krim

Da Rebecca (15) ble med inn i skogen, kunne ingenting forberedt henne på skjebnen som ventet

Tenåringsjenta Rebecca var skoleflink, positiv og godt likt av dem rundt seg. Derfor var det et sjokk for innbyggerne i den lille byen da hun plutselig forsvant.

<b>LURT TIL SKOGS:</b> Letemannskapene fant liket av savnede Rebecca Aylward (15) i denne skogen. Politiet slo full drapsalarm.
LURT TIL SKOGS: Letemannskapene fant liket av savnede Rebecca Aylward (15) i denne skogen. Politiet slo full drapsalarm. Foto: foto: REX
Sist oppdatert

Letemannskapene hadde vært ute i den mørke skogen hele natten. For familien til 15 år gamle Rebecca Aylward bare økte fortvilelsen og ­desperasjonen.

Den livsglade ungjenta var blitt meldt savnet av sin mor dagen i forveien etter at hun ikke hadde kommet hjem.

Det eneste man hadde å gå etter var at Rebecca hadde avtalt å møte noen i den tette løvskogen som et stort antall politifolk og frivillige nå gjennomsøkte.

Drapssak

Innbyggerne i den lille byen Aberkenfig i Wales hadde knapt rukket å gni søvnen ut av øynene og registrere at været var uvanlig godt til å være sent i oktober, før nyheten løp fra munn til munn: Ei ung jente var funnet drept, bare noen hundre meter utenfor arbeiderklassebyen.

Klokken var litt over ni og ingen i byen hadde lenger øye for solskinn og mildvær.

Liket en politibetjent fant, bar preg av å ha ligget ute noen timer. Hodeskallen var knust og en blodig stein funnet i krattskogen like ved, måtte være drapsvåpenet. Den unge jenta var blitt drept av flere slag mot hodet med steinen. Hun var også blitt forsøkt kvalt.

Rebeccas forsvinning var blitt drapssak.

<b>DRAPSOFFER:</b> Rebecca Aylward (15) hadde fortsatt varme følelser for eksen og takket ja til et møte. Det skulle koste henne dyrt.
DRAPSOFFER: Rebecca Aylward (15) hadde fortsatt varme følelser for eksen og takket ja til et møte. Det skulle koste henne dyrt. Foto: foto: REX

Lokket til skogs

Etterforskernes jakt på motiv for å ta livet av Rebecca fortonet seg raskt ganske krevende. Ungjenta ble beskrevet som skoleflink, positiv og var godt likt av dem rundt seg.

– Hun fremsto som en oppe­gående ung dame med fremtiden for seg, uttalte sjefetterforsker Clive Driscoll til Real Stories. Rutinemessig startet politiet kartlegging av offerets nærmeste omgangskrets.

Ekskjæresten Joshua Davies (15) sto høyt oppe på listen over personer etterforskerne ønsket å prate med. Ifølge Rebeccas mor hadde Rebecca dratt for å møte nettopp ham om morgenen dagen før hun ble funnet drept, 24. oktober 2010. Han bodde dessuten bare en kort spasertur fra drapsåstedet.

Moren forklarte at Rebecca hadde virket glad da Joshua Davies hadde tatt kontakt. Datteren hadde fortsatt hatt sterke følelser for Joshua ni måneder etter bruddet mellom dem, og nå hadde han spurt om de kunne bli sammen igjen.

Men ut­­over formiddagen hadde Rebecca ringt moren og virket frustrert. Joshua Davies hadde ikke vært hjemme som avtalt. Isteden hadde han via tekstmeldinger sendt henne rundt til stadig nye møteplasser.

Til slutt hadde en lettet Rebecca ringt moren med beskjed om at hun hadde møtt Joshua Davies ved Pennsylvania-skogen, et kjent møtested for den lokale ungdommen.

<b>DREPT:</b> 15 år gamle Rebecca Aylward ble brutalt drept i skogen.
DREPT: 15 år gamle Rebecca Aylward ble brutalt drept i skogen. Foto: REX

Veddemål

Minst like interessert var etterforskerne i å snakke med Joshua Davies’ bestekamerat: Kvelden i forveien hadde kameraten nemlig fortalt sin far at han hadde sett Rebecca ligge død i skogen.

Kameraten bedyret at han ikke hadde noe med drapet å gjøre. Han hevdet at Joshua Davies hadde sagt til ham «Det er på tide» før han hadde tatt med Rebecca inn i skogen, og senere kommet tilbake og fortalt at han hadde drept henne. Deretter hadde han vist ham liket hennes.

– Joshua Davies virket ikke synlig berørt over å ha tatt livet av henne, og ba meg ta på liket. Det takket jeg nei til, fortalte kameraten som sa at han etterpå ikke helt hadde visst hva han skulle foreta seg.

Les også: I nesten 80 år hadde søsknene fått være i fred i sin egen lille verden på gården øverst i dalen. Så skjedde det ufattelige

Sent på kvelden drapsdagen hadde han allikevel ikke greid å holde det han visste inni seg, og betrodde seg til sin far som så tipset politiet.

Til politiet fortalte kameraten at Joshua Davies hadde lagt ­Rebecca for hat etter bruddet, og at han over lengre tid hadde gått rundt og fortalt kameratgjengen at han skulle drepe henne.

– Det kom til et punkt hvor kameratene ble så lei alt pratet, at en av dem på spøk sa at han skulle spandere frokost på Joshua Davies dersom han faktisk drepte Rebecca, refererte sjefetterforsker Clive Driscoll.

– Vi trodde alt snakket om å drepe henne bare var tomt prat. Vi trodde jo aldri han skulle ta veddemålet seriøst, forklarte kameraten til politiet.

<b>SLÅTT I HJEL:</b> En krimtekniker gransker åstedet i den mørke skogen der liket av Rebecca Aylward (15) ble funnet. 
SLÅTT I HJEL: En krimtekniker gransker åstedet i den mørke skogen der liket av Rebecca Aylward (15) ble funnet.  Foto: foto: REX

Skyldte på hverandre

Joshua Davies hadde en annen versjon av hendelsesforløpet. Han la skylden på bestekameraten, og hevdet at han og kameraten sammen hadde gått inn i ­skogen med Rebecca.

– Vi skulle spille rollespill, forklarte han etterforskerne, og hevdet at kameraten på et tidspunkt hadde skiftet karakter, utvist et uventet og voldsomt raseri og gått til angrep på ­Rebecca. Med seks-syv slag mot hodet med steinen som beviselig var drapsvåpenet, hadde kameraten tatt livet av den 15 år gamle jenta, påsto Davies.

– Jeg greide ikke å stoppe ham, hevdet Joshua Davies.

Politiet var i villrede. Så langt harmonerte begge forklaringer med funn på åstedet.

– Men begge kunne jo ikke snakke sant, sa etterforsker Clive Driscoll.

Les også: (+) Sigrid (21) ble voldtatt og drept. Tilståelsen kom 29 år senere

Gjenvinne kontrollen

Joshua Davies hadde en stor vennekrets, var tilsynelatende godt likt av de fleste og ble av flere omtalt som usedvanlig hyggelig og sjarmerende. Ingen hadde sett for seg at han potensielt kunne stå bak et drap.

– Men han hadde også en annen side ved seg, uttalte rettspsykolog Keri Nixon til Real Stories.

– Han var kontrollerende, ­narsissistisk, arrogant og en som følte seg hevet over andre.

<b>DRAPSTILTALT:</b> Joshua Davies smilende på vei inn i retten. – Han nøt spillet, men over­vurderte seg selv, uttalte rettspsykologen Keri Nixon.
DRAPSTILTALT: Joshua Davies smilende på vei inn i retten. – Han nøt spillet, men over­vurderte seg selv, uttalte rettspsykologen Keri Nixon. Foto: REX

Og flere kunne nå fortelle at Joshua Davies hadde oppført seg kontrollerende og lite hyggelig mot Rebecca − også mens de var sammen.

– Han kunne for eksempel legge til rette for en fin helg sammen, for så å gjøre det slutt søndag kveld for å såre henne maksimalt − og så ta henne tilbake igjen. Da det ble endelig slutt mellom dem og hun fikk kontakt med en annen gutt, tror jeg Joshua Davies opplevde det som et svik. Dette kan ha vært grunnen til at han, for å gjenvinne kontrollen, bestemte seg for å ta livet av henne, resonnerte Nixon.

Selv om Joshua Davies og bestekameraten skyldte på hverandre i avhør, stolte påtalemyndigheten etter hvert mer på kameratens fremstilling av hendelsesforløpet. Joshuna Davies ble tiltalt for overlagt drap.

– Rebecca ble med ham ut i skogen i den tro at de skulle bli sammen igjen. Men først hadde han lekt katt og mus med henne, noe som lå i hans manipulerende natur, hevdet Keri Nixon.

– Blant annet hadde han bedt henne gå innom gutten hun hadde hatt kontakt med en periode. Dette tror jeg var for å få mistanken for det han selv planla over på denne gutten. Av samme årsak tror jeg han etter drapet prøvde å lure sin egen kamerat til å ta på liket, slik at kameratens DNA skulle finnes på liket.

Etter å ha drept Rebecca, lot han som ingenting og sendte flere tilsynelatende bekymrede meldinger til Rebeccas telefon. I en telefonsamtale med Rebeccas mor ga han inntrykk av at han ikke visste hvor Rebecca befant seg.

– Jeg tror han nøt dette spillet, tilføyde rettspsykolog Keri Nixon.

Les også: (+) Kate var 18 år da hun møtte «Hammermannen». For seriemorderens utvalgte ofre ventet en grufull skjebne

<b>FORELDRE:</b> Hayley og Steven Davies måtte konstatere at deres sønn var drapsmann og måtte sone 14 års fengsel. Dermed ble også de et slags offer for sønnens drapsplaner.
FORELDRE: Hayley og Steven Davies måtte konstatere at deres sønn var drapsmann og måtte sone 14 års fengsel. Dermed ble også de et slags offer for sønnens drapsplaner. Foto: foto: REX

Smilte under rettssaken

Under rettssaken i 2011 vitnet flere i vennegjengen mot Joshua Davies. Davies fortsatte upåvirket av dette med å legge all skyld på bestekameraten. Men i flere meldinger Joshua Davies hadde lagt ut på sosiale medier før drapet, hadde han skrevet at han ønsket Rebecca død. Det talte heller ikke til hans fordel at han hadde betrodd seg om drapet i detalj til en annen venn.

I en tekstmelding sendt fra Joshua Davies’ telefon til kameraten som på fleip hadde tilbudt ham frokost-veddemålet, sto det «kan tenkes at du skylder meg en frokost».

Vennen sa i retten at det for ham virket som Joshua Davies var stolt over å ha begått drapet.

– Når detaljer om drapet kom opp, virket Joshua Davies ekstra interessert. Ellers smilte han i retten og det hele fremsto som en lek for ham, sa etterforsker Clive Driscoll.

Juryen fant Joshua Davies ­skyldig etter tiltalen. Han ble av Swansea Crown Court dømt til livsvarig fengsel med en minstetid på 14 år for drapet på Rebecca Aylward.

Les også: (+) «Thomas» (18) er populær og lykkes med det meste – en kveld begår han en uforståelig handling

<b>ETTERLATT:</b> Rebeccas mor Sonia Oatley sier at hun aldri kan tilgi sin datters drapsmann. – Han må aldri få slippe ut. Han er ond, uttalte hun. Jessica Oatly (t.v.) og Jack ble frarøvet sin søster.
ETTERLATT: Rebeccas mor Sonia Oatley sier at hun aldri kan tilgi sin datters drapsmann. – Han må aldri få slippe ut. Han er ond, uttalte hun. Jessica Oatly (t.v.) og Jack ble frarøvet sin søster. Foto: foto: REX

Flere drapsforsøk

En tid før hun ble drept, ble Rebecca akutt syk og innlagt på sykehus med store mage­smerter. Årsaken ble aldri ­avdekket.

Etter at Joshua Davies ble pågrepet, fant etterforskerne en giftmiks hjemme hos ham noe som indikerte at mageondet Rebecca opplevde kunne ha skyldtes et drapsforsøk fra Joshua Davies.

Joshua Davies’ kamerater vitnet også i retten om at Joshua Davies skulle ha sagt at han ønsket å forgifte Rebecca. Han skal også ha planlagt å dytte henne uti en elv, da han visste hun ikke kunne svømme.

<b>DØDELIG FORNÆRMET:</b> Joshua Davies likte dårlig at eksen hadde gått videre og ba om et møte for å gjen­forenes. I virkeligheten hadde han andre planer.
DØDELIG FORNÆRMET: Joshua Davies likte dårlig at eksen hadde gått videre og ba om et møte for å gjen­forenes. I virkeligheten hadde han andre planer. Foto: foto: REX

Tilsto etter åtte år

I forbindelse med en søknad om redusert straff i 2018 kom ­Joshua Davies med en oppsiktsvekkende innrømmelse.

Davies tilsto drapet og forklarte at han etter å ha lurt Rebecca med seg ut i skogen, først prøvde å kvele henne.

Les også: Mike (31) var antatt druknet og spist av alligatorer. Sannheten var verre enn noen hadde forestilt seg

– Det var neppe tilfeldig at han valgte kvelning som sin foretrukne drapsmetode. Denne opplevelsen av kontroll og intimitet ved å føle henne dø i hendene sine var noe han må ha vært ute etter, sa rettspsykolog Keri Nixon.

– Men da hun gjorde motstand, må han ha fått panikk. Han slo henne derfor i hjel med en stein isteden.

<b>EKSPERT:</b> Rettspsykolog Keri Nixon har dykket ned i personligheten til Joshua Davies. Det hun fant, var rystende.
EKSPERT: Rettspsykolog Keri Nixon har dykket ned i personligheten til Joshua Davies. Det hun fant, var rystende.

Men selv om Joshua Davies tilsto drapet, nektet han å oppgi motiv.

– Som narsissist med et stort behov for å kontrollere omgivelsene sine, var det hans måte å beholde kontrollen på å ikke oppgi motivet slik at de etterlatte kunne få svar, sa Keri Nixon.

Søknaden om redusert straff ble avslått; Joshua Davies kan tidligst søke ny prøveløslatelse i 2024.

– Han må aldri få slippe ut, for jeg er overbevist om at han kommer til å begå nye ugjerninger. Han er ond, uttalte Rebeccas mor i forbindelse med Joshua Davies’ søknad om prøveløslatelse.

Kilder: thesun.co.uk, walesonline.co.uk, mirror.co.uk, theguardian.com, bbc.com, Real Stories

Denne saken ble første gang publisert 11/05 2022, og sist oppdatert 27/05 2022.

Les også