Å begynne på skolen igjen er veldig kult på mange måter, men det kan også være noen ting som ikke er like morsomt. Her har du våre tips til hvordan du fikser forskjellige skolestart-utfordringer! ­

Å begynne i en ny klasse
Det er aldri spesielt gøy å begynne i en ny klasse, spesielt om man er den eneste nye! Men husk: De som allerede kjenner hverandre, synes det er spennende med en ny elev. Kanskje har de gått rundt og ventet på en forandring? Man kan ofte føle seg litt utenfor hvis det allerede har dannet seg gjenger, men pass på å gjøre mest mulig ut av situasjonen.

Tips:
- Bli kjent med de som forsøker å bli kjent med deg. Snakk med alle som tar initiativ til å snakke med deg, og test ut hvem du trives best sammen med.
- Hvis du føler deg ensom: Gå bort til noen og snakk med dem! Iblant kan det være bra å fortelle hvordan det føles å være ny og litt utenfor.
- Husk at det er verst helt i begynnelsen, etterhvert blir det alltid bedre!

Å være skoletrøtt og lei
En laaang ferie ligger bak deg, og plutselig må du begynne å stå opp tidlig og konsentrere deg om fag og lekser igjen. Det er helt normalt å ikke være helt motivert for skolen igjen, og ikke minst er det veldig vanlig å bli skolelei iløpet av skoleåret.

Tips:
- Skriv opp en liste over alt som er gøy og bra med skolen.
- Finn ut hvorfor du er skolelei. Er det et fag som er vanskelig? En lærer du ikke liker, eller er det klassekameratene du er lei av? Når du vet hva det handler om, er det lettere å gjøre noe med!
- Husk at den verste skoletrøttheten pleier å gå over!
- Ta én dag av gangen. Og husk at når skolen er over for dagen, er resten av dagen åpen for andre ting!

Bestevenninnen har byttet skole
Iblant må barn og ungdommer flytte fordi foreldrene flytter på seg. For den som ikke har lyst til å flytte, kan det være veldig trist! Og like trist og tomt er det for vennene som er igjen.

Tips:
- Hold kontakten gjennom mail, sms, ringe, eller vær på msn eller Facebook. Eller hva med å skrive vanlige brev til hverandre?
- Behold bestisen din på avstand, men sørg for å skaffe deg nye venner også. Vær åpen og ta initiativ!
- Selv om det kan være vanskelig, bør du akseptere at bestevenninnen din har flyttet, og at du må jobbe litt for å få noen nye venner.

Skolestress
Mange elever føler seg stresset på skolen. Man vil gjøre det bra på prøver, og kanskje skal man få karakterer for første gang. Føler du deg stresset, bør du bestemme deg for å finne noe som får deg til å slappe av.

Tips:
- Gjør leksene dine i god tid, så du ikke har dem hengende over deg sent på kvelden.
- Gjør lekser sammen med en venn, da blir det morsommere!
- Ikke depp selv om du mislykkes på en prøve, men tenk på at du har lært av feilene du har gjort.
- Sørg for å koble skikkelig av i helgene. Ikke tenk på skolen, men gjør ting du liker å gjøre!

Alene i friminuttet
Føler man seg ensom og utenfor, kan friminuttet dessverre være noe av det vanskeligste med skolen, og man vet ikke helt hvor man skal gå eller hva man skal gjøre. Kjenner du deg igjen i dette, kan det være en god idé å ta tak i problemet helt fra begynnelsen av skoleåret. Ikke la det gå lang tid, men snakk med læreren din om hvordan du har det allerede en av de første dagene. Ingen skal behøve å være alene i friminuttene!

Tips:
- Er det vanskelig å snakke med læreren på skolen, kan du ringe ham eller henne på kvelden i stedet. Vil du ikke ringe selv, kan du be noen om hjelp.
- Sjekk ut hva du kan finne på i friminuttene! Er biblioteket åpent? Kan man lage en klubb hvor man spiller spill sammen?
- Finn ut om det er noe du savner i skolegården, og foreslå for læreren din at dere kan kjøpe det inn.

Les hele saken

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!