Norges vakreste arbeidsplass

Med utsikt mot vakker sunnmørsnatur jobber Oddvar Moldskred og arbeidskameratene Per Inge Storhaug og Kjartan Myrene med norsk grunnfjell. Nå går Norges første TMP- verk for fullt og produserer en lang rekke fraksjoner for salg.

Primærsiktet er overraskende stillegående, men produserer svært effektivt.
Primærsiktet er overraskende stillegående, men produserer svært effektivt. Foto: KNUT VIGGEN
Sist oppdatert

Verket er det første stasjonære anlegget fra Terex Minerals Processing (TMP) som noen gang er levert i Norge.

AnleggsMagasinet tok turen til Kvalneset og Haddal utenfor Ulsteinvik rett etter påske. Dramatisk nok på samme dag som rasulykken i Ålesund. Det gjorde sterkt inntrykk å fly innover ulykkesområdet og høre rapportene i TV og radio utover dagen om redningsarbeidet som da var i full gang. På flyplassen var TV-teamene på plass og det ble naturlig nok også et samtaleemne under vårt besøk hos Ulstein Betongindustri AS. Faren for ras og rassikkerhet tas på alvor på nordvestlandet og folk har måttet forholde seg til de lunefulle naturkreftene i generasjoner.

Litt uvirkelig da med strålende sol og et godt lag med nysnø over kystlandskapet, som må være noe av det vakreste Norge har å by på.

Ulsteinvik er et blomstrende industristed med moderne virksomheter på rekke og rad. I kommunen Ulstein er det også en rekke mindre bedrifter, som med godt entreprenørskap og stor oppfinnsomhet har greid å skaffe seg et utkomme.

Ulsteinflåtene

Ulstein Betongindustri AS er ett av dem. Brorparten av virksomheten er knyttet til betongproduksjonen i Haddal der også de spektakulære Ulsteinflåtene blir laget. Dette er flytende betongkonstruksjoner som utformes etter kundespesifikasjoner. Det er rett og slett flytende betonghus, som etterspørres av mange forskjellige marine virksomheter både i inn- og utland. Bedriften produserer rundt åtte slike enheter i året, de kan koste opp til 8-10 mill. kroner stykket og kommer med alle tenkelige fasiliteter. Et stort antall underentreprenører er engasjert i produksjonen av flåtene, her er elektrikere, rørleggere, malere og snekkere.

- Flåtene har vært en suksess for oss og etterspørselen er upåklagelig, forteller daglig leder Vidar Moldskred til AnleggsMagasinet.

I tillegg leverer Ulstein Betongindustri AS betong til alt fra grunnfundamenter til bruer, og driver også egen entreprenørvirksomhet når anledningen byr seg.

Steinbruddet

Moldskred-navnet finner vi igjen flere steder i bedriften. Vidars bror, Kjell, styrer med transportdelen av selskapet, Oddvar med steinbrudd og transport på Kvalsneset ikke langt fra Haddal. Her, på leid grunn, har den 50 år gamle familiebedriften tatt ut stein i 35-40 år. Og det er mer enn nok stein til å kunne holde på i 35-40 år til. Fra et brudd oppe i fjellsida transporteres steinmassen med dumper og lastebil på en kort men bratt anleggsvei ned til grovknuseren. Derfra går steinen på bånd til primærsiktet, som inntil jul var et Svedala (Sandvik)-sikte, men som nå er byttet ut med et nytt anlegg som gir en langt større produksjon og muligheter for flere fraksjoner.

Stort anlegg

Anlegget består av en konknuser, et primærsikte og et sekundærsikte. Primærsiktet har betegnelsen TSH 5163/32. Der tas det ut en 0-16-fraksjon. I tillegg er det mulig å ta ut en 70-110-fraksjon og en 16-200-fraksjon som går til mellomlagring/tunnel. Tunnelmateren trekker ut cirka 240 tonn i timen som kjøres ut på det største siktet (TSH 6230/32). Der tas det ut tre fraksjoner: 0-8 millimeter, 8-16 millimeter (nøttesingel) og 16-32 millimeter. Det som er større enn 32 millimeter går i retur til konknuseren.

Transportørene er levert av IF Bulk handling i Søgne, mens sikteduker er levert av Ankerløkken Maskin. Mye av montasjen har Ulstein Betongindustri stått for selv, men KFN Montasje har stått for den elektriske montasjen.

Flere alternativ

Å selge inn et stort stasjonært anlegg av denne typen er ikke gjort over natten. Salgssjef Svein Grytdal hos importør Ankerløkken Maskin forteller om kontakt over flere år med Ulstein Betongindustri AS. - Vi så på flere muligheter og vurderte forskjellige løsninger. Her var det mange hensyn å ta. Men det var et sterkt ønske om å kunne øke produksjonen vesentlig og samtidig få en løsning som var driftssikker og som krevde liten bemanning, forteller Svein Grytdal.

Da avgjørelsen om innkjøp var tatt lå det også et stort arbeid i å skulle sette opp anlegget.

- De første delene begynte å komme i fjor sommer, fra september startet monteringen og vi hadde et lite håp om å komme i gang rundt juletider. Alt dette mens det gamle anlegget var i drift. Men det gikk ikke helt som vi hadde tenkt og vi måtte utsette åpningen til andre uka i januar, forteller Svein Grytdal.

Vil betale seg

Investeringen Ulstein Betongindustri har gjort beløper seg til rundt 10 millioner kroner. Det er en solid slump med penger, men Oddvar Moldskred mener at det skal betale seg, selv om bedriften har konkurrenter som gjerne vil forsyne seg av det samme matfatet.

- Dette verket går helt av seg selv og fungerer akkurat så bra som det vi hadde håpet på. Det gir oss et godt grunnlag for videre vekst, mener Oddvar Moldskred. Han er ikke typen til å ta av sånn uten videre og har vært med på både opp- og nedturer før. Likevel føler han seg relativt sikker på at det skal går bra. I januar og februar produserte Ulstein 20.000 tonn, I hele 2007 lå produksjonen på mellom 40 og 50.000 tonn.

- Vi leverer primært til kommunene Ulstein, Herøy, Hareid og Sande. Det er veldig bra aktivitet her nå, og vi regner med at aktiviteten skal holde seg på et høyt nivå i årene som kommer. Riktignok er vi ferdige med det store samferdselsprosjektet Eiksundsambandet, men

vi tror det skal komme flere store prosjekt, både innen industri, vindmøller, boliger og annet, mener Oddvar Moldskred.

Solid aktør

Ankerløkken Maskin leverte for seks år siden en mater til Elkem i Tana produsert av amerikanske Terex Cedarapids i Iowa.

Terex Cedarapids er en del av det store Terex-konsernet, en av verdens største aktører innen produksjon av anleggsmaskiner. På knuse- og siktesiden eier Terex både Pegson, Powerscreen, Finlay og Cedarapids. For to år siden bestemte Terex seg for å bygge opp to separate sikte- og knuselinjer. Terex Finlay og Terex Cedarapids utgjør den ene linjen og i den forbindelsen ble Terex Minerals Processing (TMP) etablert i Omagh i Nord-Irland.

- Til dette oppdraget har vi forholdt oss til TMP i Nord-Irland. Terex Minerals Processing (TMP) har allerede solgt flere anlegg til Italia og er i ferd med å etablere seg for alvor på det europeiske markedet.

- Potensialet i Norge er stort?

- Det bygges jo stasjonære anlegg i Norge også fra tid til annen, selv om det er mest fokus på mobile anlegg her hjemme. Hokksund Pukkverk bygget akkurat et nytt og det er heller ikke mange år siden de bygget et nytt på Lierskogen. De stasjonære anleggene er avhengig av å få avsetning på pukk- og grusproduktene i nærområdet, og det begrenser nok mulighetene her hjemme, mener Svein Grytdal, som har tro på TMP som en ny spennende aktør i det norske markedet.

Denne saken ble første gang publisert 05/06 2008, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også