helsesøster:

Jeg blir holdt utenfor! Hva kan jeg gjøre?

Helsesøster svarer på spørsmål om å føle seg ensom og utenfor.

Publisert Oppdatert

Femte hjul på vogna
Hei! Jeg har verdens beste venn. Før lekte vi sammen hver dag, og når vi skulle samarbeide lm noe på skolen gjorde alltid vi det. Nå har hun liksom begynnt å leke mere med to andre personer. Og det er ikke det at jeg liksom er sjalu, men jeg føler meg alltid som femte hjul på vogna. Hun er en så god venn og keg vil ikke miste henne. Noen ganger prøver jeg å si det til henne, men da blir hun bare sur ogtror at jeg er sjalu.

De to andre hun leker med er greie, som oftest, men jeg er helt sikker på at de bare er venner med meg for å få et godt inntrykk på beste vennen min. Hadde ikke vi to vært venner hadde de ikke snakket med meg!
Jeg bare lurer på hva jeg skal gjøre, fordi jeg savner at det bare var vi to som alltid kunne være beste venner.
Vær så snill å svar raskt fordi jeg vet ikke hva jeg skal gjøre med det, og jeg vil ikke miste min beste venn!

Du er jammen heldig!
Hei! Du er faktisk veldig heldig som har en så god venn og som nå også har blitt kjent med to andre greie og snille jenter! Du kan ikke eie venninnen din og dersom du prøver å få det slik som dere hadde det før, så vil du risikere å miste både henne og de nye vennene du faktisk kan få. Jentene er ikke sammen med deg for å være greie med henne, de er sammen med deg også fordi de liker deg! Det du må jobbe med er deg selv og å godta at dere alle er venner, at vennskap forandrer seg slik at noe vil du savne, mens det også kommer gode ting ut av forandringen. Innse at du er verdt å være venn med, at alle setter pris på deg og gjør en innsats for å skape solide vennskap hvor dere kan være flere sammen! Tro meg, du vil sette pris på det etter hvert.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Popularitet.
Hei! jeg lurer på hvorfor ingen liker meg eller snakker til meg på fritida og i friminuttene. Jeg får aldri besøk og er alltid alene i friminuttene.
pls svar!

Utestegning er også en form for mobbing!
Kjære deg! Dette hørtes vondt og ensomt ut. Det kan være flere årsaker til at dette skjer. Det er fort gjort å tenke at det er fordi det er noe galt med deg, men slik er det ikke. Ofte er den som blir utestengt bare uheldig, samtidig som han/hun trekker seg inn i seg selv og på mange måter selv gjør det vanskelig for andre å ta kontakt.
Jeg vet ikke hva som har skjedd og skjer i ditt tilfelle, men det kan ikke fortsette slik. Utestenging kan også være en form for mobbing og det er viktig at du får hjelp til å få en bedre tid på skolen og i fritiden din. Jeg synes du skal snakke med foreldrene dine og sammen med dem ta kontakt med skolen. Slik som dette skal det ikke være og du trenger hjelp til å komme i kontakt med de andre - og få dem til å skjønne hvordan det er å være deg. Uansett hva som er årsaken til at du er alene så er det ikke fordi noe er galt med deg. Du er en like god venn å ha som hvem som helst andre, du er like verdifull og like bra på alle måter! La aldri andre få deg til å tro noe annet og godta aldri å bli utestengt!

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Jeg orker ikke lenger. Mistet vennene mine!
Hei helsesøster. Jeg og 3 andre var de populære på barneskolen. Og nå har vi startet i 8’ende. Gøy! Men jeg har mistet de helt! Jeg og bestevennen min pleide og være bestevenner før, hun har nå fått kjæreste. Alle går fra meg! Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre! De har blitt Kjent med ei jente jeg bare hater! De henger sammen hvert friminutt, og jeg har ingen... Jeg orker ikke lenger.. Klarer det ikke! Har snakket med de, men det ender opp i konflikter også sier de bare ”er lov til og bli Kjent med andre”.. Hva skal jeg si? Vill ha de tilbake!:(

Stenger du deg selv ute?
Hei! Det høres ut som om det er du selv som stenger deg ute fordi du ikke vil være sammen med den ”nye” jenta. Du kan ikke bestemme hvem de skal være sammen med eller like. Kanskje må du se litt på deg selv og endre innstillingen selv om det kan være både vondt og vanskelig. Venninnen som du var trygg på har kjæreste og du føler at hun sviktet deg. Slik er det jo ikke. Hun har ikke gått fra deg, hun er bare forelsket og bruker naturlig nok tid sammen med kjæresten sin. Gi henne rommet, men fortell henne også at du håper hun har litt tid til deg også... Når det gjelder de andre vennene dine så må du kanskje ta et valg. Vil du miste dem fordi du vil bestemme hvem de skal være sammen med eller skal du prøve å godta den jenta du nå ikke liker. Om du ikke liker henne, kan du leve med at de andre gjør det? Du kan altså ikke bestemme over dem og dersom du misliker henne så sterkt at du med det også velger bort vennene dine, så må du kanskje lete etter nye venner...?

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

holder meg utenfor
hei jeg har en venn som nesten er som en søster men det er en anen venn som holder meg utenfor lekene våre hva skal jeg gjøre hilsen en jente som er 10 år

Slipper du henne inn i leken?
Hei! Hvordan er du mot henne? Ofte er det slik at to stykker konkurrerer om den tredje, er det slik for dere? Jeg synes du skal prøve snakke med hun som holder deg utenfor og si hva du synes om det og foreslå at dere alle kan leke sammen. Jeg tror nok kanskje at også du må være villig til å slippe henne inn i leken... Dersom det ikke blir bedre så får du trøste deg med at du uansett er venn med den andre og ikke trenger sloss om henne. Ta din plass og vis at du ikke lar deg skvise ut så lett. Tross alt er det opp til dere alle tre å oppføre dere skikkelig mot hverandre.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Utenfor...
Hei helsesøster! Jeg advarer deg om at denne teksten kan bli litt lang...

Jeg har litt problemer i det siste når det gjelder venner.
Bestevennen min byttet skole, nå etter sommerferien. Han var verdens beste. Lojal, ærlig og snill mot meg. Han var den jeg hang mye med i friminuttene. Altså: jeg har andre venner, men han var den eneste jeg åpnet meg 100% for. Jeg har alltid ligget godt oppe på populær-lista. Det er nok Pga. Personligheten min. Jeg hater å være klengete på folk, herme etter folk, og ikke si min mening. Jeg vil være meg sjøl, med gode venner som ikke velger meg bort, fremfor populariteten. Uansett er det slik at de to aller populærereste jentene i klassen, sier hele tida til meg at vi er trekløver-gjengen. BFF-er. Den ene jenta sier hele tida at det bare er meg, og hun nr. 2 som er de eneste i klassen hun vil å henge med. Men jeg føler at de to er liksom bare BFF-er og jeg bare vara for den ene. Og jeg vet nok at jeg har rett. Når en av de er syke, klenger den som er igjen, seg helt opp i meg. Det er det verste jeg vet. Fake oppmerksomhet som varer i et par dager. Når begge er på skolen, driver de hele tida og hvisker og tisker om at de skal sitte sammen, og at de skal samarbeide Osv. Og da sitter jeg alene igjen med den ekle følelsen i magen, og må samarbeide med noen jeg ikke har en eneste ting til felles med. Jeg føler meg bare som en reserve, og det frister hele tiden og si sannheten opp i trynet på de. At jeg er drittlei av å være vara for den ene, for at jeg liksom er den nest kule i klassen etter de. Det jeg trenger er ordentlig, lojale venner som liker meg for den jeg er, og ikke for ”rangen” min. Skal jeg dumpe dem og heller være for meg sjøl i friminuttene? Jeg er god venn med et par gutter, og jeg har mange, supre venner fra håndballaget, men som går på andre skoler. Jeg har noen ting til felles med de to jentene, men jeg orker virkelig ikke oppførselen deres. De er ikke gode venner for meg. Jeg føler at jeg ikke kan klenge, og følge etter de lenger. Pliis gi meg noen gode råd for hva jeg skal gjøre i fremtida. Jeg har et år igjen på barneskolen, men jeg orker ikke å henge mer med jentene.

Tusen takk om du skjønner meg. Det føles helt feil å være med de, og de andre i klassen er for klengete, og gjør alt for populariteten. Velger det fremfor venner. Jeg vet at det også er mange som vil ha en sånn plass som jeg er fått tildelt, men det er virkelig ikke gøy, og jeg sier dette også til de som leser dette:

Velg gode venner fremfor populariteten. Det nytter seg virkelig når du har det sånn som jeg har det akkurat nå. Vær også en god venn, og drit i om de populære reagerer på det. Og hvis du er en av de populære, vær en god venn, og ikke gjør andre som er nesten-kule for deg til vara for bestisen din når hun er borte. Det er mange som takker ja til den plassen, men jeg er en sta type som reagerer. Please gi meg noen råd for dette. Jeg vet du ikke kan si hva jeg skal gjøre, men du kan kanskje gi meg noen alternativer for løsninger. Jeg hater virkelig den nedlatende oppførselen som de har mot meg, og det er virkelig dumt for meg som er så kresen på venner.

Dette er en nødsituasjon for meg. Jeg er avhengig av en god venn.
Hilsen meg.

Vennskap trenger tid for å utvikle seg!

Hei!
Nå har nettopp bestevennen din flyttet og du er på den måten også litt i søk etter et nytt ståsted og ny trygghet. Du er jo heldig og vet det egentlig selv, du har venner som setter pris på deg, men som sikkert har det du og bestevennen din hadde sammen, det helt spesielle. Å få fortrolige venner som du er helt trygg og sikker på tar litt tid. Du føler deg utenfor og har ikke helt det forholdet til dem som de to har sammen, men jeg tror nå likevel at dere er gode venner, veldig gode venner. Jeg synes ikke du skal dumpe dem eller ta noen konfrontasjon med dem. Du og dem trenger tid til å venne seg til at du er der uten din tidligere bestevenn. Du er på let etter ekte venner. GI andre en sjanse til å vise hvem de er og hva de står for. Nå skal du glemme alt om popularitet og gi nye vennskap tid til å vokse og vise hva de består av. Vær åpen, gi andre mulighet og tid, dra dem inn i flokken og se hvem du klaffer med. Venner kan også fylle forskjellige behov. Noen er for den gode roen og praten, andre har du det mer morsomt sammen med og atter andre er greie å ”henge med”. De beste vennskapene utvikler seg over tid. De du nå er litt skuffet over og føler deg brukt av gjør ikke noe galt, la også disse vennskapene få tid til å utvikle seg og settes pris på...

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send det inn her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning