DUPLO

Derfor elsker barn videospill

«Mamma, kan jeg få spille videospill?»

En ting er imidlertid sikkert: Barn elsker videospill! Og det er mange gode grunner til det.
En ting er imidlertid sikkert: Barn elsker videospill! Og det er mange gode grunner til det. Foto: FOTO: Produsenten
Sist oppdatert

Dette spørsmålet har blitt stilt ofte av barn de siste 30 årene. Og like lenge har foreldre lurt på hvordan de skal besvare det.

Helt siden Pacman har både forskere og foreldre diskutert hvorvidt det er farlig for barn å spille videospill eller ikke. En ting er imidlertid sikkert: Barn elsker videospill! Og det er mange gode grunner til det.

Det er MITT spill!

Man skulle tro at videospillenes hovedappell ligger i det rent visuelle: de sterke fargene og de spennende scenariene. Men det er sekundært. Hovedgrunnen til at barn er så glade i Playstation, Xbox og Nintendo DS, er at de gir dem anledning til å utvikle og mestre forskjellige ferdigheter. Og at de får full frihet til å ta egne valg i et eget spillunivers.

Et videospill gir barnet komplett kontroll i et risikofritt miljø. Barnet bestemmer hva det vil gjøre og hvor det vil gå. Og om det mislykkes, er det bare å starte forfra igjen. Selvfølgelig er dette forlokkende!

En levende historie

Den seneste forskningen viser at barn foretrekker å spille videospill fremfor å se på TV. En sannsynlig årsak er at videospill byr på interaktiv historiefortelling, mens TV-mediet er passivt. I et videospill kan barnet ditt bestemme hva som skal skje, hvor det vil gå og hvilken skurk det vil jakte på.

Attraksjonen ved slike levende historier blir åpenbar når flere barn samles rundt det samme videospillet. Noen gir råd, noen heier og noen foretrekker å se på spillet på samme måte som de ser på en film.

Læring gjennom lek

Det er ingen tvil om at barn liker videospill fordi de er morsomme. De høster imidlertid mer langsiktige gevinster av spillingen også. En åpenbar gevinst er utviklingen av barnets øye-hånd-koordinasjon og finmotorikk. Ved å kontrollere figuren på skjermen, blir barnet flinkere til å koordinere sin egen kropp. Det gjelder spesielt hvis barnet spiller aktiviserende spill på for eksempel Nintendo Wii.

Barnet utvikler også andre ferdigheter, inkludert evnen til problemløsning, logisk tenkning, fleroppgavehåndtering, evnen til å ta raske beslutninger og evnen til å handle raskt. Videospill er langt fra en passiv aktivitet.

La oss leke sammen

Foreldre bør regulere barnets bruk av videospill - som de regulerer andre skjermbaserte aktiviteter. Som forelder er det viktig at du bestemmer hvilke spill barnet får lov til å spille, og du må også sørge for en fornuftig balanse mellom spilling og god, gammeldags lek.

Når det er sagt, gir videospill deg også muligheten til å ha det moro sammen med barnet ditt. Enkelte spill er like morsomme for voksne som for barn, så hvorfor ikke spille sammen? Og om barnet ditt kan spillet bedre enn deg, kan det ta på seg rollen som din læremester. Og du får anledning til å observere ditt barns ferdigheter og talenter.

Denne saken ble første gang publisert 04/11 2011, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også