helsesøster svarer:

Hvorfor er jeg den eneste som ikke har fått pupper?

Helsesøster svarer på spørsmål om pupper og pubertet.

Publisert Oppdatert

P.r.o.b.l.e.m.e.r - Ingen tegn til bryster!
Hei, jeg har et lite problem, alle i klassen har bryster og har kommet i puberteten. Jeg har ikke tegn til det enda, derfor lurer jeg på om det er en måte og skjekke om jeg egentlig noen gang kommer til og få noe i det hele tatt. Jeg mister ganske mye selvtillit av dette, er det noe jeg kan gjøre for og føle meg bedre, eller få det til og gå fortere ?

Pubertet?
Hei! Pubertetsutviklingen kan være forskjellig fra person til person. Noen kommer tidlig, andre sent uten at det betyr at noe er galt. Dersom du ikke har noen tegn på pubertet når du nærmer deg 14 års alder er det greit å snakke med legen om det. Legen kan ta blodprøver for å se at hormonene oppfører seg som de skal. Dersom du er kommet i puberteten er det ingen prøver som kan avsløre hvordan brystene vil utvikle seg. Det er ikke unormalt at første trinn av brystutviklingen starter på din alder selv om de fleste begynner tidligere. Brystutviklingen tar ca.5-6 år.
Det beste tegnet for å gjette seg til om du kommer til å få store eller små bryster er å se på kvinnene i familien din. Hvordan er deres bryster?
Små bryster er like normalt som store bryster og de fungerer akkurat like bra. Dersom naturen har utstyrt deg med små bryster er det beste du kan gjøre å forsone deg med det. Vi har alle ting vi liker og misliker ved kroppene våre - utfordringen er å lære seg å trives med den kroppen man har, Det er fordeler og ulemper med alle fasonger...
Hilsen helsesøster Grethe

Har du et spørsmål til Julias helsesøster Grethe? Still dem her!

Blir mobbet pga ektsremt lite pupper!
Hei! Jeg er en jente på 15 år og går i 9. klasse. Som det står i overskriften blir jeg mobbet fordi jeg ikke har pupper. Eller. Jeg har en bitteliten a-cup, som jeg begynte med for et par måneder siden, men alle andre bruker b og c og mobber meg fordi jeg fortsatt har litt barnekropp. Er dette normalt? Å være så sent i puberteten? Jeg har utflod og hår og alt det, men puppene vil liksom ikke komme. Jeg har hørt at hvis man legger på seg får man fortere pupper, er dette sant? Ikke at jeg skal legge på meg da. Jeg trener for mye. Blir veldig glad for svar! Hilsen meg. :-)

Du blir ikke mobbet fordi brystene er små
Hei! Jeg må få korrigere deg. Du blir ikke mobbet fordi du har små pupper, du blir mobbet fordi noen har så lite folkeskikk at de tror de har rett til å kommentere andres utseende. Dette handler ikke om deg eller at noe er galt med deg men altså at de som mobber ikke vet bedre! Si fra om at du ikke er interessert i deres meninger om din kropp. Du er i pubereteten og jeg går ut fra at du er helt normal. Ikke alle er like og vi kommer i alle fasonger og størrelser, noen med store pupper andre med små, noen med hofter og runde lår, andre med spinklere former. De som ikke godtar og innser dette trenger litt oppdatering. Si fra og stå opp for deg selv, den du er og at du har akkurat like fine former som hvem som helst andre - det kan komme dager da de misunner deg! Vær stolt av deg selv og si fra om det.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du et spørsmål til Julias helsesøster Grethe? Still dem her!


Vokser ikke puppene mine fordi jeg er tynn?
Hei, jeg er en jente på 15 snart 16 år som ikke har pupper i det hele tatt. Jeg er veldig tynn, og veldig mange tror jeg er syk eller lignende, og at jeg har spiseforstyrrelser eller lignende. Men det har jeg ikke, jeg har bare tynne gener. Kan det ha noe med at jeg ikke har pupper? Det er skikkelig flaut, og lurer på om det er noe jeg kan gjøre med dette?
Vær så snill og svar fort!

Brystene består også av fettvev
Heisann! Vekten påvirker størrelsen på brystene da brystene består av en god del fettvev.
Det trenger ikke være flaut at brystene er små-små bryster er like gode som store. De gjør akkurat det de skal gjøre dersom du en gang får barn og er helt normale selv om de er små! Prøv å fokusere på andre ting enn brystene og slå fra deg tanken på at det er flaut. Alle har vi noe vil skulle ønske var anderledes på kroppen vår, eller med oss selv - utfordringen er å lære seg å godta seg selv som en er, fremheve det du liker og glemme det du ikke liker:)
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du et spørsmål til Julias helsesøster Grethe? Still dem her!

Pupper. Vokser ikke!
Jeg har et problem. Puppene mine vokser ikke.. Jeg er 12 år, er det noe galt med meg.

Forskjellig utvikling
Hei! Nei, det er ingen grunn til å tro at noe er galt med deg. Du er 12 år og mange er ikke kommet helt i gang med puberteten i denne alderen. Dersom du har andre tegn på pubertet kan du være helt sikker på at alt skjer til sin tid:)
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du et spørsmål til Julias helsesøster Grethe? Still dem her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning