Jordnær filmstjerne

Tidlig en morgen på Onsøy Pukkverk utenfor Fredrikstad dukker et kjent fjes frem fra brakkeriggen. ”Hællæ!”. Vi møter ”Petter’n” - alias Petter Jørgensen. Det er han med W’en malt på brystet i filmene Lange Flate Ballær I og II.

Petter Jørgensen trives både bak spakene på hjullasteren og foran kameraet sammen med størrelser som Don Johnsen

Petter Jørgensen trives både bak spakene på hjullasteren og foran kameraet sammen med størrelser som Don Johnsen Foto: FREDRIK SAUGSTAD

Publisert Oppdatert

Jovial, trivelig og med et alltid tilstedeværende glimt i øyet, er det ikke vanskelig å omgås landets eneste filmstjerne som til daglig tjener sitt brød i anleggsbransjen.

I 2006 feiret Lange Flate Ballær suksess på norske kinoer, med trivelig ettersalg også på DVD. Nå går oppfølgeren, Lange Flate Ballær II, sin seiersgang over landet. På tross av litt blandede kritikker er to'ern blitt en kassasuksess i likhet med den første filmen.

Særlig i Østfold. Der er kultstatusen allerede sikret.

Det mange utenom lokalmiljøet ikke vet, er at Petter Jørgensen også er en kjent kar i anleggsbransjen i Østfold.

Seriøs arbeidskar

I mange år har han kjørt hjullaster og drevet et mobilt sikteverk, de siste fem årene for Råde Graveservice.

I filmene er Petter med på å drive de mildt sagt litt uryddige kameratene sine fremover. På "ærbe" er Petter like seriøs og dyktig.

Petter er leid inn som selvstendig næringsdrivende, eller fullstendig næringsdrivende som han selv kaller det.

Om sikteverket står på Onsøy Pukkverk eller om det står på Mosseporten pukkverk (begge Råde Graveservice sine), er det Petter som styrer og steller. Råde Gravservice er en bedrift i vekst. I dag jobber det 63 personer i Østfoldfirmaet, deriblant Petters eldste sønn som har begynt å kjøre dumper.

Tilbake i bransjen

Arbeidsdagen går noen ganger fra klokka seks om morgenen til åtte om kvelden, forteller Petter. Derav uttrykket fullstendig næringsdrivende.

- Før jeg havna i denne bransjen jobba jeg med reoler etter faren min, så kjørte jeg traktor med henger for Råde Graveservice en stund. Jeg drev også egen marina en periode. Det hører liksom hjemme her ute i skjærgården. Men nå er jeg i full sving i bransjen igjen og trives, forteller skuespilleren og anleggsarbeideren.

Enorm interesse

Etter at den første "Lange Flate Ballær"-filmen kom ble det en enorm interesse fra omverdenen.

- Da jeg jobba på "marinaen" kunne det dukke opp båtlass fulle av unger som skulle ha is, bensin og autografer, smiler 43 åringen.

Han tar alt oppstyret med bra fatning og synes det bare er moro.

- Her oppe i verket er det fint på den måten, da det enkelte ganger kan ta litt av nede i sentrum, med peking og mye oppmerksomhet. Her oppe er liksom alt ved det gamle, legger han til.

Elsker motocross

Petter har to sønner og en jente, begge sønnene elsker motorcross som faren.

- Jeg liker alt som går fort, innrømmer han. Det er dette som er blitt hobbyen. På sommeren har jeg en tresnekke som byr på idyll og kos. Når det gjelder jenta på tre og et halvt skal jeg nok prøve å styre henne unna hester og ponnier, selv om naboen har det, slår han fast.

Signerte Golf

Det har vel ikke akkurat blitt stille etter at den andre filmen kom på kino nylig.

- Jeg var på en bursdag for ikke lenge siden, hvor jeg endte opp med å signere en VW Golf, ler Petter.

Gjengen i filmen kjenner hverandre ikke i utgangspunktet, men Petter er en gammel kjenning av regissør Harald Zwart og var en naturlig figur å ha med i en film om ekte kællær.

Tittet på operaen

- "Øyvind" eller Anders Fjell, er blitt en god kompis av meg og nylig var vi på det nye operabygget i Oslo for å titte og teste den litt, smiler Petter'n. Samtidig med at han står og fjernstyrer det mobile sikteverket opp på en svanehalshenger, klarer han å overtale sjåføren til å levere det i Moss uten hans hjelp.

Det synes godt at Petter har kjørt verket før. Til daglig kjører vi det opp mot grovkverna og det brukes til alt fra jord til grovstein, forklarer han.

- I dag skal det til Mosseporten Pukkverk, og så fort hjullasteren er ledig skal jeg følge etter med den, forteller Petter.

Filmkarriere

Petter Jørgensen trives i anleggsbransjen, men det har vært moro med filminnspillinger og det å være filmstjerne - i alle fall lokalt, har ikke skremt vannet av østfoldingen.

- Njæ, det er klart, om det blir mye mer kunne det jo friste å være filmstjerne, innrømmer han. - Det er frøktelig moro synes jeg. Er du skuespiller blir du stelt pent med, det er lange dager med mye spenning og mye pugging av replikker, sier Petter.

- Under siste innspilling, som varte i syv uker, filmet vi fra 10 til 12 timer de dagene det stod på. I tillegg blir det jo noen reisedager, slår han fast.

Herjet med Dodgen

Petter synes det nesten er utrolig at den lilla Dodgen overlevde siste filmen.

- Da vi tok opp scenene på "værste" så det ut som om vi prøvde å herje i stykker hele bilen. I tillegg til breisladding, overlevde den et hopp, forteller Petter Jørgensen.

Til AnleggsMagasinet kan han avsløre at det nå er bekrefte a atr det blir en "Lange flate ballær III" og at den kommer til å bli spilt inn delvis i Las

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning