Kyssing:

Fakta om kyssing!

... eller filematologi om du vil. Det er nemlig det vitenskapelige ordet for denne aktiviteten.

Publisert Oppdatert

Å kysse noen du elsker er verdens beste følelse. Men visste du at et kyss også kan bety noe negativt? Kysset følger oss gjennom historien i både kultur og forskning. Her får du mange morsomme fakta om kyssing!

Kyssing er når to mennesker berører hverandre med leppene. Kyssing er oftest et tegn på ømhet og kjærlighet.

Det vitenskapelige navnet på kyssing er filematologi.

Dyrenes form for kyssing er når de vasker hverandre.

Ordet kyss kommer antageligvis fra lyden man lager når man kysser.

Eskimoer kysser ved å gni nesene inntil hverandre, derav navnet eskimo kiss.

Ifølge forskning.no må man legge hodet på skakke for å få et perfekt kyss. En tredjedel av oss legger hodet til venstre når vi kysser.

En muskel du har rundt munnen kalles kyssemuskelen fordi den brukes mest når du kysser.

Å kysse med åpen munn, hvor du bruker tungen, kalles et fransk kyss.

Et kyss trenger ikke være tegn på kjærlighet. I mange land er kysset bare en måte å hilse på: I Polen kysser de hverandre 5 ganger på kinnet for å hilse, mens i andre europeiske land holder det med en gang på hvert kinn.

I noen kriminelle miljøer, som hos hos mafiaen, kan et kyss også ha en svært alvorlig betydning: Hvis lederen kysser en underordnet er dette en dødsdom for den som blir kysset. Dette har fått navnet dødskysset og er det samme kysset som Judas ga Jesus før Jesus ble henrettet.

Historien foteller om mange andre betydningsfulle kyss: I eventyret Tornerose kysset prinsen Tornerose og vekket henne til live, mens i filmen The Matrix var det omvendt, for da kysset Trinity Neo for å vekke ham til live. Og i mange eventyr kysser prinsesser frosker og forvandler dem til prinser.

Verdens lengste dokumenterte kyss gikk for seg i 1995; det varte i 30 timer og 45 minutter..!

Forskning viser at jenter synes kyssing er viktig når de skal velge seg partner, mens gutter ikke synes det er så viktig.

Kjærlig kyssing har positiv virkning på kropp og sinn: Kroppen utløser endorfiner når du kysser. Endorfiner er et stoff i kroppen som gir deg lykkefølelse.

Men ikke vær lei seg hvis du ikke har noen å kysse på du trenger ikke bli mindre lykkelig av den grunn, for forskning viser at sjokolade har mange av de samme effektene! Nemlig langvarig nytelse og et hjerte som banker raskere.

Har du fått ditt første kyss?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning