Sex

- Trendy å være sexavhengig!

Mens Hollywoodkjendisene legger seg inn på rehab for å bli kvitt sexsuget, smykker stadig flere nordmenn seg med tittelen sexavhengige.

Foto: iStockphoto

Publisert Oppdatert

- De fleste som kaller seg sexoholikere bruker begrepet sexavhengighet til å få en boost i sin egen selvtillit. Jeg tror også mange bruker betegnelsen til å flotte seg i kretsen med den hensikt å illustrere at man er god i senga, har mye sex og at man er attraktiv, sier sexolog og MANNs sexekspert Kjersti Antonsen. Hun tror hele problemet handler om mangel på nærhet og oppmerksomhet, og at unge mennesker lett tyr til sex for å bøte på et lavt selvbilde.

Sexologen har studert såkalt sexavhengighet, og mener at det ikke er noe som tyder på at dette ordet kan stilles som diagnose.

Sexekspert Kjersti Antonsen

Sexekspert Kjersti Antonsen Foto: Andreas kleiberg

- Jeg har per dags dato ikke kommet over noen som faktisk har vist seg å være avhengige av sex, sier hun, og mener det ofte skjuler seg lav selvtillit, skam, tidligere misbruk eller mentale lidelser bak fasaden.

Det skal nemlig nifst mye til for virkelig å bli avhengig av sex. I hvert fall hvis vi skal tro ekspertene. I Norge benyttes diagnosen sjelden eller aldri. Mange mener at sexavhengighet er utslag av narsissistisk tilbøyelighet eller en slags manisk-depressiv tilstand, en depresjon eller tvangshandlinger, og ikke en ordinær avhengighetslidelse. Ofte er det menn og kvinner som trenger sexkicket for å skyve unna smerten de har inni seg.

Når det er sagt, skal visstnok en som kaller seg sexavhengig oppleve en himmelsk amfetaminrus for hver ny erobring. Robbie Williams, Warren Beatty, "Californication"-stjernen David Duchovny og Michael Douglas mener også at de har fått sterke abstinenser bare timer etter siste samleie, og stjernene har måttet oppsøke klinikker for å få behandling for sexavhengighet.

Kjersti Antonsen forteller at nordmenn i snitt har 1,5 samleier i uka.

David Duchovny sliter med sexavhengighet.

David Duchovny sliter med sexavhengighet. Foto: Lisa Fierro

- Jeg tror de færreste orker å pule flere ganger om dagen over lengre tid. Men det er klart at det er grunn til bekymring når sex blir en besettelse. Det vi snakker om er altså kvinner og menn som benytter enhver tenkelig anledning til å ha sex.

Slik som denne kvinnen her, som luftet sine erfaringer på et nettforum:

«De siste månedene har det vært så mye sex, telefonsex, websex, sexprat, og for ikke å snakke om en uendelig mye onanering, med og uten vibrator ... Er en singel jente på 33 år, og jeg tror jeg rett å slett er blitt så sex fiksert her nå, at jeg har fått det helt på hjernen - MÅ ha det daglig, og spiller ikke så stor rolle med hvem ....Hvor som helst, når som helst.. Og når vi er ferdig, så vil jeg mer!! El. går til neste "bytte". Står jeg i mat butikken kan det begynne å krible noe sinnsykt, bare ved tanken på å ha meg med han som står foran i køen. Det være seg i mat butikken, fedre til mine barns unger som kommer for å hente sine unger, nabo mannen, snekkeren, you name it!!! Ser jeg et av det annet kjønn er det å fokusere på om jeg ville hatt meg med han, og begynner en vill fantasering oppi hodet. Er på utkikk 24/7.. Begynner å bli ganske så sliten nå faktisk.. Er jo ALT jeg tenker på. Dette er en helt syk greie, og jeg forventer ikke den helt store forståelse for det. Hørt det er en sykdom som utarter seg slik som dette, så mye mulig jeg er blitt sex avhengig. Åssen blir jeg kvitt dette ??»

Vel, du kan jo dra til Sverige. I Stockholm er det nemlig opprettet en klinikk, «Samverkangruppen», for behandling av mennesker som opplever at sex har tatt helt overhånd. Behandlingen følger et 12-stegs program, et opplegg som likner mye på behandlingen til personer som er avhengig av alkohol eller pengespill.

Kanskje noe å tenke på for denne 19-åringen som også søker hjelp over et åpent nettsamfunn.

«Har funnet ut at jeg er sexavhengig. Dette etter at jeg har hatt sex med tre forskjellige menn på fire dager. (en ekselsker, en elsker og en jeg dater) samt hatt mye sex den siste tiden med diverse menn. Holder mye av dette hemmelig og skammer meg veldig. Dette ødelegger mye for meg. Tenker på sex hele dagen, innleder forhold med tvilsomme menn som behandler meg dårlig og når jeg endelig har funnet en mann som er kjempe grei og snill mot meg, går jeg hen og har sex med to andre på to dager. Tror mye av årsaken til dette er det at jeg savner selskap og føler meg til tider ensom. Tror jeg er skadet og har funnet ut at jeg ikke har kontroll på min egen seksualitet. Har noen det på samme måte. Er det hjelp og få?»

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning