skolestart:

Å begynne på ungdomsskolen

Hva kan du egentlig vente deg på ungdomsskolen? Er det skummelt eller kult?

Publisert Oppdatert

Å begynne på ungdomsskolen kan nok virke ganske skummelt for mange. Kanskje begynner du på en større skole med mange elever du aldri har sett før, og i tillegg blir skolen mer seriøs. Plutselig er det noen som setter karakterer på alt du gjør!

Det er mye nytt, og mye å tenke på når man begynner i 8.klasse. Men selv om du har gått fra å være barn til å bli ungdom, betyr det ikke at du behøver å forandre alt ved deg.

Nye venner
Det er vanlig at ungdomsskolen er større enn barneskolen, og at det er mange elever du aldri har sett før som plutselig kommer i klassen din. Det kan jo virke litt skremmende, men husk at de har det på akkurat samme måte! Kanskje er det bare et Hei! som skal til, og så har du truffet din nye bestevenn(inne)?

Det er ikke sikkert at du havner i klasse med de beste vennene dine. Er det helt krise, går det naturligvis an å søke om å få bytte klasse. Men en mye lettere løsning er å sørge for å bli kjent med de som går i den nye klassen din de er helt sikkert ålreite, de også! Selv om dere går i forskjellige klasser, betyr det jo ikke at du har mistet de gamle vennene dine for alltid. Det betyr bare at dere får utvidet vennekretsen, og fremdeles kan treffes i friminuttene og på fritiden!

src="upload/modules/articles/articles/image/original/59583462316.jpg" alt="" />

Populær vs upopulær
De fleste ungdomsskoler har en gjeng som anses som de kule, og kanskje noen som bare er nerder. På ungdomsskolen er alle opptatte av å finne ut hvor de hører til, og det er veldig mange som gjerne vil være som de kule. Men er det egentlig så viktig? Tenk litt over hvorfor de kule er mest populære. Er det fordi de er tøffe, skulker skolen, røyker eller er frekke mot lærerne? Hvorfor er de så kule, da?

Det viktigste er å finne venner som man trives sammen med, og som er noenlunde like deg selv. Kommer du inn i en gjeng du ikke føler deg helt hjemme i, er det mye lurere å oppsøke andre venner enn å føle deg presset til å gjøre ting du egentlig ikke har lyst til, bare for å bli kul.

Og husk at nerdene ofte ikke har gjort noe som helst galt for å bli upopulære. Kanskje kan du forandre på hvordan de har det? Å være hyggelig mot noen som er litt utenfor, kan gjøre en stor forskjell!

Press
Mange opplever press på ungdomsskolen. Kanskje er det press på hvilke klær man skal bruke, hvordan man skal sminke seg eller press i forhold til røyking og drikking. Her gjelder det å huske at den eneste som bestemmer over deg, er deg selv (og foreldrene dine)!

Man har ikke lov til å røyke eller drikke når man går på ungdomsskolen, og det er ingen som kan presse deg til å gjøre det. Det kan være vanskelig å være selvsikker og stå for det man mener, men du har faktisk rett til å gå med akkurat de klærne du har lyst til å gå med, og mene akkurat hva du vil!

src="upload/modules/articles/articles/image/original/59584782392.jpg" alt="" />

Karakterer
Overgangen til å få karakterer trenger ikke å være så ille. Det viktigste er fremdeles å oppføre seg i timene og å gjøre alt skolearbeidet i tide, da er du allerede et stykke på vei! Dersom du sliter litt i et eller flere fag, kan det lønne seg å snakke litt med læreren din. Kanskje du kan få litt ekstra hjelp?

Det er ganske få som får seksere i alle fag, og du trenger ikke å vise karakterene dine til noen hvis du ikke har lyst til det. Husk at ikke alle kan være like flinke i alt, og at det viktigste er at du alltid gjør så godt du kan!

Videregående?
Lærerne vil sikkert snakke om videregående allerede i 8.klasse. Men det er jo tross alt tre år til du skal over til videregående og ikke noe du trenger å tenke så mye på helt ennå.

Til videregående er det karakterene fra 10.klasse som gjelder, så mange jobber ofte litt ekstra hardt det siste året for å komme inn på den linja de vil gå. Men selv om du har god tid til å tenke deg om, kan du jo begynne å tenke på hvilke fag du synes er morsomst, og hva du føler deg flinkest til.

src="upload/modules/articles/articles/image/original/59585392427.jpg" alt="" />

Moro!
Ungdomsskolen skal først og fremst være tre ålreite år. Du får helt sikkert være med på mye moro, og lære mye nytt!

Har du begynt på ungdomsskolen? Eller gruer/gleder du deg til å begynne? Del det gjerne med oss i kommentarfeltet!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning