Helsesøster:

Hvorfor kommer ikke mensen?

Helsesøster svarer på det du lurer på om mensen.

Publisert Oppdatert

Mensen
Hei! Jeg har hatt kraftig utflod det siste året. Så ille at jeg må bytte truse
morgen og kveld... i det siste har jeg vært søtsugen og hatt magekramper. I stad når jeg var på do så jeg noen bittesmå røde flekker i trusa. har skjedd en gang før.... kan det være mensen?
Blir veldig glad for svar. Hilsen en jente på 13 år

Kan være mensen
Hei! Det kan være mensen, men det er vanskelig å vite når jeg ikke er helt sikkert på hvordan dette arter seg. Dersom de røde flekkene var blod, så er det vel sannsynlig at det er mensen selv om dette ikke høres helt typisk ut. Dersom du har sterke magekramper eller de kommer ofte, så bør du snakke med lege om det.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Truseinnlegg eller bind
Jeg har hatt mensen et par ganger nå, men det har ikke kommet veldig mye blod enda, så hittil har jeg bare brukt det tjukkeste truseinnlegget. Er det greit, eller burde jeg bruke bind i tilfelle det kommer mer??

Dersom det fungerer er det greit å fortsette med det.
Hei! Så lenge det tykkeste truseinnlegget fungerer fint for deg er det ingenting i veien for å bruke det, men dersom det skulle bli mer blod trenger du nok et bind. Du lærer deg din egen mens å kjenne etter hvert og vil vite hva du trenger. Du er nok heldig som har så små blødninger at truseinnlegg er nok!

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Bare lurer. Uregelmessig mens!
Jeg fikk mensen for 10 måneder siden, og får det ca. annenhver måned. Av og til kraftig og lenge og av og til 2-4 dager, og nesten ingen ting. Men nå er det snart 3 måneder siden sist... Vet at det skal vere ganske så uregelmessig de første årene. Men jeg vil ikke til lege! Pliiiis svar

Høres normalt ut
Hei!
Så lenge du ikke har smerter eller andre plager så høres ikke dette unormalt ut. Det er ingen grunn til at du må til lege på grunn av dette.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Mensen. Når pleier man å få mensen?
Når pleier man å få mensen?

Forskjellig fra jente til jente
Hei! Det er veldig forskjellig fra jente til jente. Det er normalt at mensen kommer en gang mellom 10 - 16 års alderen. De fleste får den mellom 12- 14 års alder.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Det kommer ikke!!!!!!!
Hei, jeg er litt redd! Jeg har hatt mensen i ca et halvt år, jeg skulle fått mensen for to dager siden, men har ikke fått det! Er det noe farlig? Jeg har fingrer meg noen ganger er det derfor jeg ikke har fått mensen nå? Jeg spiser også litt lite noen ganger og noen ganger spiser jeg mye, jeg har gått ned 1 kilo. Kan det ha påvirket mensen?

Plissss svar jeg trenger svar!!!!!!! Er litt nervøs.

Normale uregelmessigheter
Hei! Dersom du ikke har hatt samleie med en gutt så trenger du ikke bekymre deg. At du fingrer eller har gått ned 1 kilo er ikke grunn til at mensen uteblir. Det er nok heller naturlig og normale uregelmessigheter. Mensen kan la vente på seg noen ganger, f.eks. i ferier og ellers. Du er også så ung at den kan hoppe over en periode eller to. Som du vet kan mensen være uregelmessig i begynnelsen og du er ennå i starten av utviklingen.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Mensen, hvordan merker jeg at jeg har det?
Hei jeg har hatt utflod i over ett år nå. Men jeg har ikke fått mensen... Jeg vil ikke få det når jeg er på ferie og er usikker på hvordan jeg finner ut at jeg har mensen. Er det bare blod i trusa eller får man vondt i magen...
Hilsen en jente som ikke er ekspert på dette..

Blod på dopapir eller i trusa.
Hei! De fleste oppdager det bed at det kommer blod i trusa eller på papiret når du tørker deg. Det er vanligvis ikke så mye første dagen mens du gjerne blør mer dagene i midten. Noen har også smerter i mage, underliv, rygg eller i kroppen et par dager før mensen, men det er heldigvis ikke så veldig vanlig. Mensen kommer når den kommer og det går som regel helt fint. Du trenger ikke bekymre deg for dette og heller bestemme deg for å ta det som det kommer...

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning