Skikkelig rørlegger

Snu på flisa

Før du pusser opp badet må du ta en rekke beslutninger om alt fra farger til armaturer. Men de viktigste valgene handler om det som er bak flisene.

DE VIKTIGE VALGENE: De viktigste valgene handler om det som er bak flisene.

DE VIKTIGE VALGENE: De viktigste valgene handler om det som er bak flisene. Foto: FOTO: Geberit

Publisert Oppdatert

- Vi rørleggere skjønner jo også at folk synes det er morsomst å planlegge det estetiske og de praktiske hverdagsopplevelsene, som om du skal ha massasjedusj med én eller to hoder. Men det er nettopp for å sikre fortsatt gode hverdagsopplevel¬ser både etter ett og fem år at det er viktig å tenke også på de "kjedelige" detaljene, sier rørleggermester Ben Schreier.

Ben Schreier er daglig leder i rørleggerbedriften Nore VVS AS i Oslo, og talsperson for rørbransjens forbrukerportal Skikkeligrørlegger.no.

Tids-sluk

Schreier har sett mange eksempler på hvor galt det kan gå, og baderomseksperten opplever at det er de samme tingene folk glemmer før de går i gang. Som å være ute i god tid.

- Sluket må byttes langt oftere enn det folk tror - i hvert fall de som er eldre enn 30 år, fordi det stilles nye krav til tettheten i overgang mellom membran og sluk. Da kan du ikke ringe rørleggeren dagen før du ønsker jobben gjort. Det er for eksempel ikke sikkert naboen i etasjen under synes det er greit at vi ringer på klokken 7 om morgenen og sier at vi skal pigge opp taket i leiligheten hans, sier Schreier.

Se video. Dette må du huske på når du skal pusse opp badet.

Dyrt med dårlig planlegging

Ventilasjon er et annet viktig stikkord. Ventilasjonen skal være slik at luftehullene i vegg eller tak trekker mer luft enn det som kommer inn gjennom en slisse i døren. Det skaper et undertrykk som trekker fuktig-heten ut gjennom ventilasjonsanlegget, ikke ut gjen¬nom døren og ut i boligen.

Og i baderomsverdenen er det dessverre ikke slik at ute av syne også er ute av sinn. I hvert fall ikke lenge. Det er dessuten det som ligger bak flisene som koster aller mest - som membran, rør og koblinger, støp- og snekkerarbeid.

- Dårlig planlegging kan fort bli dyrt. Enten fordi bud¬sjettet sprekker underveis fordi du har satt bort alle pengene på fliser og servanter, eller enda verre at du etter en viss tid får en skikkelig overraskelse fordi noe bak flisene ikke virker som det skal og du må åpne alt opp igjen, sier rørleggermester Ben Schreier.

Det kan du unngå ved å sikre deg en DDV-instruks.

Verdt å huske på

Nettstedet www.skikkeligrørlegger.no har utarbeidet en sjekkliste med utgangspunkt i det rørleggermestrene ser at folk ofte glemmer når de skal pusse opp badet.

  • Ikke drøm deg bort i forgylte servanter før du har snakket med fagfolk om det som ligger bak flisene - det er her det virkelig koster.
  • Forsikre deg om at badet får god nok lufting gjennom en fungerende ventilasjon.
  • Er badet ditt over 30 år gammelt? Sluket skal skiftes når eldre bad pusses opp. Nye for-skrifter stiller strengere krav til tett overgang mellom membran og sluk.
  • Bor du i bygård eller flermannsbolig, bør du informere naboene om oppussingsplanene dine i god tid slik at de er forberedt på at taket deres eventuelt må pigges opp.
  • Når du henter inn anbud, bør du forsikre deg om at rørleggeren følger standarder og bruker skikkelige produkter tilpasset norsk vanntrykk.
  • Sikre deg dokumentasjon. Bestiller du en VVS-tjeneste har du krav på dokumen¬tasjon. Benytter du en av rørleggerbedriftene i søkemotoren på www.skikkeligrørlegger.no, har du også krav på en såkalt DDV-instruks.

Les mer om oppussing, skikkelige rørleggere og produkter på www.skikkeligrørlegger.no

Skikkelig rørlegger er rørbransjens egen forbrukerportal som informerer om valg av skikkelige rørleggere og skikkelige produkter. Sidene inneholder også relevante artikler om alt fra oppussing, nybygg og vedlikehold til vannskadeforebygging og gjeldende regelverk. For ytterligere informasjon, besøk www.skikkeligrørlegger.no.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning