Hva gjør du på julaften?

Hvordan er din julaften?

Det finnes mange ulike måter å organisere dagen på. Hent tips og inspirasjon fra disse tre kreative familiene.

MYE STEMNING: Ikke én prosent julestemning skal få gå til spille hos Camilla. Hun kjører på med juledutftlys, svevende lyslykter, mandariner og julete. Og «Camillas Christmas Playlist» går kontinuerlig på anlegget.
MYE STEMNING: Ikke én prosent julestemning skal få gå til spille hos Camilla. Hun kjører på med juledutftlys, svevende lyslykter, mandariner og julete. Og «Camillas Christmas Playlist» går kontinuerlig på anlegget.
Sist oppdatert

Camilla Abry (32)

Jobber som designer i Cubus, gift med Moods og Norway-gründer Peder Børresen. Blogger på camillabry.blogg.no.

Den nærmeste familien består av Camilla, Peder (37) og Eleon (3).

Få barna i Finstasen – med minst mulig stress:

  • Ikke handle inn antrekket til barna rett før jul. Da er størrelsen garantert utsolgt! Og butikkene er fulle av folk.
  • Sørg for å ha to sett med finklær, i tilfelle (les: når) antrekket blir så nedgriset at det ikke kan brukes mer.
  • Gå for en størrelse for stor. Da holder antrekket helt til 17. mai.
  • Kombiner gjerne finstasen med en kul kardigan eller bomberjakke, som du også får bruk for senere.
  • Skaff deg et lite lager med tilbehør som du kan pimpe opp antrekkene med. Eleon har et stort utvalg av sløyfer, slips og capser. Jentene kan ha fine hår- bøyler, sløyfer og smykker
  • Dropp penskoene. Det er kulere med Vans eller Converse.
  • Stryk og legg fram klærne dagen før. Enn så lenge har vi bare ett barn og ingen som skal ha flettet håret – men å legge inn en halvtimes buffer er et stikkord.

Finstas og superundertøy

De pynter seg mest til barnemiddagen. Når ungene har lagt seg og Camilla og familien går til bords for andre gang, er dresskoden off.

 06:30: Med fire smale og to kulerunde øyne inntar vi sofaen på hytta i Valdres. Rigger oss til med dyne, pysj og ullsokker, og er ekstremt takknemlige for at vi er vel- signet med iPad før juletegnefilmene kjører i gang på tv.

Matblogger Kristine gir deg kaketips til jul - det er umulig å velge en favoritt!

09:00: Ingen frokost uten egg og bacon. storfamilien samles ved bordet iført alt fra pysj til skiklær.

10:00: Tid for frisk luft og å la barna få utløp for all energien. Vi kjører snowracer, baser i snøen, lager snø- menn og har snøballkrig.

11:30: Eleon tar en nap, mens Peder og jeg benytter anledningen til å ta en tur på ski. Deilig med huset fullt av barnevakter, og vi nyter at vi slipper å trekke pulk.

13:00: Tre nøtter til Askepott er hellig. Det blir ikke jul uten. etter at vi fikk barn, kjøpte jeg filmen på dvd, så jeg slipper å forholde meg til når den går på tv – det passer garantert ikke med juniors planer.

Therese har født fem jenter på rad - det er veldig uvanlig!

15:45: Hvile. Alle trekker i teorien til sine respektive rom for å lade opp til kvelden. Prøv å fortelle det til en treåring.

17:00: Etter en time med vill løping og gledeshyl er det tid for kaffe og kaker. Valdresbunaden og Moods- dressene er på, stemningen er mer høytidelig, barnas forventninger er skyhøye og tålmodigheten på bunnivå.

17:35: Vi går rundt juletreet og synger alle de mest høytidelige julesangene, som Deilig er Jorden og Glade Jul. Vi er praktisk talt tonedøve og utrolig dårlige til å huske tekstene, så det ender alltid med latterkrampe.

18:00: Pappa finner fram den seriøse stemmen og leser Juleevangeliet. Jeg er ikke kristen, men ser mer på det som en tradisjonsrik historie som hører julaften til.

18:04: Totalt mayhem!!! Vi er altfor mange, utålmodige og usiviliserte til å åpne én og én pakke. kidsa hyler av glede, papir kastes høyt og lavt, og det er et styr å holde rede på hvilke pakker som er til og fra hvem.

21:00: Sukkerhøye barn i seng (?)

21:30: Sukkerhøye barn sover (kanskje).

22:00: Middag 2.0. Med barna i seng er det duket for en lengre julemiddag med alt som finnes av julemat. Noen er for late til å beholde finstasen på, andre er for late til å ta den av. Dresskode er med andre ord off.

00:00: Bedtime. Beundrer nurket som sover søtt med nye leker i senga og legger meg med et smil om munnen. Julaften, du svikter aldri.

JUL I VALDRES: Basing i snøen, skigåing og masse tøys og tull hører med på julaften i Valdres.
JUL I VALDRES: Basing i snøen, skigåing og masse tøys og tull hører med på julaften i Valdres.
KOSER SEG: Familien elsker tradisjonen med å dra på hytta for å feire jul.
KOSER SEG: Familien elsker tradisjonen med å dra på hytta for å feire jul.
KOSESTUND: Tid for litt kos og avslapning, en liten pause i en
aktiv dag.
KOSESTUND: Tid for litt kos og avslapning, en liten pause i en aktiv dag.
FROKOST: Ingen julefrokost uten egg og bacon.
FROKOST: Ingen julefrokost uten egg og bacon.
FLOTT HUS: Julen er i mange år blitt feiret i Camillas bestemors hus fra 1874.
FLOTT HUS: Julen er i mange år blitt feiret i Camillas bestemors hus fra 1874.

 

Små kokkelærlinger

Det skal ikke så mye til før barna føler at de har vært med på å lage julematen, mener Andreas Viestad.

 07:00: Barna våkner. De gleder seg så mye at det ikke spiller noen rolle at de fortsatt er trøtte. Først vekker de oss, så krever de gaver.

Andreas Viestad

Kokk, kjent for å ta vare på de tradisjonelle oppskriftene og råvarene. Aktuell med boka Julemat , der han har samlet en rekke gode oppskrifter.

Lager gjerne mat sammen med Hector (7), Vilma (5) og Waldo (2).

POPULÆRT: Sprø svor er byttet ut med sprøtt andeskinn. Og Andreas mener and er mye mer populært hos barn enn ribbe og medister.
POPULÆRT: Sprø svor er byttet ut med sprøtt andeskinn. Og Andreas mener and er mye mer populært hos barn enn ribbe og medister.

09:30: Vi spiser frokost og barna får åpne én gave hver. Hvis jeg har vært flink, spiser vi hjemmebakt brød. Jeg har en oppskrift på grytebrød som barna elsker.

Hvem har sagt at pepperkakehus bare er for barna?

10:00: Vi kler på oss og går ut for å pynte juletreet på gårdsplassen.

11:00: Tar runden innom slekt og venner med gaver. Hvis vi timer det riktig, får vi grøt på et av besøkene. Hvis ikke, blir det bare søtsaker. Og det er lov, for det er jul! Men da kollapser både barn og voksne når vi er hjemme i 15-tiden.

16:00: Vi innser plutselig at det er jul, og at vi ikke har gjort annet enn å surre rundt. Nå må vi forte oss!

Hvordan vet nissen om vi er snille?

Vi spiser and til jul, så jeg setter i gang rotisseriet i peisen. Jeg synes ikke det er så mye stress med maten. kanskje er det fordi jeg slapper av på kjøkkenet, men jeg tror det også har sammenheng med at jeg ikke gjør matlagingen til en oppgave jeg må gjøre uten å bli forstyrret.

Barna glir inn og ut av kjøkkenet, og om de bare har gjort én bitte liten ting, som å skjære opp rødkål eller salte ribba, føler de at det er de som har laget maten.

Det viktigste er å gjøre ting sammen. Vi dekker bord og pynter ferdig.

18:30: Vi spiser middag med besteforeldre, tanter, onkler, fettere og kusiner. Det er den ene gangen i året finduken brukes – og den blir tilsølt på to minutter.

20:00: Barna legger seg, og jeg går ned i kjelleren og henter en ekstra god flaske vin. Vi nyter roen foran peisen inntil vi begynner å duppe av og går til sengs før midnatt.

Presset and à la Andreas

Andreas slår et slag for den tradisjonelle julematen!

Nok Til 6 personer

1 and, om lag 3 kg

2 ss finhakket løk 1 laurbærblad

1–2 ss portvin, portvinsgelé eller madeiravin

Smør

Salt og pepper

  • Skjær vekk den store halsklaffen som gjerne henger igjen på anda. Ta ut hjerte, lever og hals, som gjerne ligger i en liten pose inne i buken.
  • Gni anda med salt og pepper og la den stå ute mens ovnen forvarmes til 200 grader. For ekstra sprøtt skinn kan det være lurt å prikke brystfettet litt med en gaffel.
  • For sausen, hakk opp halsen. Surr løk i en gryte, ha i halsen og laurbærblad, hell over vann og kok én times tid, til du har en kraftig andesmak. Sil kraften og kok inn til om lag 1 ½ dl er igjen. Smak til med litt portvin eller portvinsgelé, og eventuelt litt salt.
  • Gni inn fuglen med smør. Sett på en rist i ovnen. Stek i 35–45 minutter, til kjernetemperaturen på brystene er om lag 52 grader, altså temmelig blodig.
  • Ta ut anda. Skjær løs lårene og ha dem tilbake i ovnen. Skjær løs brystene og legg dem på et lunt sted ved siden av ovnen.
  • Nå kommer utfordringen. Del opp resten av anda i mindre biter og knus dem i en kjøkkenmaskin eller kjør kjøttbitene (men ikke bein) gjennom en saftpresser. Det vil samle seg litt væske, en blanding av blod og fett. Hvis du vil få ut mer, ha beinrestene i et kjøkkenhåndkle, ha dette i et dørslag og press på med noe tungt, for eksempel en gryte. Du bør klare å få ut litt ekstra væske.
  • Kok opp ande- og portvinskraften. Ta av varmen og vent et par minutter. Pisk inn fett- og blodrestene samt leveren. Pisk energisk, det er meningen at sausen skal tyknes av blodet, men det er viktig at det ikke skiller seg. Kjør i en stavmikser eller blender til du har en jevn, tykk saus. Smak til sausen.
  • Skjær brystene i tynne skiver, hell over saus og server.
  • Lårene har godt av å steke i 15–20 minutter til. Server dem brennhete, rett fra ovnen, med poteter. De må deles i to hvis dere er fire som deler.

Pysjparty i finstua

Huset er mer pyntet til jul enn familien selv. Camilla Kvarsvik og barna tilbringer helst julaften i pysjamas.

08:00: Dagen starter med den berømte julestrømpen. Julaften er dagen da vi lar alle tradisjoner få løpe løpsk! Ungene er alltid i ekstase fram til pakkeåpning, så vi prøver å legge vekt på julekosen før det.

Dette er gavene alle bli skikkelig glade for

LAGER SAMMEN: - Vi lager pepperkaker og marsipan. Men vel så viktig er det å ta dem med på å alge lammerull og sursild. De er ikke så veldig glad i det nå, men etter hvert vil de nok bli mer nysgjerrige på smaken, tror Andreas.
LAGER SAMMEN: - Vi lager pepperkaker og marsipan. Men vel så viktig er det å ta dem med på å alge lammerull og sursild. De er ikke så veldig glad i det nå, men etter hvert vil de nok bli mer nysgjerrige på smaken, tror Andreas.
TENNER LYS: Når klokken blir ti kler familien på seg og går ut for å pynte treet på gårdsplassen.
TENNER LYS: Når klokken blir ti kler familien på seg og går ut for å pynte treet på gårdsplassen.
KOSER SEG: Søtsaker er lov, for det er jul!
KOSER SEG: Søtsaker er lov, for det er jul!

10:00: Julefrokosten nytes. Med alt fra deilig, hjemme-laget sylte til juleskinke og julestek på menyen.

Camilla Kvarsvik (25)

Ble kjent i 2008 gjennom tv-serien Unge mødre på FEM. Driver interiørbutikken Villa Paprika i Fredriktad og blogger på villapaprika.blogg.no

Pynter til jul sammen med Oliver (8) og Mathilde (6).

11:00: Fyrer i peisen og setter oss til rette i sofakroken. På skjermen surrer Tre nøtter til Askepott, tett etterfulgt av Reisen til julestjernen.

13:00: Jeg starter sakte, men sikkert på julemiddagen, og deretter dekker jeg bordet. Fra jeg var liten har kalkun vært julemiddagen, så da jeg ble mor og skulle ha julaften selv, bestemte jeg meg for å bringe den tradisjonen videre. Det er noe ved den gode lukten i huset som er jul for meg.

16:00: På tide å komme seg ut av pysjen! Noe motvillig finner vi fram finstasen og kler på oss. Egentlig har vi mest lyst til å feire hele julaften i pysjamas.

Sjekk ut denne quizen! Kan du neste linje i julesangene?

17:00:  Middagsbesøket begynner å ankomme, og forventningene hos barna bygger seg mer og mer opp.

17:30: Vi setter oss rundt bordet og nyter middagen, som har stått og godgjort seg hele dagen. etterpå spiser vi risengrynsgrøt, og alle følger nøye med på hvem som får mandelen.

22:00: Etter den lange og spennende pakke opp-tiden er det enda mer kaffe og kaker, før vi avslutter innen midnatt en gang – og gleder oss til 1. juledag med familiesammenkomst og fremvisning av alt det fine julenissen kom med til oss.

Pynt til jul med barna!

– Jeg pynter med barna, de synes jo dette er like morsomt som meg! Å la de komme til er noe jeg synes er viktig.

Men ... finjusteringen gjør jeg selv, haha! Etter at jeg flyttet hjemmefra, begynte jeg å pynte treet noen uker før julaften. På den måten føler jeg at jeg kan nyte julen litt lenger.

Julepynten er avgjørende for å skape stemning i huset, jeg er jo interiørfrelst!

Du trenger ikke bruke rødt, jul er hva du gjør den til selv. Men personlig liker jeg å bruke litt rødt like før julen nærmer seg.

I år skal jeg pynte STORT! Huset er akkurat ferdig pusset opp, så gjett om jeg gleder meg!

PYNTER TIL JUL: Camilla Kvarsvik og barna Mathilde og Oliver gleder seg til jul og pynter sammen.
PYNTER TIL JUL: Camilla Kvarsvik og barna Mathilde og Oliver gleder seg til jul og pynter sammen.
PAKKES INN: De siste gavene pakkes inn i siste liten.
PAKKES INN: De siste gavene pakkes inn i siste liten.
PAKKER: Dagens høydepunkt for Mathilde og storebroren.
PAKKER: Dagens høydepunkt for Mathilde og storebroren.
PYNTET: Julepynt er mer enn nisser og bibelske figurer. Hva med en stor, glitrende C for Christmas eller for Camilla?
PYNTET: Julepynt er mer enn nisser og bibelske figurer. Hva med en stor, glitrende C for Christmas eller for Camilla?
STIL: Camilla Kvarsvik har en gjennomført stil i stua.
STIL: Camilla Kvarsvik har en gjennomført stil i stua.

Denne saken ble første gang publisert 16/12 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også