true crime

Moren trodde på ektemannen og lurte døtrene sine til å møte ham. Det skulle hun angre dypt på

Faren var rasende: Hans to tenåringsdøtre hadde funnet seg amerikanske kjærester og dermed van­æret familien. Men så inviterte han til forsoningsmiddag − med alt annet enn forsoning på menyen.

<b>FOR AMERIKANSKE:</b> Både Amina og Sarah ble beskrevet som omtenksomme, snille personer som hadde mange venner og som var fokusert på å ta høyere utdannelse.
FOR AMERIKANSKE: Både Amina og Sarah ble beskrevet som omtenksomme, snille personer som hadde mange venner og som var fokusert på å ta høyere utdannelse. Foto: Facebook
Sist oppdatert

For søstrene Sarah (17) og Amina (18) ble 1. nyttårsdag 2008 aldri anledningen til å starte på ny og til å legge gammelt grums bak seg.

Fra baksetet i en taxi ringte den skuddskadede 17 år gamle jenta fortvilet nødnummeret:

– Hjelp, jeg dør. Min pappa har skutt meg, sa hun til operatøren.

– Å nei, dette bare fortsetter.

Så hørtes flere skudd.

En forbipasserende som kom til åstedet, ringte også nødetatene og forklarte at han så to livløse jenter ligge inne i en taxi ved taxiholdeplassen utenfor Mandalay Hotel i Irving, Texas:

– Det er masse blod og jeg vet ikke om de er i live eller ikke.

<b>14 ÅR PÅ FLUKT:</b> Yaser Said tok livet av sine to døtre av hensyn til sin egen ære. Deretter gikk han under jorden. Etter hvert havnet han på FBIs liste over de ti mest ettersøkte i USA. Bildene på plakaten viser Said slik han så ut, og slik FBI mener han så ut i 2019, før han ble arrestert (t.h.)
14 ÅR PÅ FLUKT: Yaser Said tok livet av sine to døtre av hensyn til sin egen ære. Deretter gikk han under jorden. Etter hvert havnet han på FBIs liste over de ti mest ettersøkte i USA. Bildene på plakaten viser Said slik han så ut, og slik FBI mener han så ut i 2019, før han ble arrestert (t.h.) Foto: NTB/FBI

Mishandlet

Yaser Said kom til USA fra Egypt i 1983. Han fikk etter hvert jobb som taxisjåfør. I 1987 giftet den da 29 år gamle Yaser seg med den bare 15 år gamle Patricia fra Texas. Patricia og Yaser Said fikk tre barn sammen, døtrene Amina og Sarah og sønnen Islam.

– Islam ble alltid behandlet godt av faren. Døtrene, derimot, det var en annen historie, fortalte Patricias søster i et intervju med dokumentarfilmen «The Price of Honor».

Yaser Said skal regelmessig ha mishandlet og slått døtrene under oppveksten. Også historier om seksuelle overgrep kom etter hvert frem.

Yaser Said ble politianmeldt, men døtrene trakk senere forklaringene og saken ble henlagt.

– Jeg er overbevist om at de ble presset til dette av faren, hevdet familiemedlemmet.

Les også: (+) Kate var 18 år da hun møtte «Hammermannen». For seriemorderens utvalgte ofre ventet en grufull skjebne

<b>ÅSTEDET:</b> Ved denne taxi­holdeplassen utenfor Mandalay Hotel i Irving, Dallas endte livene til Amina og Sarah Said etter at deres far hadde tatt dem med på kjøretur i taxien sin.
ÅSTEDET: Ved denne taxi­holdeplassen utenfor Mandalay Hotel i Irving, Dallas endte livene til Amina og Sarah Said etter at deres far hadde tatt dem med på kjøretur i taxien sin. Foto: Facebook
<b>FIKTIV FAMILIE­LYKKE:</b> Amina Said behandlet alltid faren med respekt tross alt han utsatte henne og søsteren for. Respekten var ikke gjensidig.
FIKTIV FAMILIE­LYKKE: Amina Said behandlet alltid faren med respekt tross alt han utsatte henne og søsteren for. Respekten var ikke gjensidig. Foto: Facebook

Beskyttet kjæresten

Da døtrene kom i tenårene, skal Yaser Said jevnlig ha gått gjennom telefonene deres for å se hvem de hadde kontakt med. Døtrene ble overvåket i skjul mens de var på jobb. Ved én anledning ble han rasende fordi Sarah hadde smilt til en kunde.

Yaser Said ønsket at døtrene skulle flytte til hans hjemland Egypt for å inngå ekteskap med eldre menn. Døtrenes kontakt med amerikanske gutter mislikte han sterkt. Dette stoppet ikke Amina fra å få en amerikansk kjæreste som hun greide å holde skjult for faren i fire år.

<b>BLE JAKTET:</b> Til venstre; fantomtegning FBI fikk laget som skulle forestille en ti år eldre Yaser Said.
BLE JAKTET: Til venstre; fantomtegning FBI fikk laget som skulle forestille en ti år eldre Yaser Said. Foto: Wikimedia Commons/privat

– Døtrene hadde andre planer for livene sine, uttalte Aminas amerikanske kjæreste Joseph Moreno i et senere intervju med dokumentaren «The Price of Honor».

I et senere intervju med Business Insider fortalte Joseph Moreno hva som skjedde da Yaser Said oppdaget forholdet deres etter å ha funnet et kjærlighetsbrev: Faren sparket og slo Amina for å få henne til å oppgi navnet og adressen til kjæresten.

Amina betrodde ham at faren ved en anledning vekket henne midt på natten ved å sparke henne hardt i ansiktet flere ganger, for deretter å sparke henne i magen og si at han ikke ønsket «en hore til datter».

Amina nektet å gi faren opplysninger om kjæresten han var ute etter.

– Hun sa at hun heller tok imot slagene og sparkene fra faren for at jeg skulle være trygg.

Så, en dag i 2007, var Amina borte.

På kort varsel hadde Yaser Said flyttet familien til en ny by da han fant ut at også Sarah hadde amerikansk kjæreste.

Men etter en tid tok Amina kontakt med kjæresten og fortalte at hun, Sarah og moren hadde rømt og flyttet til hemmelig adresse i en annen delstat.

– Hun sa til meg at hun visste at hennes far en dag kom til å drepe henne fordi hun valgte meg, men at hun heller ville dø enn å være uten meg, sa Joseph Moreno.

<b>DRAPSTAXIEN:</b> Store politi­styrker rykket ut og fant de to søstrene drept i denne taxien. Faren deres hadde flyktet åstedet.
DRAPSTAXIEN: Store politi­styrker rykket ut og fant de to søstrene drept i denne taxien. Faren deres hadde flyktet åstedet. Foto: Politiet

Morens plan

Tilsynelatende trygge på nytt sted, begynte Joseph og Amina å legge planer for fremtiden sammen. Men fra skjulestedet hadde en annen person også lagt en plan. Bak døtrenes rygg hadde deres mor Patricia i all hemmelighet tatt opp kontakten med sin ektemann.

– Han fortalte henne at om hun og døtrene bare kom tilbake til ham, skulle alt bli bra. Patricia trodde på ham, men jeg visste at hans tilsynelatende vennlige oppførsel var påtatt og at det hele var en felle, uttalte kona Patricias søster senere.

Til døtrene sa Patricia at de skulle reise tilbake til Texas for å besøke graven til et familiemedlem. Amina og Sarah motsatte seg å reise tilbake, men ga til slutt etter for morens ønsker.

– Amina ble helt fra seg da hun underveis skjønte at de isteden skulle tilbake til faren.

Les også: (+) Thomas var bare tre år da han så moren bli drept. 12 år senere rammet en ny tragedie

<b>LIVREDD:</b> Denne tekstmeldingen sendte Amina til kjæresten Joseph da hun forsto at moren hadde lurt dem og at de skulle tilbake til faren som hadde truet med å ta livet av henne og søsteren.
LIVREDD: Denne tekstmeldingen sendte Amina til kjæresten Joseph da hun forsto at moren hadde lurt dem og at de skulle tilbake til faren som hadde truet med å ta livet av henne og søsteren. Foto: Skjermdump Crime Watch Daily
<b>FASADE:</b> Las Colinas Blvd. i sentrum av Irving innbyr til harmonisk småbyliv. Men en taxitur langs disse gatene endte i blodbadl 1. nyttårsdag 2008, og jakten på en far og dobbeltdrapsmann over hele USA. 
FASADE: Las Colinas Blvd. i sentrum av Irving innbyr til harmonisk småbyliv. Men en taxitur langs disse gatene endte i blodbadl 1. nyttårsdag 2008, og jakten på en far og dobbeltdrapsmann over hele USA.  Foto: Wikipedia

Skjult

1. nyttårsdag 2008 godtok Amina og Sarah motvillig å bli med faren på middag. Før de tre satte seg inn i farens taxi, skal han ha gitt døtrene sine en klem og sagt at alt kom til å bli bra.

Men istedenfor å ta dem med ut på restaurant, kjørte han taxien til taxiholdeplassen ved Mandalay Hotel i Irving. Der skjøt han begge jentene. Amina ble skutt først. Sarah rakk å ringe politiets nødnummer.

Æresdrap forekommer særlig i patriarkalske samfunn i Middelhavsområdet, i Midtøsten og i deler av det sentrale og sørlige Asia, ifølge Store norske leksikon.

Ofrene er gjerne kvinner. Ofte har drapene sin bakgrunn i normer som tilsier at kvinners seksualitet må kontrolleres av mennene i familien. Det kan oppstå konflikt dersom en kvinne ikke godtar ektemaken som blir valgt for henne eller på annen måte oppfører seg i strid med det tradisjonelle kjønnsrollemønster, og drapet utføres ifølge Store norske leksikon for å gjenopprette familiens ære.

Tall fra FN viser at det begås det cirka 5000 æresdrap på kvinner i verden årlig.

Se mer

– Innen nødetatene kom frem var begge jentene døde, uttalte etterforsker Eric Curtis til Crime Watch Daily.

Men Yaser Said hadde flyktet fra åstedet.

En storstilt politijakt ble igangsatt. Politiet mistenkte at han måtte ha fått hjelp fra sine nærmeste. Yaser Saids to brødre som også bodde i USA, nektet å samarbeide med politiet. Det gjorde også sønnen Islam, Sarahs og Aminas bror. Tiden gikk og jakten på Yaser Said ble trappet ned.

– Jakten må fortsettes i USA, fastholdt Aminas kjæreste Joseph. For kort tid før drapet på søstrene hadde Amina gjort én ting klart:

– Den dagen pappa dreper meg, må dere lete etter ham her. For det er pussig; han hater USA og Vesten og alt vi står for. Men det er kun her han vil bo.

<b>ETTERLYST:</b> Yaser Said havnet etter hvert på FBIs 10 Most Wanted Fugitives-liste og var ettersøkt over hele USA: Allikevel holdt han seg i landet.
ETTERLYST: Yaser Said havnet etter hvert på FBIs 10 Most Wanted Fugitives-liste og var ettersøkt over hele USA: Allikevel holdt han seg i landet. Foto: Facebook
<b>ETTERLYST:</b> Yaser Said var etterlyst over hele USA. – Let etter ham innenlands den dagen han dreper meg, sa hans datter Amina til kjæresten Joseph
ETTERLYST: Yaser Said var etterlyst over hele USA. – Let etter ham innenlands den dagen han dreper meg, sa hans datter Amina til kjæresten Joseph Foto: Facebook

Gjenkjent etter tre år

Seks år etter drapene ble Yaser Said plassert på listen over FBIs ti mest ettersøkte personer. Men det skulle gå ytterligere tre år før politiet fikk et gjennombrudd i jakten på Yaser Said.

I 2017 banket en reparatør på hjemme hos Yaser Saids sønn Islam. En mann i 60-årene åpnet døren. Vedlikeholdsarbeideren gjenkjente mannen fra bilder av Yaser Said og tipset FBI. Agenter kastet seg rundt og rykket ut for å pågripe Said. Islam Said nektet dem adgang til leiligheten.

Innen FBI hadde fått ransakelsesordre, var både Islam og Yaser Said forsvunnet.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

Mistenkelig bror

Etterforskerne prøvde å finne nye veier frem til Yaser Said. En slik vei gikk via hans bror Yassein Said. Broren hadde vært påfallende motvillig til å gi noen som helst informasjon i saken.

Samtidig hadde etterforskerne fått vite at Yassein hadde betrodd seg til en familievenn og sagt at «min bror gjorde en dårlig jobb med å skjule likene. Hadde det vært mine døtre, ville ingen funnet dem.»

17. august 2020 begynte FBI-agenter å overvåke en leilighet leid av Yassein Saids datter.

– Vi observerte Yaser Said gå inn og ut av leiligheten, og gikk til pågripelse, uttalte FBI-etterforsker Matthew DeSarno etter at FBI 26. august 2020 hadde arrestert både Yaser Said, hans sønn og hans bror.

– Omsider skal Amina og Sarah få rettferdighet, uttalte stats­advokat Erin Nealy Cox etter pågripelsen.

<b>LIVSGLADE JENTER:</b> Amina og Sarah Said var som amerikanske tenåringsjenter flest. Det likte deres far dårlig, og planla en skjebnesvanger hevn.
LIVSGLADE JENTER: Amina og Sarah Said var som amerikanske tenåringsjenter flest. Det likte deres far dårlig, og planla en skjebnesvanger hevn. Foto: Facebook

For retten til høsten

Rettssaken mot Yaser Said er berammet til 1. august 2022 i Dallas, ifølge etterforsker Eric Curtis hos Irving-politiet:

– Han drepte dem for påstått ære. Men det er ingenting ærefullt ved det han gjorde. Dette er utelukkende kaldblodig drap.

Til Vi Menn sier Curtis at han på grunn av den forestående rettssaken ikke kan gi ytterligere kommentarer. Yaser Said risikerer dødsstraff dersom han blir funnet skyldig i drapene på sine to døtre.

I 2021 ble Islam Said og Yassein Said dømt til henholdsvis 10 og 12 år i fengsel for sine roller i saken.

– For meg er det uforståelig at deres far ikke bare kunne ønske for sine to døtre at de skulle få være lykkelige, sier Aminas kjæreste Joseph Moreno.

Les også: Hun sendte venninnens datter i døden: – Det kommer til å hjemsøke meg resten av livet

<b>DRAPSFORSETT:</b> Yaser Said hadde bodd 25 år i USA, men taklet allikevel ikke at døtrene hans traff amerikanske gutter. Han innkalte til forsoningsmiddag, men hadde andre planer.
DRAPSFORSETT: Yaser Said hadde bodd 25 år i USA, men taklet allikevel ikke at døtrene hans traff amerikanske gutter. Han innkalte til forsoningsmiddag, men hadde andre planer. Foto: Facebook

Kunne vært tatt før

Politiet fikk sterk kritikk for å ikke ha gått Yaser Saids familie nærmere etter i sømmene i årene etter drapene.

Moren til Aminas kjæreste Joseph uttalte til «The Price of Honor” i 2014 at hun i skuffelse over politiets manglende innsats gjorde sine egne undersøkelser på forskjellige adresser eid av Yaser Saids brødre.

– Jeg oppsøkte et av husene ved flere anledninger. En kveld kom en mann gående ut. Jeg så på ham og han så på meg. Jeg forsto med en gang at det var Yaser Said.

Hun ga opplysningene videre til FBI.

– De takket meg og sa de skulle se på saken, uttalte hun.

Likevel skulle det gå over seks år før Yaser Said ble pågrepet for drapene på sine to døtre.

Kilder: Businessinsider.com, fbi.gov, «The Price of Honor”, Crime Watch Daily, dallas.culturemap.com, snl.no, justice.gov, abcnews.com, dallasnews.com

Denne saken ble første gang publisert 15/06 2022, og sist oppdatert 22/06 2022.

Les også