.

Kondomer er den beste beskyttelsen mot graviditet og kjønnssykdommer. Legg derfor kondomet lett tilgjengelig, og ta det på før dere begynner.

Sikre din fremtid

Hvis du til tross for planlegging og tilrettelegging glemmer prevensjonen, bør du sørge for å sikre deg selv best mulig.

Det første du bør gjøre, er å forhindre en eventuell uønsket graviditet. Angrepillen NorLevo selges reseptfritt på apoteket. Pillen bør tas innen 12 timer etter samleiet, og ikke senere enn 72 timer (3 døgn) etterpå. Jo tidligere du tar pillen, jo mer effektivt forhindrer den at du blir gravid. Hvis du er usikker på om angrepillen har virket, bør du ta en graviditetstest etter 3-4 uker.

Det er også viktig at du tester deg for kjønnssykdommer. Mange av dem er symptomfrie lenge, men kan gi langvarige skader på kroppen din. I tillegg risikerer du å smitte andre. Husk at alle kan ha kjønnssykdommer, uansett hvor godt du kjenner dem. Dra derfor til legen og test deg, så kan du være helt trygg på at samleiet har gitt deg noen ubehagelige konsekvenser.

Vi vet alle hvor lett det er å glemme prevensjonen når man er ivrig eller forelsket. Heldigvis trenger ikke uhellet å gi konsekvenser for resten av livet, hvis du sørger for å sikre din egen fremtid.

NorLevo® er et reseptfritt legemiddel. Inneholder 1,5 mg. levonorgestrel. Skal ikke brukes regelmessig. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Id.nummer O121415-1

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning