Manglende lyst

Veien tilbake til senga

Sex kan være fantastisk, men det hender likevel at lysten uteblir. Det behøver ikke bety at følelsene for partneren har forsvunnet.

Foto: FOTO: iStockphoto

Publisert Oppdatert

Det er liksom opplest og vedtatt at sexlyst er noe som skal være på plass i et forhold, men du kan nok ikke vente av verken deg selv eller partneren din at dere skal være på topp på dette området hele tiden.

Kroppen og lysten påvirkes av så mangt, og det må være lov å innrømme at man rett og slett har mer lyst til å sove i armkroken enn å ha sex.

Utenforliggende faktorer

- Det er utallige faktorer som kan utfordre sexlysten vår og her må en være rause og overbærende med hverandre. Er det ekstra travelt på jobben, går du rundt og er bekymret for noe eller er du kanskje gravid? Ja, i så fall kan det påvirke lysten din, sier spesialist i sexologisk rådgivning Ellinor Larsdotter Svisdal.

Hun nevner også at småbarnstiden ofte kan sette sexlysten på prøve - noe mange nok får erfare i løpet av livet.

Problemene med sexlysten har med andre ord som oftest røtter i noe langt utenfor soverommet, men hvis tankene dine er opptatt på andre kanter, blir det vanskelig å nyte det dere opplever sammen.

Medisiner påvirker

- I tillegg kan sykdom og medikamenter påvirke sexlysten. I Norge blir de såkalte lykkepillene hyppig skrevet ut, og dette gjøres ofte uten at det informeres om at de setter ned sexlysten. Det samme gjelder for eksempel blodtrykksmedisiner, fortsetter hun.

En minkende sexlyst kan videre ofte føre til usikkerhet i forholdet. Partneren vil kanskje tro at det er ham du ikke har lyst på, mens du selv ikke riktig skjønner hva som har skjedd. Du er jo fortsatt like glad i ham, men du finner liksom ikke fram til de pirrende følelsene som var så tydelige før.

Glem heller ikke at det samme kan skje med ham og at du i så fall må være tålmodig du også. Tro ham hvis han sier at han fortsatt føler det samme for deg.

Bra med trening

Ønsker du å komme over den vanskelige kneika, må du aller først finne ut hvor skoen trykker. Føler du deg ganske sikker på hva som er problemet, kan det neste skrittet være å søke litt på internett.

Kanskje finner du frem til andre som har slitt med det samme og som deler eventuelle suksesshistorier på nettet.

Det verste du kan gjøre er å sette deg ned og deppe over det som har skjedd med deg uten å ta tak i problemet. På den måten kommer du ingen vei. Er stress en faktor bør du tillate deg selv å slappe litt mer av for eksempel ved å ta et langt bad eller en tur. Fysisk aktivitet kan faktisk i seg selv være til hjelp, for bedrer du helsen din vil ofte økt libido følge med på kjøpet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning