Bryr oss lite om skilsmisse

Psykolog og forsker Frode Thuen mener at grunnen til at så mange skiller seg, er at nordmenn tar for lett på det. Hvert år går rundt 20 000 samliv i stykker.

Sist oppdatert

Det er mange følger av et samlivsbrudd. Psykiske problemer, rusmisbruk og dårlig økonomi er vanlige konsekvenser. Likevel har man regnet med at det går bra med dem som har gjort det slutt seg i mellom, nettopp fordi det er så vanlig å gå fra hverandre. Halvparten av alle forhold ender med brudd.

LES MER: KARI KLAGER MEST
LES MER: GODE RÅD TIL EKTEMENN

Ny forskning
At det er så mange som sliter, vil forskerne nå gjøre noe med.

Psykolog og forsker Frode Thuen ved Universitetet i Bergen sier til NRK at man ikke har tenkt nok på problemene i etterkant.

- Dette er et undervurdert samfunnsproblem. Vi har tatt for lett på skilsmisser i mange år, sier psykolog og forsker Frode Thuen.

Derfor vil han nå følge 1500 par over flere år, for å finne ut hva det er som gjør at noen holder sammen, og andre går fra hverandre.

I faresonen
De 1500 parene er alle foreldre for første gang, for det er stort sett i denne perioden at bruddene skjer.

- Vi trenger mer informasjon om hvem som klarer seg bra og hvem som ikke gjør det. Hvis man skal påvirke folks samliv og gjøre noe med problemene, er det viktig å vite hva man skal prøve å forandre eller påvirke, forklarer Thuen til NRK.

Ut med mannen
Det er kvinnen som tar initativet til bruddet i to av tre tilfeller. Ofte har det sannsynligvis med forventninger til partneren å gjøre.

- Altfor mange menn lever fortsatt ikke opp til de forventningene kvinner har. Menn tar ikke sin del av byrden. Norske unge kvinner forventer likestilling. De sier at da de skilte seg så føltes det som om de kvittet seg med den mest krevende ungen, forstått som mannen, sier professor i sosiologi, Kari Moxnes ved NTNU til NRK.

I tillegg blir tidsklemma trukket frem som en viktig årsak.

Også fravær av kjærlighet, nærhet og kommunikasjon fører til skilsmisse.

Kilde: Forskning.no.

Denne saken ble første gang publisert 23/11 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også