Helsesøster svarer

Ofte stilte spørsmål til helsesøster

Spørsmål og svar om pubertet, kropp og kjærlighet.

Sist oppdatert

Du er slett ikke alene om å lure på mye av det du lurer på om pubertet, kropp eller følelser, og helsesøster får ofte spørsmål som dreier seg om de samme tingene.

Her kan du se noen spørsmål som blir stilt ofte, og lese svarene fra Helsesøster, så får du kanskje svar på det du lurer på uten å måtte sende inn ditt eget spørsmål. Nederst har vi også en faktaboks om kyssing!

Husk at du også kan stille andre spørsmål til helsesøster her.

 

Familie og venner

Spørsmål: Hei. Jeg har utrolig lyst til og bytte skole pga ei jente som er 1 år eldre enn meg. Ho er frekk, og slenger dritt til meg hele tiden. Og når jeg sier det til mamma, sier mamma bare at jeg ikke kan rømme fra problemene mine, og at je

Jeg vet ikke akkurat om det koster penger å bytte skole, moren din tenker kanskje på transport o.l. Dersom dette var et uløselig problem som virkelig går ut over trivselen din så ville jeg ikke nølt med å anbefale deg å bytte skole. Nå er det en jente som er årsaken til problemene dine og da tenker jeg at du bør først og fremst gjøre alt for at situasjonen skal løse seg. Skulle noen være nødt til å bytte skole bør det vel være henne?

 

Svar: Jeg er ikke enig med moren din i at du skal overse oppførselen hennes. JA, du kan prøve å møte og takle problemene men du skal ikke finne deg i å bli rakket ned på eller at hun slenger dritt til deg. Slik oppførsel skal ingen godta. Først og fremst bør du reise deg og si fra klart og tydelig at du ikke finner deg i å bli snakket slik til! Du har rett til å si fra at du ikke godtar dette, jeg vil nesten si at du har plikt til å vise deg selv den respekten. INGEN har rett til å behandle deg slik! Dersom dette ikke hjelper skal du snakke med læreren din, eventuelt også rektor og helsesøster og be dem hjelpe deg å stoppe henne. Dette er et ledd i å takle problemene, ikke finne seg i å bli dårlig behandlet.

Kanskje kommer du styrket ut av dette ved at du opplever en ny respekt for deg selv og at det faktisk kan hjelpe å sette grenser og si fra.

Jeg er enig med moren din i at man ikke bare skal rømme fra problemene - uten å prøve takle dem. Hjelper det ikke og du virkelig sliter med dette får dere etterpå se etter andre løsninger.

Hilsen Helsesøster

 

Helse

Spørsmål: Jeg er utrolig glad i å sove i helgene og ferien sover fra 12-14 timer. Jeg sover mer en det jeg er oppe om dagen.
På skolen kan jeg bli utrolig trøtt fordi jeg ikke sover 12 timer. Jeg ligger på pulten ofte og på

Svar: Nei, jeg synes ikke dette høres helt normalt ut. Jeg synes du skal snakke med foreldrene dine og få dem til å bestille en time hos lege for deg. Det trenger ikke være noe galt, men jeg synes likevel at dette bør undersøkes.

Hilsen Helsesøster

 

Kjærlighet

Spørsmål: Det er en gutt i klassen min som jeg er DRITforelska i, noen kvelder klarer jeg ikke å sovne fordi jeg tenker på ham. MEN han er sammen med en annen jente, og venninnen min liker ham også, og det irriterer jeg meg over. Hva skal jeg gjøre?

Svar: Du får bære din forelskelse med verdighet og la være å blande deg inn når han er sammen med en annen. Joda, det svir, men så pass redelig synes jeg nå at man bør være. Lyspunket er at forhold fort tar slutt i deres alder og plutselig kan han være tilgjengelig... Da er det bare å vise ham hva du føler og håpe at han føler det samme. At venninnen din også er forelsket i ham kan du heller ikke gjøre noe med. Dere får prøve å godta hverandres følelser og ikke hate den av dere som eventuelt blir den neste kjæresten hans. Dette kan dere snakke om, at dere ikke kan bestemme hva andre føler og prøve ønske hverandre det beste selv om det er på bekostning av en selv. Den som vinner den ene gangen taper kanskje neste gang... Slik er det med det meste i livet og det er måten vi takler nederlagene på som viser hvem vi er...

Hilsen Helsesøster

 

Kropp og pubertet

Spørsmål: Jeg har hatt utflod siden sikkert et år nå og nå har jeg veldig mye. Får jeg snart mensen?

Svar: Det er vanskelig å svare på. Det finnes ingen regel for hvor lenge du har utflod før mensen kommer. Det er derimot vanlig at utfloden endrer seg litt rett før mensen kommer slik at den kan bli litt gulere, seigere og det kan bli litt mer utflod - så kanskje er din økte utflod et tegn på at mensen kommer snart?

Hilsen Helsesøster

 

Spørsmål: Hvorfor klør det i underlivet? Og er det vanlig?

Svar: Det er ganske vanlig med kløe i underlivet og det kan ha mange forskjellige årsaker. Kløe i underlivet er tegn på "noe", men det er vanskelig å si akkurat hva ut fra de sparsomme opplysningene jeg har... Når jenter kommer i puberteten endrer miljøet i skjeden og underlivet seg og det oppstår lettere irritasjon og infeksjoner, og det blir vanligere med kløe og ubehag.

Sopp, skabb, barneorm, infeksjoner og ytre påvirkning kan også gi kløe m.m. Sopp klør som regel intenst og vil ofte gi rikelig hvit kornete utflod, endret utflod tyder på infeksjoner, skabb og barneorm vil som regel gi kraftig kløe om natten. Ellers er huden nedentil veldig sensitiv og den kan reagere på toalettpapiret man bruker, på vaskemiddelet man vasker klærne med, på truser med syntetisk stoff, at man går for lenge med skitne truser, ikke vasker seg ofte nok, eller for ofte, at man bruker såpe når man vasker seg nedentil, trange bukser osv.

Prøv å endre litt på noen av disse tingene, skift truse daglig og vask deg nedentil daglig med rent vann. Du kan også prøve å smøre med en salve som beskytter huden, f.eks inotyl som du får kjøpt på apoteket. Gir det seg ikke bør du kontakte lege.

Hilsen Helsesøster

 

Pupper og BH

Spørsmål: Hei helsesøster. Eg er ei jente på elleve år,eg vetsje kva eg skal gjøre, eg er den i klassen som har minst pupper, og eg gruer meg til gymtimene, eg er redd for at dei andre jentene skal mobbe meg når dei ser puppene mine...


Svar: Hei! Vi er alle forskjellige og noen får store bryst mens andre får små.
Dersom du er kommet i puberteten men ikke merker at puppene vokser så er det helt normalt. Ikke alle er skapt med store bryster, noen er ganske flate mens andre har store bryster, begge deler er like normalt, like sunt og like funksjonelt. Dersom noen skulle mobbe på grunn av dette så sier det mye mer om dem enn om deg. Du er normal og du skal ikke la frykten for hva andre måtte mene bestemme hva du skal gjøre. Ikke la dette bli et problem. Dere er så unge at langt fra alle har begynt å utvikle seg og du har god tid på deg!

Brystene består også av en del fettvev slik at en som er naturlig tynn har mindre bryster enn en som er mer lubben. Vekt har altså sammenheng med størrelsen på brystene.

Ennå er du ung og mye kan skje de neste par årene, brystene er ennå ikke ferdig utviklet om de i det hele tatt har begynt å utvikle seg.
Uansett, så trenger du ikke være noe annet enn du er. Du trenger ikke bruke bh for å passe inn og du trenger ikke være flau over puppene dine eller noe som helst ved den du er!

Hilsen  Helsesøster Grethe

 

Klining

Spørsmål: Jeg lurer på hvordan man kliner? Og hvordan går man frem?

Svar: Husk nå på at du ikke trenger gå fortere frem enn du selv føler deg klar for...  Klining starter med følelser og fortsetter med kyss som igjen utvikler seg til tungekyss. Et kyss kan være så mangt, alt fra lette kyss med lukket munn til dype tungekyss. Dersom du vil tungekysse kan du lett åpne leppene og stikke tungespissen mot hans lepper. Vil han kysse så gjør han det samme. Møter han tungespissen din med sin så kan dere leke litt med tungene og rulle de rundt hverandre. Ikke for vått, ikke for tørt ogakkurat passe mykt. Myke lepper er gode å kysse på:) Når dere blir trygge på dette vil dere kanskje leke litt mermed kyssingen og kyssene blir heftigere og dypere, og dette blir klining dersom begge liker utviklingen og iveren tar over. Legg hodet litt på skakke, lukk øynene og nyt kysset fremfor å tenke hva du burde gjøre, da blir det best og så får du se om det utvikler seg til klining. Det må to til for dette...

Hilsen Helsesøster Grethe

Fakta om kyssing:

Å kysse noen du elsker er verdens beste følelse. Men visste du at et kyss også kan bety noe negativt? Kysset følger oss gjennom historien i både kultur og forskning. Her får du mange morsomme fakta om kyssing!

Kyssing er når to mennesker berører hverandre med leppene. Kyssing er oftest et tegn på ømhet og kjærlighet.

Det vitenskapelige navnet på kyssing er filematologi.

Dyrenes form for kyssing er når de vasker hverandre.

Ordet kyss kommer antageligvis fra lyden man lager når man kysser.

Eskimoer kysser ved å gni nesene inntil hverandre, derav navnet eskimo kiss.

Ifølge forskning.no må man legge hodet på skakke for å få et perfekt kyss. En tredjedel av oss legger hodet til venstre når vi kysser.

En muskel du har rundt munnen kalles kyssemuskelen fordi den brukes mest når du kysser.

Å kysse med åpen munn, hvor du bruker tungen, kalles et fransk kyss.

Et kyss trenger ikke være tegn på kjærlighet. I mange land er kysset bare en måte å hilse på: I Polen kysser de hverandre 5 ganger på kinnet for å hilse, mens i andre europeiske land holder det med en gang på hvert kinn.

I noen kriminelle miljøer, som hos hos mafiaen, kan et kyss også ha en svært alvorlig betydning: Hvis lederen kysser en underordnet er dette en dødsdom for den som blir kysset. Dette har fått navnet dødskysset og er det samme kysset som Judas ga Jesus før Jesus ble henrettet.

Historien foteller om mange andre betydningsfulle kyss: I eventyret Tornerose kysset prinsen Tornerose og vekket henne til live, mens i filmen The Matrix var det omvendt, for da kysset Trinity Neo for å vekke ham til live. Og i mange eventyr kysser prinsesser frosker og forvandler dem til prinser.

Verdens lengste dokumenterte kyss gikk for seg i 1995; det varte i 30 timer og 45 minutter..!

Forskning viser at jenter synes kyssing er viktig når de skal velge seg partner, mens gutter ikke synes det er så viktig.

Kjærlig kyssing har positiv virkning på kropp og sinn: Kroppen utløser endorfiner når du kysser. Endorfiner er et stoff i kroppen som gir deg lykkefølelse.

Men ikke vær lei seg hvis du ikke har noen å kysse på du trenger ikke bli mindre lykkelig av den grunn, for forskning viser at sjokolade har mange av de samme effektene! Nemlig langvarig nytelse og et hjerte som banker raskere.

Denne saken ble første gang publisert 15/12 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også