Forvelling

Knepet som gjør det enkelt å velge grønt

"Forvelling". Smak på det.

FORVELLING: Noen minutter i kokende vann, så rett over på is. Enkelt og besparende!
FORVELLING: Noen minutter i kokende vann, så rett over på is. Enkelt og besparende! Foto: Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist oppdatert

Hvis du ønsker å spare tid og penger på hverdagsmaten, kan du tilberede hele grønnsaken eller urten hver gang du kjøper en ny.

Knepet er at du gir grønnsaken et kort oppkok, legger det i isvann så det avkjøles, og så fryser du det ned.

Vips, så har du små poser med ferdig kuttede grønnsaker som du kan varme når du trenger det, ha i supper og gratenger og salater.

Hva er forvelling?

- Vi er jo opptatt av dette spesielt på høsten når det bugner av høstens grøde og mange ønsker å ta vare på herligheten, sier Toril Gulbrandsen i frukt.no.

Men prosessen er like aktuell hele året for dem som bruker mye grønnsaker i hverdagskosten.

- Når du forveller, gir du produktet et raskt oppkok før det kjøles raskt ned.

Den varmebehandlingen en forvellingsprosess gir, har betydning både for næringsinnhold, farge, konsistens og aroma.

- Også stopper det utviklingen av enzymer i maten, og hindrer forskjellige kjemiske forandringer under lagring i fryseren og ved opptining.

I tillegg er forvelling er med på å fjerne eventuelle bitterstoffer i grønnsakene.

 

Fremgangsmåte for forvelling

Bruk alltid førsteklasses råvarer. Rens og vask grønnsakene. Blomkål og brokkoli deles opp i passe buketter.

Forvell små porsjoner - ½ - 1 kg. av gangen. Legg grønnsakene i dørslag/grønnsakkurv og sett dem opp i kokende usaltet vann. Vannet må stå helt over grønnsakene og koke raskt opp.

Beregn forvellingstiden fra vannet koker opp igjen. Bruk varselur så de ikke blir for mye kokt.

Flytt grønnsakene fra kjelen og over i isvann til avkjøling. Dette er viktig for å stoppe kokeprosessen.

La dem ligge i isvannet like lenge som forvellingstiden. La de avkjølte grønnsakene renne godt av på en rist eller papirhåndkle. Om du ønsker å fryse ned varen: pakk og frys dem straks.

Egnet emballasje

Fryseemballasjen skal hindre at vann fordamper fra varen, at varen setter smak på andre matvarer i fryseren eller tar smak av andre ting. Pakkemateriellet må ikke sette smak på varen. Videre må emballasjen være så solid at den ikke ødelegges av skubbing og støt. Pakken bør merkes med innhold og pakkedato.

Mange bruker tomme isbokser, melkekartonger eller annen engangsemballasje som fryseemballasje.

- Denne emballasjen er ment for engangsbruk og bør ikke brukes til oppbevaring av andre næringsmidler enn det som de opprinnelig var fylt med, minner Gulbrandsen om.

 

Forvellingstider:

Asparges: Hvit asparges forvelles i 3-4 min. Grønn asparges egner seg ikke til frysing, men nytes når den er fersk.

Blomkål: Buketter forvelles i 2-3 min.

Brokkoli: Buketter forvelles i 2-3 min.

Bønner: Strengles. Forvelles i 2-3 min.

 

Dill: Fryses raskt i plastpose/boks som den er, eller klippet opp. Ikke forvell. Ved bruk kryster man bare fra emballasjen over maten, lukker og legger tilbake i fryseren igjen.

Gressløk: Som dill.

Kruspersille: Som dill og gressløk.

 

Knollselleri: Fryses i terninger eller staver etter forvelling i 2-3 min.

Persillerot: Som knollselleri.

Purre: Kan skjæres i tynne ringer og trenger da ikke forvelling. Kubber på ca. 8-10 cm, må forvelles i 2-3 min. Bør pakkes godt pga. sterk lukt.

Rosenkål: Forvelles i 3-4 min.

Spinat: Forvelles i 1-2 min. Hakkes opp og pakkes.

 

Sukkererter: Strengles. Store sukkererter deles. Forvelles i 1 - 2 min.

Maiskolber: Forvelles hele i 6-7 min.

Paprika: Skjæres i tynne ringer eller biter og fryses uten forvelling.

 

Løk: Kan fryses ned i stekt eller kokt tilstand. Må pakkes godt inn pga. lukt.

Gulrøtter: Kan fryses ned i skiver som forvelles i 2-3 min.

Denne saken ble første gang publisert 12/12 2014, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også