helsesøster:

Når kan jeg egentlig begynne med tampong?

Helsesøster Grethe svarer på spørsmål om menstruasjon.

Publisert Oppdatert

smerter!!!!!!!
jeg har veldig kraftige smerter når jeg har mensen og lurer veldig på om det finnes noe som hjelper mot smertene? jeg vrir og kryper meg sammen i tårer å håper at det går over. plis svar jeg ønsker å finne en utvei!!!

Hjelp å få...
Det skal være unødvendig å plages så mye når du har mensen. Plagene og smertene skyldes vanligvis hormoner som skilles ut når du menstruerer - og som går over i blodet og kan gi smerter og ubehag også andre steder enn i magen. Paracet fungerer ikke særlig bra på denne type smerter. Du bør bruke smertestillende produkter som ibux, brufen og ibumetin som kan hjelpe(egentlig samme preparater men med forskjellig navn....og pris). Det er denne type smertestillende som har best effekt på menstruasjonssmerter. Dersom ibux osv. ikke hjelper kan det være at du trenger litt sterkere preparater som f.eks napren. Hjelper ikke de heller bør man undersøkes av lege for å se om det kan være noe annet enn "vanlige" menssmerter og så behandle årsaken eller finne andre måter å kontrollere smertene. P-piller hjelper fordi man da ikke får vanlig menstruasjon, men kun får månedlige blødninger. Dersom du ikke får kontroll på smertene på andre måter er p-piller en god hjelp.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Kan jeg bruke tampong?
Hei, jeg er en jente som lurer på om jeg kan bruke tampong. Noen sier at du ikke skal bruke tampong før du har hatt sex. Hva er egentlig rett? SVAR FORT!

Du kan fint bruke tampong
Hei!
Du kan fint bruke tampong før du har hatt sex - det er det som er riktig!
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!Brunt blod!!!
Hei! er det vanlig å få brunt blod hele tiden når man har mensen???

Gammelt blod skifter farge
For de som ikke har så veldig kraftig menstruasjon tar det lengre tid før mensen kommer ut av livmorhalsen og skjeden. Når blodet blir gammelt endrer fargen seg. Gammelt blod blir mørkere og kan være brunt og etter hvert sort. Det kan også klumpe seg. Kostholdet har ingenting å si. Brunt menstruasjonsblod er helt nomalt.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!


tampong problem. Begynte å blø!
hei jeg er ti år og har prøvd tampong når jeg prøvde den begynnte jeg å blø var det fordi jeg satte den i feil hull eller var det fordi jeg har fått mensen

Jomfruhinnen som sprakk
Hei!
Jeg antar du begynte å blø fordi jomfruhinnen din sprakk under forsøket.
Du trenger ikke øve deg på å bruke tampong. Tampongen skal settes inn når du har mensen og skjeden er fuktig av manstruasjonsblodet. Tiden for å prøve kommer tidsnok.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du også et spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning