helsesøster:

Farlig å prøve tampong når man ikke har mensen?

Helsesøster svarer på spørsmål som har med mensen å gjøre.

Sist oppdatert

Pliiisssss svar. Tampong uten menstruasjon
Er det farlig og peøve en tampong når man ikke har fått mensen?

Anbefales ikke
Hei! Det er ikke så bra å bruke tampong uten å ha mensen fordi skjeden blir for tørr. Når skjeden er tørr kan tampongen loe og rester av tampongen i skjeden er ikke helt bra - uten at det med det er direkte farlig(for de som allerede har forsøkt...) Når skjeden er tørr er det også vanskelig å få tampongen inn i skjeden.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Hva er best å begynne med når man har mensen?
Hei helsesøster ! :) dette er jeg spørsmål jeg må få svar på :) Jeg får snart mensen, også lurte jeg på om jeg kunne fått svar på om hva som er best å begynne med når man får mensen, er det best å begynne med tampong eller bind ? Pils svar :)
Jente 12 år

Forskjellig fra person til person
Hei! Det må du nesten selv bestemme. Noen synes bind er greiest å begynne med mens andre går rett på tampong. Noen kan streve litt med å venne seg til å bruke tampong slik at det kan være lurt å ha en pakke bind på lur. Å bruke tampong og bind om hverandre kan også være praktisk:)

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Spy i begynnelsen på mensen
Hei ! Jeg er 14 år og har hatt mensen i 2år. De siste gangene jeg har mens har jeg spydd og følt meg uvell og veldig vondt i magen. Er det normalt. Jeg ønsker svar. Takk på forskudd

Ikke uvanlig
Hei! Det er noen som har det slik når de får menstruasjon. Plagene og smertene skyldes vanligvis hormoner som skilles ut når du menstruerer - og som går over i blodet og kan gi smerter og ubehag også andre steder enn i magen. Paracet fungerer ikke særlig bra på menstruasjonsplager. Du bør bruke smertestillende produkter som ibux, brufen og ibumetin som kan hjelpe(egentlig samme preparater men med forskjellig navn....og pris). Det er denne type smertestillende som har best effekt på menstruasjonssmerter. Dersom ibux osv. ikke hjelper kan det være at man trenger litt sterkere preparater som f.eks. napren. Hjelper ikke de heller bør man undersøkes av lege for å se om det kan være noe annet enn ”vanlige” menssmerter og så behandle årsaken eller finne andre måter å kontrollere smertene. P-piller hjelper fordi man da ikke får vanlig menstruasjon, men kun får månedlige blødninger. Dersom du ikke år kontroll på smertene på andre måter er p-piller en god hjelp.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

MENSEN KOMMER IKKE
Jeg har hatt mensen i to år. Jeg har den utrulig skjeldent, og når jeg først har den blør jeg veldig mye. Nå er det to månader, snart tre siden jeg hadde det sist.. Er der farlig?

Mest sannsynlig naturlige uregelmessigheter
Hei! At mensen kommer sjelden kan skyldes at den er uregelmessig som den ofte kan være i begynnelsen. Dersom du er frisk og normalvektig vil jeg anta at mensen vil komme oftere etter hvert. Dersom du har andre plager, som økt hårvekst, under- eller overvekt, psykiske problemer eller andre plager så bør du snakke med legen din om det.

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Menssmerter før mensen?
Jeg tror jeg har fått menssmerter før mensen, jeg får ofte vondt i ryggen, helt nederst ved rompa liksom, og vondt i magen, liksom helt nede ved tissen(ikke på tissen, og ikke alltid samtidig). Og jeg får også vondt i hoftene, nærmere tissen liksom, og noen ganger vondt i lårene. Betyr det at jeg får mensen snart? Er det farlig?

Smerter skal tas alvorlig
Hei! Smerter skal tas alvorlig når du ikke er sikker på hva det er. Jeg synes derfor du skal undersøkes av en lege. Det er ikke vanlig å få slike smerter lenge før menstruasjonen. Jeg kan ikke svare på deg om det er farlig da jeg ikke vet hvorfor du har vondt...

Hilsen  Helsesøster Grethe

Har du spørsmål til helsesøster Grethe? Send inn her!

Denne saken ble første gang publisert 08/09 2013, og sist oppdatert 01/05 2017.

Les også