Dette trenger du når du skal filetere torsk

  • En fileteringskniv

Du kan skrive ut denne artikkelen ved å klikke på printsymbolet nederst på siden.

1. Bruk en godt slipt fileteringskniv

Bruk en godt slipt fileteringskniv når du skal filetere. Når du holder fast fisken, må du bruke hele håndflata. Bruker du bare fingertuppene, vil fiskekjøttet fort bli skadet. Start med å skjære vekk ørebeinet. Løft opp finnen og skjær skrått forover. Skjær helt ut i nakken. Følg beinet nedover til du får vekk hele ørebeinet. Snu fisken og gjenta på den andre siden. La kniven, og ikke din fysiske styrke, gjøre jobben. Hvis kniven henger fast i beinet, stopper du opp og går litt tilbake før du fortsetter.

2. Fjern finnen som ligger i gatten

Gatten er det samme som endetarmsåpningen. Skjær et snitt så vidt gjennom skinnet akkurat i bukåpningen. Vri kniven, klem den ned og skjær ut hele finnen. Hold fast fisken med hele hånda.

3. Skjær et snitt på oversiden av ryggfinnen

Snu fisken rundt og få ryggen mot deg. Skjær et snitt på oversiden av ryggfinnen, helt oppe ved nakken. Ha et lett grep på kniven og la den gli langs ryggraden. Mest mulig av kniven skal være inni fisken. La tuppen av kniven følge ryggbeinet

4. Fortsett å snitte helt inn til ryggbeinet

Løft fileten forsiktig opp og fortsett å snitte helt inn til ryggbeinet. Når du kommer helt inn, vil du kjenne at beinet går litt oppover. Bikk kniven over beinet og la den følge beinet helt ned til bukhulen, cirka midt ned på fisken.

5. Brett ut buklappene

Sett fisken rett opp og ned, med nakken mot deg, og brett ut buklappene slik at den står stødig. Legg kniven ned i sporet som du lagde i sted, klem kniven lett ned, hold fisken godt fast med den andre hånda og skjær nedover mot bordet. Skjær løs fileten. Nå skal den svarte hinna være igjen på bordet

6. Skjær løs fileten.

Legg fisken ned igjen med ryggen mot deg, og la kniven følge ryggbeinet nedover og skjær løs fileten.

7. Skjær løs den andre fileten

For å skjære løs den andre fileten, starter du bak i finnen. Snu fisken og ha halen fra deg. Følg ryggfinnen framover. La mest mulig av kniven være inni fisken. Løft forsiktig opp fileten og la kniven skjære helt nede ved beinet.

8. Sett fisken på høykant igjen

Når du kommer dit beinet bøyer seg midt inni fisken, setter du den opp på høykant igjen, med nakken mot deg.

Hold fisken godt fast og klem kniven nedover slik at den følger bordplata. Også her skal den svarte hinnen nå ligge igjen på bordet. Legg fisken ned igjen med ryggen mot deg, og la kniven følge ryggbeinet bakover.

10. Fjerning av skinnet

Det beste er å fremdeles bruke fileteringskniven. Legg fileten med halen mot deg. Skjær et snitt helt bakerst og ned til skinnet. Klem kniven ned og la den gli framover helt nede langs skinnet. Hold igjen skinnet med den andre hånda. Skjær et snitt i skinnet og lag et hjelpehåndtak som du trær en finger gjennom for å få best mulig tak. Lirk skinnet fram og tilbake. Når du har skjært deg et stykke framover, tar du et nytt tak i skinnet for å ha best mulig kontroll.

Les hele saken
Les alt om:

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!