kannibalen

Kannibalen Issei parterte og spiste deler av studenten Renée (25), men måtte aldri sone en dag i fengsel

Issei drømte om å spise kvinner. Så gjorde han fantasien til virkelighet

Pluss ikon
<b>DANSK BAK:</b> Issei Sagawa knyttet kontakt med en rekke kvinner etter at han drepte, parterte og spiste deler av nederlandske Renee Hartevelt i 1981. Her med en dansk kvinne som bare benevnes Anna.
DANSK BAK: Issei Sagawa knyttet kontakt med en rekke kvinner etter at han drepte, parterte og spiste deler av nederlandske Renee Hartevelt i 1981. Her med en dansk kvinne som bare benevnes Anna. Foto: NTB/REX
Sist oppdatert

Da etterforskerne åpnet kjøleskapet i den trange Paris-leiligheten den kvelende varme junidagen, gikk det kaldt nedover ryggen deres. På flere tallerkener lå det kokt kjøtt.

– Det ble raskt fastslått at kjøttet stammet fra et menneske, sa sjefetterforsker hos Paris-politiet Jacques Ponas i et TV-intervju senere.

Noe rått og noe kokt

Leilighetens beboer, en 32-årig japansk litteraturstudent, kunne knyttes til en koffert politiet kort tid i forveien hadde funnet. I kofferten lå det kroppsdeler. Mannen var allerede pågrepet på utsiden av leiligheten da etterforskerne åpnet kjøleskapet.

Den pågrepne tilsto at han var drapsmann, og at offeret var en kvinnelig medstudent.

– Han hadde spist noen deler av liket rå, andre hadde han kokt. Det er uten sammenligning det verste åstedet jeg har sett i hele mitt liv, uttalte sjefetterforsker Jaques Ponas.

Saken syntes oppklart. Men å straffeforfølge ham skulle vise seg langt vanskeligere. Mannen skulle leve godt på sine ugjerninger i årene som fulgte.

<b>TILSTO:</b> Issei Sagawa ble avhørt av fransk politi i Paris og tilsto både drap, partering og kanni­bal­isme i 1981. Japaneren ble kjent ikke strafferettslig til­regnelig av franske myndigheter.
TILSTO: Issei Sagawa ble avhørt av fransk politi i Paris og tilsto både drap, partering og kanni­bal­isme i 1981. Japaneren ble kjent ikke strafferettslig til­regnelig av franske myndigheter. Foto: NTB/Richard Jones/REX

Sterke dragninger

Litteraturstudenten Issei Sagawa ble født i Kobe i Japan i 1949. I yngre dager hadde den snaut 150 centimeter høye Issei Sagawa blitt mobbet, etter eget utsagn fordi han «var stygg og én ingen ville ha». Alt i barndommen kom kannibalfantasiene.

I et senere intervju fortalte han at en onkel pleide å leke en lek med ham og broren, der onkelen lot som han kokte og spiste dem.

Fantasier om kannibalisme ble mer og fremtredende hos Issei Sagawa utover tenårene.

– Først fantaserte jeg om å bli spist. Etter hvert utviklet jeg en sterk dragning mot å selv spise menneskekjøtt, og da fra store vestlige kvinner, sa han i et intervju.

Mens han studerte i Tokyo på 1970-tallet, overfalt Sagawa en tysk lærer.

– Hun var større og sterkere enn meg, overmannet meg og holdt meg fast til politiet kom, uttalte han i en TV dokumentaren som senere ble laget om ham.

Issei Sagawas velstående far betalte sønnen ut av knipa gjennom en større økonomisk kompensasjon til kvinnen. Men senere dro Issei Sagawa til Paris på studentutveksling.

Journalist Antonio Pagnotta sier han ble truet med å bli spist etter å ha skrevet om Sagawa i ukebladet New Look i 1992.

På dette tidspunktet jobbet Issei Sagawas advokater med å skaffe kannibalen adgang til å reise tilbake til Frankrike.

– Artikkelen min utløste opprør i Frankrike og sørget for at franske myndigheter nektet Issei Sagawa å komme tilbake. Da begynte Issei Sagawa en årelang svertekampanje mot meg, og har flere ganger truet med å drepe og spise meg, hevder Antonio Pagnotta.

− På tross av det Issei Sagawa gjorde, hadde han en viss sirkel av personer i Japan som beskyttet ham, mye takket være hans innflytelsesrike far. Dermed kunne freakshowet hans, som jeg kaller det, bare fortsette i det uendelige, sier den erfarne journalisten til Vi Menn.

Se mer

Partert

Issei Sagawa ble betatt av sin medstudent Renée Hartevelt (25) fra Nederland. 11. juni 1981 inviterte han henne hjem på middag og litteraturkveld. Da Renée satte seg ned for å gjennomgå en tekst, fant Issei Sagawa frem en rifle og skjøt henne i bakhodet.

– Først ble jeg grepet av panikk og vurderte å ringe etter ambulanse. Men så sa jeg til meg selv «ikke vær dum. Dette er muligheten du har ventet på i 32 år».

Istedenfor å ringe etter hjelp, voldtok han liket av Renée. Så bøyde han seg ned for å gjennomføre sin virkelige fantasi; spise biter av baken hennes.

– Kjøttet var som den mest delikate sushi. Det er det beste jeg har smakt, sa han.

Etter å ha kokt og spist det ene brystet til sitt offer, samt deler av ansiktet og lårene, la han restene av liket i kjøleskapet. Han fordelte levningene ut over flere tallerkener, og spiste av liket de nærmeste dagene. Gjerne tilsatt krydder.

Les også: Ingen visste at familiefaren levde et bestialsk dobbeltliv. Så gjorde han en tabbe

<b>OFFER:</b> Renee Hartevelt ble invitert hjem til den unnselige litteratur­studenten Issei Sagawa i Paris. 
OFFER: Renee Hartevelt ble invitert hjem til den unnselige litteratur­studenten Issei Sagawa i Paris.  Foto: NTB/REX

Slapp fri

Etter tre dager besluttet Issei Sagawa å kvitte seg av med de siste restene av Renée. Han stappet dem i to kofferter. På vei for å dumpe koffertene i en elv, ble han avslørt av en forbipasserende som fattet mistanke. Kort tid etter ble han pågrepet i sin egen leilighet.

– Franske myndigheter mente han ikke kunne straffeforfølges på grunn av sin psykiske helsetilstand, og sendte ham etter hvert tilbake til Japan der han ble lagt inn på en psykiatrisk institusjon, forteller journalisten Antonio Pagnotta til Vi Menn.

Pagnotta fulgte Issei Sagawa gjennom et halvår i 1992 mens han skrev en større reportasje om drapsmannen.

– Siden franske myndigheter aldri sendte over saksdokumentene, kunne japanske myndigheter ikke foreta seg noe strafferettslig, sier Antonio Pagnotta.

– De lot ham i stedet sitte på institusjonen.

I 1986 mente Issei Sagawa det fikk være nok, og skrev seg ut.

– Siden har han vært en fri mann, sier Pagnotta.

<b>FLØY HJEM TIL FRIHETEN:</b> Kannibalen Issei Sagawa ble kjent strafferettslig utilregnelig i Frankrike, og ble etter hvert sendt hjem til Japan. Først lot han seg legge inn på psykiatrisk sykehus. Senere skrev han seg selv ut til friheten.
FLØY HJEM TIL FRIHETEN: Kannibalen Issei Sagawa ble kjent strafferettslig utilregnelig i Frankrike, og ble etter hvert sendt hjem til Japan. Først lot han seg legge inn på psykiatrisk sykehus. Senere skrev han seg selv ut til friheten. Foto: Kurita KAKU/Getty Images

Karismatisk kannibal

I hjemlandet ble Issei Sagawa raskt kjendis. En periode på 80- og 90-tallet ga han ut flere bøker. Den mest kontroversielle inneholdt åstedsbilder Issei Sagawa selv tok. Bøkene solgte i hopetall. Han var også restaurantanmelder for et større blad. Sagawa medvirket i mykpornofilmer og stilte opp i TV-show og sketsjer, blant annet i en Rødhette og ulven-sketsj:

– Jeg tror ikke du vil våge spise meg, sier kvinnen utkledd som Rødhette.

– Å jo da, farer Issei Sagawa opp i ulvekostyme.

<b>SOVEROMMET:</b> Hjemme i Japan dekorerte kannibalen Issei Sagawa soverommet sitt med bilder han selv hadde tatt av kvinner.
SOVEROMMET: Hjemme i Japan dekorerte kannibalen Issei Sagawa soverommet sitt med bilder han selv hadde tatt av kvinner. Foto: NTB/Richard Jones/REX

Manipulerende

Sjefetterforsker Jaqcues Ponas i Paris har lite til overs for at Issei Sagawa fikk mulighet til å bli berømt hjemme i Japan:

– Jeg måtte se åstedet, og jeg måtte fortelle drapsofferets foreldre hva gjerningsmannen hadde gjort mot datteren deres. For meg er det sjokkerende at han har brukt friheten sin til å tjene penger på det han gjorde.

Antonio Pagnotta mener Issei Sagawa greide å fremstå mer harmløs enn han egentlig var, og slik fikk innpass hos folk.

– Issei Sagawa er liten av vekst og virker kanskje ufarlig. Han er karismatisk men også svært manipulerende, noe jeg vet godt etter flere møter med ham. Han greide å selge inn en historie mange japanere trodde på, om at han var offer for en heksejakt fra fransk politi og de vestlige mediene. Han var en dyktig skuespiller og en svært dreven løgner, hevder Antonio Pagnotta.

Les også: (+) Kate var 18 år da hun møtte «Hammermannen». For seriemorderens utvalgte ofre ventet en grufull skjebne

<b>YNGRE DAMER:</b> I februar 2005 ble da 60 år gamle Issei Sagawa intervjuet, og viste frem sin nederlandske venninne Ingrid.
YNGRE DAMER: I februar 2005 ble da 60 år gamle Issei Sagawa intervjuet, og viste frem sin nederlandske venninne Ingrid. Foto: NTB/REX

Unnskyldning

I dokumentarfilmen «The Cannibal That Walked Free» uttalte Issei Sagawa at han ikke har begått nye ugjerninger etter at han slapp fri, og at han aldri ønsket å drepe sitt offer.

– Behovet mitt var å spise henne. Aller helst levende. Men jeg forsto at hun naturlig nok ikke ville gå med på det. Derfor måtte jeg drepe henne, sa han.

Antonio Pagnotta kjøper ikke Issei Sagawas forsikring om at han ikke har drept igjen etter at han ble en fri mann.

– Han har selv uttalt at han fortsatt ønsker å spise kvinner. Ved noen anledninger på 80- og 90-tallet fikk han fløyet inn europeiske modeller via et agentbyrå. Han tok med kvinnene på flere utenlandsturer.

Les også: (+) Sigrid (21) ble voldtatt og drept. Tilståelsen kom 29 år senere

<b>LITEN MANN, STOR FRYKT:</b> 150 cm høye Issei Sagawa har aldri sonet én dag straff for å ha drept og spist den 21 år gamle studenten Renee Hartevelt. Hans fars mektige venner skal ha sørget for at kannibalen fortsatt går fri.
LITEN MANN, STOR FRYKT: 150 cm høye Issei Sagawa har aldri sonet én dag straff for å ha drept og spist den 21 år gamle studenten Renee Hartevelt. Hans fars mektige venner skal ha sørget for at kannibalen fortsatt går fri. Foto: Getty Images/noboru hashimoto

Forfulgt

Verken byrået eller kvinnene skal ha visst at Issei Sagawa var kannibal. Isteden trodde de han var en velstående japansk forretningsmann som ville ta bilder av lettkledde damer mens han simulerte at han spiste rumpeballene deres.

− En modell gikk senere til politiet og forklarte at hun hadde blitt forfulgt av Issei Sagawa over tid og fryktet for sikkerheten sin, sier journalisten og legger til at han tror Issei Sagawa kan stå bak flere drap.

– For noen år siden fant politiet overkroppen til en kvinne i havnen i Yokohama. Issei Sagawa bodde i nærheten på det tidspunktet, sier Antonio Pagnotta om det uoppklarte drapet.

<b>DELER SMAK:</b> Issei Sagawa som 60-åring i Tokyo. Han hadde akkurat fått ny kjæreste som drømte om kannibalisme. Selv sa Sagawa at han drømte om å spise tre kvinner.
DELER SMAK: Issei Sagawa som 60-åring i Tokyo. Han hadde akkurat fått ny kjæreste som drømte om kannibalisme. Selv sa Sagawa at han drømte om å spise tre kvinner. Foto: Getty Images/noboru hashimoto

Fortsatt sulten

72 år gamle Issei Sagawa er i dag pleietrengende, og bor sammen med sin bror i Tokyo. Senest i 2017 ble han av en sakkyndig omtalt som en «følelsesløs, seksuell psykopat som utelukkende er styrt av et ønske om å tilfredsstille egne seksuelle behov». Dette til tross har hverken politi eller helsevesen noen form for oppsyn med ham.

Issei Sagawa selv? I TV-intervju la han ikke skjul på at sulten fortsatt er der:

− Her om dagen så jeg en dame med en vakker rumpe. Det hadde vært fantastisk å spise den. Jeg er på ingen måte kurert, innrømmet han.

Les også: (+) Gudmund (17) og de andre desperate kameratene trakk lodd om hvem som skulle bli spist

Kilder: Allthatsinteresting.com, historyofyesterday.com, thesun.co.uk, vice.com, «The Cannibal That Walked Free», Vi Menn 34/1992, Shukan Shincho magazine, «The Dark Side: Infamous Japanese crimes and criminals» av Mark Schreiber (Kodansha International, 2001), New Look magazine, Antonio Pagnotta, Dave Spector

Intervjuet kannibalen

<b>SÆRT OG JAPANSK:</b> David Spector forklarer hvordan Sagawa kunne bli kannibal­kjendis i Japan.

Japanske menns fascinasjon for vestlige kvinner bidro til å gjøre Issei Sagawa til kjendis i hjemlandet.

Det mener TV-kjendisen David Spector. Han har bodd i Japan siden 1983 og sier til Vi Menn sier han forstår hvordan Issei Sagawa kunne bli kjendis:

− Hadde Issei Sagawa drept en japansk kvinne isteden, tviler jeg på at saken ville fått like stor medieoppmerksomhet i Japan.

− Mitt inntrykk er at de aller fleste japanere tar sterkt avstand fra det han gjorde. Han er da heller ikke spesielt fremtredende i mediebildet i dag. Men på samme måte som vi i Vesten lager underholdning av brutale drap i bøker og filmer, kan japanerne finne på å lage underholdning av det makabre, for eksempel gjennom filminnspillinger eller sketsjer der man bringer inn en ekte kannibal, som i tilfellet med Issei Sagawa.

David Spector har selv intervjuet Issei Sagawa.

− Det er noen år siden, men jeg glemmer aldri hvor avstumpet han virket eller den ubehagelige auraen som omga ham.

Denne saken ble første gang publisert 13/07 2022, og sist oppdatert 09/08 2022.

Les også