Fokus på flisproduksjon

Produksjon av flis blir mer og mer aktuelt i Norge, i første omgang i forbindelse med landskapspleie. Med den sterke økningen i oljeprisene åpner det seg også bedre muligheter for energiflis.

De største flishuggerne fra Farmi Forest har imponerende kapasitet og fyller fort en container med energiflis. Med tømmerhenger og kran mates huggeren raskt og effektivt.
De største flishuggerne fra Farmi Forest har imponerende kapasitet og fyller fort en container med energiflis. Med tømmerhenger og kran mates huggeren raskt og effektivt. Foto: Knut Viggen
Sist oppdatert

I mai inviterte Sisu Produkter AS til åpent hus på sitt anlegg på Kløfta for å vise frem redskap og maskiner for flisproduksjon.

Målgruppene for produktene Sisu markedsfører er både profesjonelle, halvprofesjonelle og mer hobbybaserte flisprodusenter.

Blant produktene som ble vist og demonstrert var to av de største skiveflishuggerne fra finske Farmi Forest, den kraftige CH 380 som er svært velegnet til profesjonelle brukere og den noe mindre CH260, som retter seg mot produksjon av energiflis til kommuner, gårdsbruk eller fyringsanlegg.

Sisu demonstrerte også to nye flishuggere fra italienske Gandini Mecanica i Italia, en tilhengermontert flishugger med dieselmotor og en traktormontert hammerhugger. Dette er flishuggere som egner seg godt for henholdsvis krattrydding og for rivingsmateriell med spiker og metallrester i trevirket..

"Skogens gull"

Produkt- og salgssjef Jørgen Thingelstad har stor tro på flishuggere, først og fremst innen landskapspleie.

- Dette er god utnyttelse av "skogens gull", forteller Thingestad.

- Til kommunal drift har vi blant annet en italiensk Chipper 170 MTS som kan trekkes etter en bil i hele 80 km/t og hogge virke opp til 17 centimeter i diameter. Kvister og bladverk går veldig greitt med denne flishuggeren, forklarer han videre.

Thingelstad trekker særlig frem Farmis CH260 som en velegnet modell for entreprenørmarkedet. Den noe mindre CH160 er velegnet for rydding av veikanter og parker og flisen fra denne maskinen kan brukes både til kompostering, til treningsløyper og blomsterbed.

- Flere og flere går over til de større modellene, ikke minst fordi interessen for energiflis er økende, særlig her på Østlandet.

Selve gromkaren i sortimentet, CH 560, tar virke opp til 56 centimeter i diameter og fyller fort en hel container med flis av god kvalitet. CH 380, som ble vist på Kløfta i mai, tar virke opp til 38 centimeter og er også en svært effektiv maskin.

Energimarkedet

Det norske markedet for energiflis er fortsatt i sin spede begynnelse, i alle fall sammenlignet med våre naboer i øst, Sverige og Finland. Selv om norske myndigheter snakker varmt for flis og gjenvinning, preges Norge fortsatt av at dette først og fremst er et olje- og vannkraftland.

Økningen i prisene på råolje kan få fart på flisbrenning som en alternativ energiform også her til lands, men da trengs det trolig også et ekstra push fra myndighetenes side.

En stor flishugger kan også meget godt brukes til andre ting enn trær. Et aktuelt område er å bruke kutteren til gjenvinning av gamle plastrør for eksempel innen fiskeindustrien.

Satser mot entreprenørene

Sisu Produkter har etablert datterselskapet Sisu Handel som først og fremst retter seg mot entreprenørmarkedet. Selskapet blir ledet av Joar Lund (31), som startet i jobben 1. mai. Han kommer fra salgsjobb i Eik-senteret og er utdannet landbruksmekaniker. Han har også fagbrev som lastebilmekaniker, med erfaring blant annet fra Scania.

- Jeg tror vi skal ha gode muligheter. Sisu har kjente merker blant sine agenturer og entreprenørene blir også mer og mer allsidige. Det er ikke lenger bare gule maskiner som gjelder for å kunne utføre et anbud. Jobben begynner for eksempel ofte med skog- og kratrydding før grunnarbeidene kan starte, mener Joar Lund.

En av de første messene Joar skal delta på er Hurdagene i Nannestad, helga før elgjakta starter (18. og 19. september).

Denne saken ble første gang publisert 14/07 2008, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også