familie

5 tips for å bevare husfreden

Det er lov til å være litt tenåring hjemme. Men noen ganger er det lurt å gjøre noe fint også.

Sist oppdatert

Det er helt normalt å ikke være perlevenner med søsknene sine hele tiden. Og det er helt normalt å krangle med foreldre, spille One Direction så det dundrer i veggene, glemme å rydde rommet, slamre med noen dører og være oppe alt for sent. Det er ikke bare normalt, det er faktisk helt greit.

Men ikke hele tiden, selvsagt. Her har du 5 tips til enkle måter å få opp stemningen igjen etter at du du sprengt tenåringsskalaen.

Har du noen andre gode tips, legg igjen en kommentar!

Vi tar det eldste og enkleste trikset i boka først: Rydd rommet ditt!

(Eller gjør noe annet foreldrene dine har mast om lenge). Ofte er det ikke så mye som skal til, heller. La hybelkaninene i hjørnet under senga ligge, men vær nøye med det som vises godt. Bonusen er at du får et ryddig rom å være på etterpå.

Og det funker.

Spør hvordan de har det.

Med skole, venner, kjærester, lekser og fritidsinteresser har du mer en nok å tenke på, det skjønner alle. Å ha tankene andre steder enn hjemme er en naturlig del av å bli ungdom.

Men oppi alt er det lurt å huske at de du bor med også har sine liv, og et veldig godt triks er å være interessert. Spør moren din hvordan det egentlig går på jobben. Spør faren din hva han holder på med for tiden. Vis lillebroren din hvordan han får håret til å stå rett opp med hårspray.

Det tar bare et minutt eller to, det er hyggelig og det funker!

Fiks noe godt.

Hvis du kan å bake eller lage mat, er du heldig. Finn på noe uten å ha blitt bedt først! Hvis familien din ikke er så stor og du har noen tiere å bruke, kan du gjøre det enda enklere. Kjøp med deg dessert hjem (boller, en pakke is eller kanskje en rislunsj til hver) og ikke si noe før middagen er over. «Vi har dessert!» er en setning som alltid lager god stemning.

Da du var like gammel som meg …

Det er kanskje rart å tenke på, men det er faktisk ikke så fryktelig lenge siden foreldrene dine var like gammel som deg. De husker hvordan det var, og det er ganske sannsynlig at de mer enn gjerne forteller.

Her er noen ting du kan spørre om:

– Var det like mye lekser da du gikk på skolen?

– Hvilket fag likte du best?

– Hvor gammel var du da du fikk ditt første kyss?

– Hva tror du har forandret seg mest siden du var på min alder?

–  Hva brukte du og vennene dine å gjøre etter skoletid?

PS! Ikke bruk ordene «da du var ung». Det er en god sjanse for at foreldrene dine fremdeles ser på seg selv som unge, så ikke ødelegg stemningen ved å kalle dem gamle. ;)

Verdens minste fredsflagg

Etter en stor krangel kan det være veldig vanskelig å få ting tilbake til vanlig. Alle samtaler føles kunstige og kanskje er man til og med fremdeles lei seg.

Et triks som kan få ting på gli igjen er å vifte forsiktig med fredsflagget. Gjør en liten ting du vet foreldrene dine kommer til å like. Hvis de ikke ser det, eller du ikke har lyst til å fortelle det selv, er det lurt å legge igjen en lapp.

Beskjeder som «jeg har tatt ut av oppvaskmaskinen» eller «jeg har ryddet i skoene mine i gangen» blir alltid godt mottatt. Kanskje spesielt etter en krangel.

 

Kanskje noen har flere tips de kan dele? Skriv i kommentarfeltet!

Denne saken ble første gang publisert 12/09 2013, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også