Baking i helgen

Tre gode ting å bake i helgen

Helgen er til for å kna!

BAKING I HELGEN: Brioche lages med masse smør og mange egg. Ikke bland vann inn i saken!
BAKING I HELGEN: Brioche lages med masse smør og mange egg. Ikke bland vann inn i saken! Foto: Foto: Erik Hannemann
Sist oppdatert

Jeg digger å bake. Noen ganger setter jeg bare i gang uten noen plan. Finner fram mel, olje, nøtter, kanskje noen soltørkede tomater - og hvorfor ikke noe hvitløk? - og klæsjer det sammen. Og vet du hva? Omtrent like planløst tror jeg focacciaen oppsto.

Share

Focaccia kan gjøres enkelt

For det er omtrent slik man lager focaccia. Superbakeren Morten Schakenda har en litt mer avansert oppskrift. Han oppfordrer deg til å la deigen heve i minst tre timer - helst natten over.

FOCACCIA: Slik ser det ut når bakemesteren lager focaccia.
FOCACCIA: Slik ser det ut når bakemesteren lager focaccia. Foto: Aschehough
BAKEKONGEN: Morten Schakenda.
BAKEKONGEN: Morten Schakenda. Foto: Pal Rodahl Aschehough

I andre oppskrifter er prosessen langt enklere. Akkurat hvor mye tid og arbeid du vil legge i dette fantastiske brødet velger du selv. Men, jeg vil tro at du synes du har vært kjempeflink samme hva.

For hva er lykke? Jo; litt fersk parmesan, god olivenolje, en moden tomat, litt havsalt og ferskt brød. Og et glass vin, eller to.

(Fritt etter baksiden på boken "Det gode liv" skrevet av pseudonymet Kimmeridge).

En fabelaktig loff

Et annet brød man ikke må la det gå for lenge mellom hver gang man baker er den fabelaktige loffen som heter brioche.

Det er ikke noe væske i deigen. Smøret og egg gjør jobben med å binde melet sammen. Resultatet er en super loff du enten kan spise som den er eller (og det blir knallgodt) er å riste eller steke brødet i stekepanna og så servere det med litt salat og blåskjell, røyket laks, eller (om du er i det humøret) noen skiver gåselever (foie gras).

Foto: Foto: Erik Hannemann

Full huset med duften av krydderbrød

En annen av mine favoritting å bake er krydderbrød. Lukten som fyller huset når krydderbrødet er i ovnen gjør meg sikker på at jeg i alle fall har gjort noe riktig her i livet.

Oppskriftene finner du nedenfor. God bakst!

Les også:

Slik lager du perfekte brownies

Kakaoen blir best på denne måten

- Sjokoladekaker blir ikke bedre enn dette

Matlaging: Unngå de vanligste feilene

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Focaccia - Morten Schakendas oppskrift fra Lom

Her er superbaker Morten Schakendas oppskrift på focaccia.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

1.5 kg Hvetemel

50 g Rugmel, siktet

1 l Vann

15 g Gjær, fersk

20 g Salt

175 g Soltørkede tomater

1 dl Olivenolje

Christopher Sjuve

Brioche (loff)

Denne supre oppskriften på brioche - en fantastisk loff som lages med smør og egg.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

525 g Hvetemel

250 g Smør

7 stk Egg

0.5 pk Tørrgjær

40 g Sukker

1 ts Salt

Erik Hannemann

Krydderbrød

Lukten av krydderbrød er lukten av lykke. Her er oppskriften!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

200 g Smør, romtemperert

2 dl Sukker

3 stk Egg

4 dl Hvetemel

1 ts Bakepulver

1 ts Kardemomme

1 ts Nellik, malt

1 ts Ingefær

1 ts Kanel

Denne saken ble første gang publisert 21/02 2010, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også