Franske arbeidere truer med å sprenge egen fabrikk i lufta

Publisert Oppdatert

Arbeidere ved en konkursrammet fransk bildelsfabrikk truer med å sprenge fabrikken i lufta, dersom ikke bilprodusentene Renault og PSA-Peugeot punger ut. Det melder nyhetsbyrået AFP.

De 366 ansatte i New Fabris okkuperer sin egen fabrikk og krever at bilgigantene Renault og PSA-Peugeot, som har vært produsentens hovedkunder, betaler 30.000 euro, over 270.000 kroner, til hver av arbeiderne, skriver NTB.

- Alt planlagt

- Gassbeholderne er i fabrikken. Alt er planlagt for en eksplosjon dersom det ikke er en avtale innen 31. juli, sier fagforeningsleder Guy Eyermann på radiokanalen France Info radio.

I fabrikklokalene skal det være bildeler verdt 2 millioner euro og en ny Renault-maskin, verdt omtrent like mye.

- Vi kommer ikke til å la PSA og Renault få vente til august eller september til å hente restdelene og maskinene som fortsatt er på fabrikken, advarer Eyermann.

- Dersom ikke vi får noen ting, skal heller ikke de få noen ting, legger han til.Vil presse staten

Ifølge fagforeningslederen var et busslast med arbeidere på besøk ved hovedkvarteret til Peugeot forrige uke, og en liknende delegasjon er på vei til sjefene i Renault og det franske arbeidsdepartementet for å forsøke å forhandle fram et forlik,skriver dagbladet.no.

Arbeiderene håper å tvinge staten til å legge press bilprodusentene, som begge har fått betydelige offentlige midler i krisehjelp i møte med den globale nedgangen i økonomien.

Arbeiderne i bildelsprodusenten New Fabris, som erklærte seg konkurs 16. juni, mener Renault og PSA-Peugeot betalte rundt 30.000 euro til 200 arbeidere som mistet jobben hos en annen underleverandør, og krever derfor det samme.

De to bilfabrikantene har ingen umiddelbare kommentarer til situasjonen. Politiet vil heller ikke kommentere trusslene fra arbeiderne, skriver Reutes.

Farlig finanskrise

Finanskrisen har gjort det farlig å være næringslivsleder i Frankrike. Det har vært flere tilfeller av «sjefsnapping».

I mars sperret sinte arbeidere på en Caterpillar-fabrikk i Grenoble fire av sjefene sine inne på kontoret. Aksjonen var en protest mot jobbkutt i selskapet. En uke tidligere ble sjefen på en fabrikk sør i Paris holdt innesperret i to dager i en liknende aksjon.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning