Solkrem og barn

Slik smører du barn med solkrem

Husk på dette når du smører små barn med solkrem.

Publisert Oppdatert

Merking av solkremer

Ultrafiolett stråling er en del av det naturlige sollyset. UV-lyset inndeles i UVA og UVB. UVA-stråler trenger langt inn i huden, og gjør at det pigmentet vi allerede har blir mørkere. Huden blir rynkete og eldes. UVB-stråler medvirker til å bygge opp et beskyttende pigment, men gjør også at vi blir solbrente hvis vi soler oss for lenge.

Alle solkremer er merket med en solfaktor (SPF) som gir uttrykk for beskyttelse mot solens UVB-stråler, det er disse strålene som gjør oss solbrente og øker risikoen for hudkreft. UVA-strålene er også medvirkende årsak til hudkreft, og minst en tredjedel av innholdet skal være UVA-beskyttelse.

Innenfor EU er det påbudt å merke flaskene med UVA-beskyttelse i tillegg til solfaktor. Produsentene må kutte ut misvisende uttrykk som "sunblock" og "100 % beskyttelse".

- Barn trenger mer beskyttelse mer enn voksne. De bør bli smurt med solkrem hver 2. eller 3.time, sier hudlege Bjørn Bondevik.

Han anbefaler å bruke høy faktor på barn.

- Hvis barna er solbrent, ta dem ut av sola og smør på aloe-vera gele eller en mild hydrokortisonkrem som du får kjøpt på apotek uten resept, sier han.

Hvis barna har sterkere forbrenning, bør man kontakte lege for riktig behandling.

Dette gjør du hvis barnet er solbrent:

  • Hvis barnet er blitt solbrent, er det viktig at det drikker mye. Dette fordi væskenivået kan komme i ubalanse.
  • Barnet kan bli kvalm og få hodepine.
  • Dersom barnet er kraftig solbrent, bør du kontakte lege.
  • Kalde omslag og avkjøling er viktig.
  • Ved mindre forbrenninger kan du selv smøre på yoghurt eller aloe vera-gelé. Eller blader fra en frisk aloe vera-plante. Ringblomst og kamille har lignende effekt.

Les også:

Test av solkremer

Slik lindrer du sol forbrenning

Tips for å reise med barn

Vis solvett i påsken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning