ANGREPILLEN

Glemte du en p-pille?

Slik unngår du å bli gravid.

GLEMT: Oi da. Glemte jeg å ta p-pillen i går?

GLEMT: Oi da. Glemte jeg å ta p-pillen i går? Foto: FOTO: Thinkstock

Publisert Oppdatert

P-piller er effektiv prevensjon - så lenge du husker å ta pillene når du skal. De aller fleste som går på p-piller har en eller annen gang glemt en pille, og det er faktisk ikke mer som skal til for å kunne bli gravid.

Hva gjør du?

Det er lett å bli fortvilet når man en trøtt mandag morgen oppdager at søndagens p-pille fortsatt ligger i p-pillebrettet. For hva skal du egentlig gjøre når du har glemt en pille? Og hvor lenge må du bruke annen prevensjon?

Fremgangsmåten varierer fra p-pille til p-pille. Du må derfor lese pakningsvedlegget for å finne ut hva neste skritt er. Hvis du har mistet pakningsvedlegget, kan du søke det opp i Felleskatalogen. Som regel bør du bruke kondom eller annen prevensjon i minst én uke etterpå.

Husk også at fremgangsmåten kan variere etter hvor i syklusen du er, så det er ikke sikkert at det du gjorde forrige gang er det samme du skal gjøre nå. Sjekk derfor pakningsvedlegget for å være helt sikker.

Kriseprevensjon

Fortvilelsen er desto større hvis du allerede har hatt sex, og i etterkant finner ut at du ikke var beskyttet mot uønsket graviditet.

I stedet for å vente nervøst på at neste menstruasjon skal komme, kan det være lurt å forsøke å forhindre en graviditet så raskt som mulig. Angrepillen NorLevo inneholder et hormon som skal forhindre at du blir gravid. Du får kjøpt angrepillen reseptfritt på apotek, og i flere kiosker, dagligvare og bensinstasjoner.

Angrepillen skal helst tas innen 12 timer, og ikke senere enn 72 timer (tre døgn), etter at du har hatt ubeskyttet sex. Pillen har bedre effekt jo tidligere du tar den. For å være helt sikker på at du ikke har blitt gravid, bør du ta en graviditetstest etter 3-4 uker.

P-piller er relativt sikker prevensjon, men den forutsetter at du husker å ta pillene til riktig tid. Hvis du er uheldig, kan angrepillen bidra til at du slipper å bli uønsket gravid.

For mer informasjon, gå inn på www.norlevo.no eller ring 800 800 30.

NorLevo® er et reseptfritt legemiddel. Inneholder 1,5 mg. levonorgestrel. Skal ikke brukes regelmessig. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Id.nummer O121415-1

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning