Norges nye Donald-tegner

Intervju med tegnetalentet Mikkel Hagen

Sist oppdatert

Det er nesten umulig å bli Donaldtegner. Kravene er skyhøye, og det er ikke tilfeldig at vi i Norge kun har en Disneygodkjent Donaldtegner.

Men Mikkel Hagen (18) fra Lier er på god vei. I Donald Duck & Co. nr. 30 ducker det opp en firesiders Donaldhistorie signert det norske tegnetalentet.
Vi tok en prat med ham.

– Når begynte du å tegne Donald?

- Jeg begynte vel å tegne Donald da jeg var rundt 4 år, omtrent samtidig med at jeg begynte å lese Donald. Men ettersom jeg ble eldre begynte jeg etterhvert og etterlignet tegningene i bladene, spesielt historiene av Carl Barks og Don Rosa. Det var slik jeg lærte meg å tegne Donald.

– Tegner du noe annet enn Donald?

Jeg tegner mye forskjellig ved siden av Donald og andre Andeby-figurer. Både mer realistiske tegninger av mennesker, dyr og helt andre ting, samt skikkelser og landskaper fra Ringenes Herre og andre av Tolkiens verker. Herfra henter jeg inspirasjon til både realistiske blyanttegninger og mer tegneserieaktige striper.  Jeg har også laget en del egne striper, for det meste basert på den siste Hobbit-filmen, hvor jeg forhåpentligvis får frem noen humoristiske poeng. Jeg går for tiden på Drammen vgs, studiespesialisering med formgiving. Så der blir det også en god del tegning og design. Jeg har forresten også en egen Facebook side (Mikkel Hagens tegninger) hvor jeg jevnlig legger ut nye tegninger. 

– Hvor mye tegner du på en vanlig dag?

– Jeg tegner litt hver dag, jeg har en haug med skissebøker som er blitt fylt opp med tegninger. Det blir også litt ekstra tegning når jeg holder på med et prosjekt, om det så er en ny Donald tegning eller noe skolerelatert.

– Hvem er din favorittfigur i Andeby?

– Min favorittfigur i Andeby er uten tvil onkel Skrue, og det har han alltid vært helt siden jeg startet å lese Donald. For meg er han en veldig interessant figur, med dype karakteregenskaper. Ta «Tilbake til Klondike» for eksempel, her får vi et innblikk i Skrues fortid, noe svært få andre Andebyfigurer har til felles med han. Men desto mer interessant er hans personlighet, han ønsker å fremstå som en steinhard og kynisk forretningsmann, men innerst inne skjuler han mykere sider. I likhet med Donald er også Skrue en antihelt med dårlige egenskaper som grådighet, noe som gjør han mer menneskelig og troverdig. Skrues enorme rikdommer er jo også en kilde til spennende historier.

– Hvem synes du er lettest/vanskeligst å tegne?

– Vel, ender generelt er kompliserte å tegne til tider. Men det kan av og til være litt vanskeligere å tegne nebbet til Skrue, siden lorgnetten må plasseres riktig. Det som gjør Donald og Skrue litt vanskelige å tegne er ganske enkelt fordi de er så enkle figurer, og skal fanges med så få streker. Samt at de skal være helt like hver gang, bare i forskjellige sinnsstemninger og positurer. Men det blir som regel lettere om man setter opp en god skisse på forhånd og er litt løs og ledig på hånden.

Ingen tvil om at Mikkel er inspirert av Carl Barks!
Ingen tvil om at Mikkel er inspirert av Carl Barks!

– Hvem er din favorittegner i Donald-bladet?

– Det er uten tvil Carl Barks, skaperen av selve Andeby og store deler av befolkningen der.  Et av mine første minner knyttet til Donald er Carl Barks klassikeren «Menehunenes øy» som mormoren min leste høyt for meg da jeg var liten. Carl Barks var en mester til å kombinere spennende og humoristiske historier med fantastiske tegninger, kanskje spesielt rundt 1948-54 da han var på høyden. Men jeg er også svært glad i Don Rosa sine episke historier med alle detaljene og Floyd Gottfredson sine mystiske Mikke eventyr. Daan Jippes, Marco Rota, Arild Midthun og Romano Scarpa kommer også høyt opp på listen.

– Har du noen tips til andre som ønsker å tegne Donald?

– Som med alt annet du vil bli flink til må du øve mye og ofte. Jeg anbefaler også å etterligne eller kopiere tegninger i bladet. Det var det jeg selv gjorde i begynnelsen. Det kan også lønne seg å skisse opp noen enkle sirkler som er rammeverk for figuren før du begynner og tegne. Dette gjør det enklere og få proporsjonene riktig.

 

Denne saken ble første gang publisert 26/07 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også