Feromer er oppskrytt

Det er ikke sikkert vi lukter oss frem til den perfekte partner likevel.

Sist oppdatert

Franske forskere har nemlig sett nærmere på hvordan feromer virker. Feromer er ikke først og fremst et luktstoff, men en sammensetning kjemikalier som gjør at vi både lukter og føler oss frem når det gjelder en mulig partner. Nå lurer forskerne på om de har tatt feil.

Sex-parfyme
Feromer har blitt sett på som naturens egen sex-parfyme. Men etter å ha studert hvordan disse luktstoffene fungerer i naturen, har de franske forskerne ved Universitetet i Toulouse funnet ut at forsøksdyrene paret seg uansett hva slags ferom som ble sendt ut.

Tidligere har forskere ment at om luktstoffet ikke virket tiltrekkende, ble den potensielle partneren uinteressert og fortsatte videre til neste paringspartner.

Ganske like
Teorien rundt feromer har gått på at det er en måte å kjenne hverandres gener på. Slik vet både dyr og mennesker instinktivt om partneren passer til å få avkom med.

En av grunnene til det, er at det å ha sex i utgangspunktet er litt av en risikosport. Under paring er begge mindre oppmerksom for rovdyr, og selve paringen bør gi avkom, ellers er det sløsing med kreftene. Ved å lukte seg frem via feromene kan paret beregne hvilke arvestoffer den andre har, og om man passer sammen.

Les også: Vårsex i det fri
Les også: Uthvilt i dag?

Ny teori
For å finne mer ut av dette, avlet forskerne frem en type møll som heter maispyralider. Og de nye forsøkene viser det seg at feromonene betyr lite. Det er selve arvestoffet som skrur av sex-lysten.

Den ene varianten møll hadde likt arvestoff, men forskjellige feromoner. Den andre varianten hadde like feromoner, men forskjellig arvestoff.

Det viste seg at helt uavhengig av feromene, søkte møllen med samme arvestoff sammen.

Ennå er det for tidlig å si om vi må endre vårt syn på feromer, men forskerne fant i det minste ut at dette må forskes mer på.

Og for ordens skyld - selv om enkelte parfymeprodusenter hevder at de kan tilsette stoff i deres parfyme som vil fungere som et afrodisiakum, er det lite trolig vil ha noen effekt. Forskerne har ingen sikre beviser på at mennesker fremdeles reagerer på feromer.

Denne saken ble første gang publisert 28/06 2007, og sist oppdatert 04/05 2017.

Les også