skolestart

10 smarte triks for skolestart

Kom godt i gang med det nye året.

Publisert Oppdatert

Skolestart betyr blanke ark og fargestifter til. Eller i alle fall ny timeplan, nye skolebølebøker, penner, planer, drømmer og venner. Følelsen av å begynne på nytt kan være herlig, og med noen gode triks i ermet kan du få følelsen til å vare og ta fatt på det som kanskje blir det beste skoleåret til nå.

Klikk deg videre for å få de beste tipsene!

 

1. Lag deg gode vaner (men ikke for mange)

Du vet sikkert selv det går skeis. Bruker du for lang tid på å finne fram klær om morgenen? Har du det med å glemme de viktigste skolebøkene? Blir du plutselig altfor sulten igjen rett før siste time?

Det er lurt å ha gode vaner, men det er ikke så lett å få dem. Blir det for mye å huske på på en gang, ryker de gjerne som nyttårsforsetter.

Trikset er å velge seg bare et par, eller kanskje til og med bare én. Da blir det lettere å gjennomføre. Tenk på en god vane du skulle ønske du hadde, og hold deg til den. Begynn allerede i dag, det er ikke sikkert det er så vanskelig!

2. Sett deg et mål

Hvis det er noe du har lyst til å få til, er det lurt å sette seg et mål. Skriv det ned og heng det opp på rommet ditt (eller skriv det på en lapp og gjem den under puta hvis det er hemmelig). Kanskje er det noe du har lyst til å få til på skolen? En bok du har lyst til å lese? Eller en gutt du skulle ønske du turte å snakke med?

Sett deg et mål og skriv ned en tidsfrist for å nå det. Den fristen er kanskje ikke så viktig, men den kommer til å minne deg på målet ditt underveis. Lykke til!

3. Så vennlige frø!

De fleste er snille med venner og de man liker best, men det er faktisk både smart og hyggelig å være stort sett vennlig mot alle. Selv den litt teite lærere. Selv de jentene i klassen du ikke henger med. Selv lillebroren din. Selv den tilfeldige personen som står i kassa på butikken. Fordi hverdagen din blir et finere sted å være på den måten, og det er faktisk sant at verden smiler tilbake om du smiler til den.

4. Gled deg til ting

Livet (og spesielt skoleåret) består av mange hverdager. Noen av dem er fine, andre er kjedelige eller triste. Men noe som gjør alle hverdager litt bedre er å glede seg til ting.

Store ting, som ferier, reiser eller konsert med favorittartisten er det selvsagt å glede seg til, men det funker å glede seg til små ting også. En klassefest, en helg du vet du skal gjøre noe kult, en kakao du skal drikke med en venninne en regntung høstettermiddag, ny musikk som gjør deg glad, en hårklipp. Bruk energi på å glede deg til stort å smått, så skal du se at du får energi tilbake.

5. Ros deg selv

Det er veldig fint å få oppmuntring av andre, men det er viktig å oppmuntre seg selv også. Gi deg selv et klapp på skulderen når du har gjort ferdig leksene, gjennomført en lang skoledag eller slitt deg skikkelig ut på trening. Si til deg selv at nå var du flink. Gjerne høyt!

Et kjempegodt triks for å gjøre dagen litt lysere.

6. Du trenger ikke være med på alt

Veldig mange holder på med mye forskjellig, noe som kan være morsomt, men også stressende. Husk at bortsett fra skolen, kan du faktisk velge selv hva du vil være med på. Hvis du har fullt program nesten hver dag, rekker du jo aldri å sette deg ned i ro og mak og bare tenke på alt og ingenting. Kanskje det holder med én fritidsaktivitet, for eksempel? Snakk med foreldrene dine, voksne har ofte mye erfaring med hvordan man bruker tid.

7. Planlegg leksene

Lekser slipper man aldri unna, og da er det like greit å ha en fast rutine, sånn at du ikke ender opp med å glemme dem eller være nødt til å gjøre dem i siste liten.

- Sett av et fast tidspunkt hver dag

- Begynn på større oppgaver minst et par dager før de skal leveres, blir det mindre stress og resultatet blir bedre.

- Sitt et sted du trives. Rydd arbeidsplassen, sett på musikk hvis du liker det og lag deg noe godt å drikke.

8. Skaff deg en kalender

Det er veldig praktisk å ha et sted å skrive opp ting, og en kalender er gull. Avtaler, frister, ferier, ting du gleder deg til, huskelister – alt kan skrives opp og ting blir lettere å huske. Vi anbefaler selvsagt Julia Skoledagbok, men det finnes mange typer. Det går an å bruke kalenderen på mobilen også, men det kan være lettere å få oversikt i en fysisk kalender du kan bla i.

9. Sov godt

Dette er noe voksne maser om, tenker du kanskje, men det er helt sant: Alt, absolutt ALT, fungerer bedre når du har sovet godt og nok. Hodet ditt, kroppen din, humoren din, dagen din. Så legg deg i god tid på kvelden, ikke ha pc eller lignende i senga, og hør på andre gode råd om søvn.

10. Ha det gøy!

Det aller viktigste for en bra skolestart er å huske på å ha det gøy. Lekser skal gjøres og man må opp tidlig om morgenen, det er sant, men det er mye bra som venter også. Venner, gutter, latter og glede. Og forhåpentligvis et fantastisk skoleår!

 

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning