helsesøster:

Hvor lenge etter utfloden kommer mensen?

Helsesøster svarer på spørsmål om utflod og mensen.

Publisert Oppdatert

Veldig hvit utflod
Hei helsesøster, jeg har et spørsmål som jeg trenger svar på.
Før var utflodet ganske blankt, men nå i det siste er det blitt helt hvitt.
Er det normalt at det endrer seg sånn? Nå har jeg vel hatt utflod i over 1 år. Lurer på om man kan på noen måter merke at man snart skal få mensen for første gang? Moren min fikk det da hun var 13, jeg er jo det nå. Også lurer jeg på om det går ann å bade og svømme uten å bruke tampong når man har mensen, og heller ikke ta noe form for piller??

Normalt med hvit utflod
Hei! Hvit utflod er normalt. Det er også vanlig at utfloden endrer seg i takt med svigninger i hormonenen. Blank, hvit og gul utflod er vanlig og normalt. Mange merker at utfloden blir gulere og tykkere dagene før mensen kommer, ikke bare den første menstruasjonen.

Når du har mensen kan du ikke ha basseng uten å bruke tampong. Du kan bade i havet men da med risikoen for at det vil kunne blø. Har du svak menstruasjon kan det gå fint med litt organisering. Har du sterke blødninger vil det være best å la være å bade de dagene du blør mest.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send dem inn her!Forskjellen på mensen og utflod?
Vel, overskriften sier alt ;)

Slim og blod
Hei! Utflod er slim som skilles ut fra slimhinnene i skjeden. Utflod får jentene helt i starten av puberteten og de har det hele tiden.
Mensen er blødninger som kommer ca. en gang i måneden. Blødningene kommer når jenta har hatt eggløsning og hun ikke blir gravid. Egget og slimhinnene i livmoren støtes ut av kroppen og da vil det blø.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send dem inn her!DETTE ER 9 GANG JEG SPØR!!!!! Hva kommer etter utflod?
Etter man har hatt utflod, får man da pubertet eller mensen?
MÅ HA SVAR SNART!! DETTE ER 9 GANG JEG SPØR!! Jeg har utflod og jeg er bare 9! :( Plisss svar!!!!!

Utflod er et tidlig tegn på at puberteten er på gang
Hei! Utflod er et av de aller tidligste tegnene på pubertet. Utflod er noe som vil vare helt til du blir gammel og det vil du fortsette å ha når du får mensen og utvikler deg videre.
Etter hvert vil du nok merke at du begynner få litt hår på kjønnsorganene, brystene vil bli ømme og begynne utvikle seg og så kommer mensen etter hvert. Det er ikke unormalt at jenter på din alder får utflod.
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send dem inn her!Svar..?? mensen, utflod?
Heii, jeg er en 12 år gammel jente som lurer på noe om mensen:
! hver eneste dag har jeg noe tynt og hvit i trusa, noen ganger er det helt slimete...( Utflod ??)
! Jeg har hatt utflod i kanskje 3 mnd, og ca hvor lenge er det da til jeg får mensen..? Og når må jeg da begynne med tamponger...?? Jeg er veldig beskjeden og vet ikke hvordan jeg skal si ifra til mamma at jeg har evt fått mensen.. PS: jeg har to andre store søstre som har mensen også,... vet ikke om noen andre jenter i klassen har begynt å få utflod.. er det tidlig/sent å få utflod som 12åring?
Håper du svarer...Trenger virkelig svar :)

Normalt å ha fått utflod som 12 åring
Hei! Du har utflod og det er helt normalt på din alder. De fleste jenter på 12 år vil ha utflod. Det finnes ingen regel for hvor lenge du har utflod før du får mensen, men det er vanlig å få mensen ca et år etter at du har fått utflod. Jenter i samme familie får ofte mensen på samme alder slik at det er en god mulighet for at du får mensen på samme alder som søstrene dine og moren din - selv om ingen regel er uten unntak!

Ingen MÅ begynne med tampong, det er et valg. Bruk tampong når og om du føler at du vil prøve det. Velger du bind så er det helt ok det også.

Når mensen kommer så er det jo mye lettere når moren din vet det. Hun kan kjøpe bind til deg og ellers gi deg gode råd og hjelp. Dette kan hun og hun synes ikke det er rart eller flaut. Selv om du er sjenert så kan du ta mot til deg og si det som det er - når den dagen kommer:)
Hilsen Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send dem inn her!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning