Krangler om oppvasken

Å krangle om husarbeidet er et evig diskusjonstema i mange hjem. Men ofte er det ikke selve oppvasken det handler om.

Sist oppdatert

Det sier coach og samtaleterapeut i "Lev ditt liv", Mariann Marthinussen. Hun har drevet som terapeut siden 2005, og er diplomert samtale terapeut fra det nordiske Psykosyntese Instituttet Humanova i Oslo. På nettstedet "Lev ditt liv" understreker hun at det å gå i terapi kan hjelpe deg i å gjøre noe med din livssituasjon.

- Handler om respekt
- I par-relasjoner opplever jeg at saken sjelden handler om husarbeid, det handler mer om gjensidig respekt for hverandres bidrag og å være tilstede i forholdet. Det handler om å føle seg tatt for gitt, uavhengig av kjønn, forteller hun, og legger til at hva som er rettferdig fordeling hjemme varierer fra par til par. Dette er noe man må bli enige om, og det gjør man som kjent best ved å prate sammen.

- Still deg selv disse spørsmålene: hva synes du at du kan forvente av partneren din? Og forteller du dette på en skikkelig måte? Klarer du å kommunisere dine forventninger, og klarer du å gjøre det uten anklagelser, men som åpne innspill, spør Marthinussen.

Hun slapper ikke av
Det kan godt være at kvinner og menn er skrudd sammen på ulik måte. For en kvinne kan det være vanskelig å sette seg ned før alt hjemme er unnagjort; skolesekker skal være pakket til neste dag, matpakker smørt, leksene sjekket, klesvasken tatt og huset strøkent.

Marthinussen mener at både menn og kvinner måler seg selv ut i fra hva de presterer - både ute og hjemme.

- Kvinner er ikke flinke nok til å gi blanke og sette oss selv først og si at "jeg fortjener å hvile selv om huset er kaos". Ofte unnskylder vi oss med at vi ikke kan slappe av når alt er rot, og det er nok mye riktig i det. Kvinner og menn er forskjellige. Men alt er en treningssak og en vanesak. Å gi slipp på prestereren i oss, er å ta hensyn til seg selv og egne behov, sier hun, og tror familieterapeut Solveig Vennesland i ukebladet Allers har mye rett når hun oppfordrer kvinner til å slappe mer av i forhold til husarbeid.

På puben med gutta
Om du kan ta en tur på byen med gutta eller stikke av i noen uker for å jakte, er igjen avtaler du må gjøre med partneren din. Nok en gang handler det om dialog - og ikke minst tillit.

- Hvis hun er redd for å miste deg fordi du ønsker en våt tur på byen, strippeklubb, eller hyttetur med venner, så vil jeg påstå at forholdet skranter allerede. Da er det på høy tid å snakke sammen. Da er det ingen tillit der, og uten gjensidig tillit vil ikke forholdet fungere, sier Marthinussen.

Å kunne gi partneren frihet, handler i stor grad om å være trygg på seg selv. Åpen dialog er nok en gang stikkordet, og det er viktig å avklare forventninger. Men å snakke om det er ikke alltid like lett.

- Frykten er den som oftest stopper oss i slike situasjoner. Hva er vi redd for? Redd for å bli alene? Redd for ikke å være god nok og strekke til? Er du redd for svaret? Du får ikke alltid de svar du ønsker, men hvordan du velger å ta de svar du får, er helt opp til deg, sier Marthinussen, og anbefaler om å be om dialog og respekt for dine følelser. Det betyr ikke at ektefellen kanskje forstår, men om dere kan finne en gjensidig respekt for hverandres følelser og ta dem på alvor er dere på god vei.

Løsning
Marthinussen reflekterer over at vi går på kurs for å lære oss spansk eller fluefiske, men ikke lærer oss kommunikasjon. Hun anbefaler å ta et kurs for å lære å prate bedre sammen. For en god dialog er ikke alltid lett å få til.

- Det er viktig å sjeldne sak og person. Når en konflikt oppstår - forsøk å holde deg til fakta i saken og hva din opplevelse av situasjonen er. Ikke tolk situasjonen, eller tro du vet hva den andre tenker - det er vår største bommert og kilde til irritasjon.

Videre understreker hun at begge må få snakke, og lytt til hverandre. Øv dere på å høre den ene ferdig, og la den andre parten nøytralt uten vurdering eller tolkning gi tilbakemelding på hva den oppfatter at den andre sa. Bytt og lær dere til å lytte til ordentlig til hverandre uten å argumentere.

- Jeg tror ikke det viktigste er å oppnå enighet om alt. Det viktigste for de fleste mennesker er å bli sett, hørt og respektert for den de er. Det å lære å lytte og ta hverandres behov på alvor viser respekt. Når gjensidig respekt og aksept for deres likheter så vel som forskjeller er tilstede, vil det være mer rom for ømhet, sex og nærhet. Da vil du føle deg verdsatt for den du er, og ikke den du tror du må være!

Ferdigheter i empatisk kommunikasjon
(fra kurs om konflikter og kommunikasjon laget av Røde Kors og Senter for Fredsbygging og Konflikthåndtering)

1. Å lytte til underliggende verdier, ønsker og behov hos personer vi kommuniserer med, selv om de ikke er flinke til å kommunisere dette, og holde på tilknytningen til dem, også hvis de angriper eller skylde på oss.

Dette krever trygghet, og at vi tåler å bli skjelt ut uten å forlate åstedet eller bli sint.Det krever også trening i å forstå andres behov.

2. Å oppdage dypere behov, ønsker og lengsler som ligger under vår egen forvirring, opprørthet, beklagelser og beskyldninger.

Dette krever selvinnsikt.

3. Å legge merke til den hårfine og ofte forvirrende forskjellen mellom fysiske eller opplevde følelser som for eksempel "jeg er trist" og blandingen av følelser og tolkninger som for eksempel "jeg føler meg sveket".

Dette krever både øvelse og erfaring.

4. Å legge merke til hvordan folk som oftest tolker og analyserer det de ser og deretter tror at det er dette de har sett. Å skille observasjoner fra tolkninger og observere uten å tolke.

Dette krever øvelse og erfaring, og kan innøves med rollespill.

5. Å forstår den hårfine forskjellen mellom å be om noe og å kreve noe, og forstår hvordan krav gjør oss til fremmede overfor hverandre, mens det å be om noe knytter oss sammen.

Dette krever både øvelse og erfaring.

6. Å vite at det å forstå hva som er viktig for den andre betyr ikke at vi må gjøre det den andre ønsker. Å forstå andre mennesker betyr heller ikke at vi må være enige med dem, eller at vedkommende har rett og at vi tar feil. Ofte det at vi er redd for at forståelse vil føre til at vi må gi oss vi forhindre oss i å forstå.

Dette krever trygghet og fasthet.

Denne saken ble første gang publisert 28/09 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også