menstruasjonsblødninger

Har du kraftige blødninger og uregelmessig menstruasjon?

Slik tar du kontroll over menstruasjonssyklusen din.

MENSTRUASJONSBLØDNINGER: p-piller er ett av alternativene som kan hjelpe mot kraftige blødninger og uregelmessig menstruasjon. Foto: gettyimages.com.

MENSTRUASJONSBLØDNINGER: p-piller er ett av alternativene som kan hjelpe mot kraftige blødninger og uregelmessig menstruasjon. Foto: gettyimages.com.

Publisert Oppdatert

En normal menstruasjonssyklus varer fra 23-35 dager, og menstruasjonen varer mellom tre og åtte dager.

I løpet av menstruasjonen er det vanlig å miste 80 milliliter blod, men flere sliter med for kraftige blødninger.

- Det er selvfølgelig vanskelig å måle mengden blod, men hvis man opplever at en tampong blir full på en-to-tre, eller at man må bruke bind i tillegg til tampong, blør man for mye. Det å ha mensen skal ikke forhindre deg fra å forlate huset, sier gynekolog ved Volvat, Helena Enger.

Gynekologen forklarer at dersom du blir sittende hjemme uten å oppsøke lege eller gynekolog, kan de kraftige blødningene over tid medføre for lav blodprosent.

Prevensjon som hindrer blødninger

Enger forteller at hormonell prevensjon, som spiral, minipille eller p-piller, er gode alternativer som kan hjelpe på de kraftige blødningene.

Mulige årsaker til uregelmessig mens

 • Stress
 • Depresjon
 • Reise over flere tidssoner
 • Hard trening
 • Kraftig vektreduksjon
 • Bruk av hormonell prevensjon
 • Visse medisiner
 • Kjønnsykdommer
 • PCO
 • Stoffskiftesykdommer
 • Kreft
 • Graviditet

Kilder: Gynekolog Helena Enger og sykepleier Siv Gamnes

- Minipille og hormonspiral medfører som regel småblødninger de første tre månedene, men blødningsmengden reduseres for alle og 15 prosent mister mensen etter ett års bruk. Jo lengre du bruker preparatet, jo mer sannsynlig er det at du mister mensen, sier hun.

I enkelte tilfeller kan det være aktuelt å operere bort livmoren for å fjerne blødningene helt.

Uregelmessig menstruasjon

Ifølge sykepleier, spesialist i sexologisk rådgiving og daglig leder ved Sex og samfunn, Siv Gamnes, er det ingen grunn til bekymring dersom menstruasjonen er uregelmessig.

- Det er mye som spiller inn. Menssyklusen er en fint innarbeidet syklus og det skal veldig lite til for å rote den til. For eksempel kan stress, redsel og bekymring føre til at mensen blir uregelmessig, sier Gamnes.

Hun legger til at de fleste også vil oppleve uregelmessig mens i begynnelsen og når de nærmer seg overgangsalder. Enger bekrefter dette.

- Egentlig er det lite forskjell på menstruasjonssyklusen til unge og eldre kvinner. For unge jenter kan imidlertid syklusen være litt rotete inntil kroppen har lært seg å lage en normal syklus, sier Enger.

På samme måte kan altså mensen være uregelmessig når det nærmer seg menopause. Eggstokkene er da rett og slett litt slitne, og dette kan medføre kraftigere og mindre regelmessige blødninger. Enger forklarer at kroppen ofte løser dette "problemet" selv, og at det kan være greit å avvente to-tre måneder før du begynner å bekymre deg og oppsøker lege eller gynekolog.

- Det er likevel ikke uvanlig at jeg oppsøkes av unge, barnløse kvinner som sliter med uregelmessig mens. Blødningene gjør det jo vanskelig å planlegge en graviditet, sier Enger.

Les også: Tips og råd mot menssmerter

Vedvarende uregelmessigheter

Dersom den uregelmessige menstruasjonen vedvarer, bør du imidlertid alltid oppsøke gynekolog.

- Når du kommer til gynekologen med slike problemer, blir det gynekologens oppgave å se på symptomene for å finne ut hva som er årsaken. Vi vet for eksempel at kraftig menstruasjon kan skyldes muskelknuter eller polypper, og at blødninger i forbindelse med kontakt, som under samleie, kan skyldes infeksjoner eller celleforandringer, sier Enger.

Også Gamnes forteller at til tross for at uregelmessig mens både er vanlig og stort sett ufarlig, bør du ta tegnene på alvor dersom uregelmessigheten er vedvarende.

- Er du smittet av en kjønnsykdom, kan dette rote til syklusen. Hvis du vet at det er en risiko for at du er smittet, bør du med andre ord få tatt en sjekk, sier Gamnes.

Blødningsmønsteret kan også forstyrres på grunn av den hormonelle sykdomen PCO, stoffskiftesykdommer, spiseforstyrrelser og depresjon.

- I tillegg er jo uteblitt menstruasjon et vanlig symptom på graviditet, hvilket også gjør at det er verdt å finne ut av årsaken dersom du opplever at menstruasjonssyklusen din rotes til over tid, sier Gamnes.

Hopp over juksepillene

Ifølge Gamnes kan også enkelte legemidler påvirke syklusen, og blant de vanligste er p-piller og andre hormonelle prevensjonsmidler.

- Disse legemidlene har som oppgave å lage en kunstig syklus, og den blødningen man har når man bruker disse prevensjonsmidlene er i virkeligheten ikke menstruasjon. Blødningen er rett og slett der for at kvinnen lettere skal kunne holde kontroll på om hun er blitt gravid eller ikke, sier hun.

Du trenger med andre ord ikke denne blødningen, så det er helt greit dersom du ønsker å utsette mensen i en eller flere måneder.

- Hvis du har ett brett med 28 piller hopper du bare over juksepillene og fortsetter på neste brett. Har du brett med 21 piller, begynner du direkte på neste brett etter å ha fullført ett, sier Enger.

Gynekologen forklarer at det ikke medfører noen ulemper å gjøre det på denne måten, men at hun likevel anbefaler å ha minst fire blødninger i løpet av året. Som regel vil man uansett få en blødning etter noen måneder med sammenhengende p-pillebruk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning