Hvordan legge laminat eller parkett-gulv

Her viser Mogens deg hvordan du legger gulv. Metoden er stort set lik om du legger parkett eller laminat.

Publisert Oppdatert

Dette trenger du når du skal legge gulv

 • hammer
 • målebånd
 • vinkel
 • smygvinkel
 • slagjern
 • kiler og kloss
 • sag
 • vippesag
 • drill/bor
 • underlagspapp eller skumplast
 • fuktsperre ved underlag av betong og ved bruk av gulvvarme.

Du kan skrive ut denne artikkelen ved å klikke på printsymbolet nederst på siden.

1. Rens og klargjør underlaget.

Gå over underlaget og fjerne evnt ujevnheter, gjerne med en skrape om det trengs.Avslutt med å støvsuge gulvet så du får med alt rusk og rask. Dette gulvet legges flytende på underlaget med et tynt mykt belegg mellom for å hindre knirk og knas. Gulvpappen rulles ut uten å overlappe i skjøtene. Bruk gjerne litt maskeringstape for å holde skjøtene fra hverandre. Om underlaget er betong, eller det skal brukes gulvvarme må man legge fuktsperre under pappen. Undreskjær eventuelle gerikter (dørlister) og utfôringer slik at gulvet kan "skli" under disse.

2. Kil opp mot veggen

Forskjellige typer gulv legges ulikt avhengig av produsent og type. Les bruksanvisningen. Finn ut hvilken vei du vil legge parketten. Som regel legges den i lengderetningen av rommet og gjerne paralellt med sollysets innfallsretning. Kontrollmål bredden på rommet, og start leggingen med eventuelt å breddeskjære den første raden slik at den siste raden ikke blir smalere enn ca. 50mm. Kil opp ut mot veggen slik at du får 6-10mm klaring.

3. Starte leggingen

Start med å legge et bord med not-sidene (kort og lang) mot veggene. Slå neste bord i lengderetningn på det første til du må kappe et bord. Mål avstanden fra det siste bordets synlige ende frem til vegg. Merk av og sett en strek med vinkel før du kapper. Nå er det viktig at du sjekker at rekken med bord ligger an på kiler mot vegg i hele lengderetningen, slik at vi ikke ender opp med å dytte hele gulvet i en bue etterhvert som vi slår på nye bord . Start neste rekke med biten du kappet av på slutten av det forrige. Minimums-lengde på denne varierer fra 30 til 50 cm, avhengig av produsent og type. Sjekk bruksanvisningen. Løft den forrige rekken av bord litt når du trer innpå nye bord.

4. Tilpasse mot skrå vegg eller rør.

Er veggen skrå benytter du en stillbar vinkel, også kalt smygvinkel. Sett av vinkelen fra langvegg mot den skrå endeveggen og merk av. Om du treffer på rør (eller andre buede former) kan det være lurt å borre et hull der røret vil møte gulvbordet og så sage tilsvarende bredt spor ut til enden slik at du kan tre bordet inn mot røret. Beregn nok klaring til en 2-3mm fuge rundt hele røret/buen.

5.Tilpass og legg siste rekke

Om du har planlagt det riktig skal du helst ha min. en halv bordbredde igjen på siste rekken. Mål langs hele veggen så du er sikker på at du ikke skjærer de siste bordene for smale.Husk klaring mot vegg når du måler og tegner av! Som underveis løfter du forrige rekke når du klemmer inn siste bordene. Aller siste biten kan være litt kranglete å få på plass, men tålmodighet og list gjør susen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning