DUPLO

Lek uten grenser

Leker som legger til rette for grenseløs lek.

Leker som legger til rette for grenseløs lek.

Leker som legger til rette for grenseløs lek. Foto: FOTO: Produsenten

Publisert

Førskolebarnet ditt leker på gulvet. Hun har ordnet lekene sine pent på rad, bygget gjerder av LEGO® DUPLO® klosser og mater dyrene sine med "hardarbeidende" minifugurer.

Barnet ditt leker bondegård. Eller, det er det du tror. For når du spør om du får være med som bondens hjelper, ser hun bare overrasket på deg og svarer " Men mamma, jeg leker jo at dyrene har bursdagsfest".

Fra den ene lekeverdenen til den andre

Barn i førskolealder er ikke bare flinke til å lage sine egne lekeverdener. De er også eksperter på å bruke fantasien til å forflytte seg mellom lekeverdener. Fra bondegårder til dyrenes verden. Fra mor-og-far-og-barn til sjørøverskute. Ett sekunds inspirasjon er alt som trengs.

Når små barn rollespiller, forandrer og utvider lekeverdenen deres seg hele tiden. For voksne kan det hele være litt forvirrende, men for barnet er det helt logisk at en minifigurhund plutselig blir til en flyvende superhelt. Det er dette som er så spesielt med førskolebarn: de har en rik fantasi som gjør at de leker helt uten grenser.

Byggeklosser for fantasien

Jo mer barna våre bruker fantasien, jo bedre krative, sosiale og kommunikative ferdigheter tilegner de seg. Spørsmålet er altså hvordan vi som foreldre kan motivere våre barn til å leke og gi fantasien fritt spillerom.

Svaret er: Det kan vi ikke. Men vi kan gi dem leker som legger til rette for grenseløs lek. Dette betyr ikke at du må kjøpe en hel lekebutikk til barnet ditt. Snarere tvert imot - det handler om å velge leker som åpner for krativ lek uten fasit. Et eksempel er en boks med DUPLO klosser.

Skip og biler og slott og...

Når barnet ditt leker med DUPLO klosser, starter det sannsynligvis med å bygge et hus eller noe annet som det kjenner godt. Etter en stund vildu imidlertid oppdage at huset er gjort om til et skip, en bil eller kanskje et dyreslott i jungelen.

Det spiller ingen rolle at det verken er seil, hjul eller trær i boksen med klosser. Barnet finner en utvei likevel. Det viktige er at førskolebarnet ditt kan bygge alt fantasien rommer - og forandre byggverket i takt med nye ideer.

Så la oss gå tilbake til førskolebarnet ditt på gulvet: Det som startet som en gård, kan altså raskt forandre seg til et bursdagsselskap for dyr. Alt som trengs, er et barns fantasi og en boks med DUPLO klosser.

Få vite mer om LEGO® DUPLO® på Duplo.Lego.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning