Mensen

Slik vet du om blødningene er unormale

Menskalkulatoren forteller deg når du skal få mensen.

STORE VARIASJONER: Det varierer mye fra person til person hvor regelmessig mens man har og hvor store plagene er.

STORE VARIASJONER: Det varierer mye fra person til person hvor regelmessig mens man har og hvor store plagene er. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Publisert Oppdatert

En normal menstruasjonssyklus varer fra 23-35 dager, og menstruasjonen varer mellom tre og åtte dager.

Hvis du vet hvor lang din syklus er og hvor lenge din menstruasjon varer, kan du ved å bruke menstruasjonskalkulatoren finne ut når du kommer til å få mensen hver måned fremover.

For kraftig blødning

I løpet av menstruasjonen er det vanlig å miste 80 milliliter blod.

- Det er selvfølgelig vanskelig å måle mengden blod, men hvis man opplever at en tampong blir full på en - to - tre eller at man må bruke bind i tillegg til tampong, blør man for mye. Det å ha mensen skal ikke forhindre deg fra å forlate huset, sier gynekolog ved Volvat, Helena Enger.

Er blødningene dine så kraftige, er det både nødvendig og mulig å få hjelp mot plagene.

Blir du sittende hjemme uten å oppsøke lege eller gynekolog, kan nemlig de kraftige blødningene føre til lav blodprosent.

Prevensjon som hindrer blødninger

- Hormonell prevensjon vil som regel hjelpe. Spiral, minipille og p-piller er da gode alternativer. Minipille og hormonspiral fører som regel til småblødninger de første tre månedene, men blødningsmengden reduseres for alle og 15 prosent mister mensen etter ett års bruk. Jo lengre du bruker preparatet, jo mer sannsynlig er det at du mister mensen, sier hun.

I enkelte tilfeller kan det også være aktuelt å operere bort livmoren for å fjerne blødningene helt.

Fint innarbeidet syklus

Ifølge sykepleier, spesialist i sexologisk rådgiving og daglig leder ved Sex og samfunn, senter for ung seksualitet, Siv Gamnes, er det ingen grunn til bekymring om du opplever at mensen blir uregelmessig.

- Det er mye som spiller inn. Menssyklusen er en fint innarbeidet syklus og det skal veldig lite til for å rote den til, sier Gamnes.

For eksempel kan stress, redsel og bekymring føre til at mensen blir uregelmessig.

- Dette opplever mange i forbindelse med at de er bekymret for om de er gravide. Da kommer i alle fall ikke mensen, sier Gamnes.

Hun legger til at de fleste også vil oppleve at mensen er uregelmessig i begynnelsen og når de nærmer seg overgangsalder.

Slitne eggstokker

Enger bekrefter dette.

- Egentlig er det lite forskjell på menstruasjonssyklusen til unge og eldre kvinner. For unge jenter kan imidlertid syklusen være litt rotete inntil kroppen har lært seg å lage en normal syklus, sier Enger.

På samme måte kan altså mensen være uregelmessig når det nærmer seg menopause.

Eggstokkene er da rett og slett litt slitne, og dette kan føre til kraftigere og mindre regelmessig mens.

Kroppen fikser det meste

Også Enger forteller at det likevel er helt vanlig at syklusen kan bli uregelmessig i løpet av livet.

Skulle du oppleve at menstruasjonen for eksempel blir kraftigere, mindre regelmessig eller kanskje helt borte, kan det derfor være greit å avvente to - tre måneder før du begynner å bekymre deg og oppsøker lege eller gynekolog.

Ofte vil kroppen løse problemet selv.

- Det er likevel ikke uvanlig at jeg oppsøkes av unge, barnløse kvinner som sliter med uregelmessig mens. Blødningene gjør det jo vanskelig å planlegge en graviditet, sier Enger.

Gynekologen tolker signalene

Vedvarer uregelmessigheten, bør du imidlertid alltid oppsøke gynekolog.

- Når du kommer til gynekologen med slike problemer, blir det hans eller hennes oppgave å se på symptomene for å finne ut hva som er årsaken. Vi vet for eksempel at kraftig menstruasjon kan skyldes muskelknuter eller polypper, og blødninger i forbindelse med kontakt, som under samleie, kan skyldes infeksjoner eller celleforandringer, sier Enger.

Generell uregelmessighet skyldes gjerne hormonelle plager.

Kan skyldes kjønnsykdom

Gamnes bekrefter at selv om uregelmessig mens både er vanlig og stort sett ufarlig, bør du ta tegnene på alvor hvis uregelmessigheten er vedvarende.

Uteblitt eller uregelmessig mens kan nemlig også være tegn på mer alvorlige sykdommer.

Mulige årsaker til uregelmessig mens

 • Stress
 • Depresjon
 • Reise over flere tidssoner
 • Hard trening
 • Kraftig vektreduksjon
 • Bruk av hormonell prevensjon
 • Visse medisiner
 • Kjønnsykdommer
 • PCO
 • Stoffskiftesykdommer
 • Kreft
 • Graviditet

Kilder: Gynekolog Helena Enger og sykepleier Siv Gamnes

- Er du smittet av kjønnssydom, kan dette rote til syklusen. Hvis du vet at det er en risiko for at du er smittet, bør du med andre ord få tatt en sjekk, mener Gamnes.

Symptom på graviditet

Blødningsmønsteret kan også forstyrres på grunn av den hormonelle sykdommen PCO, stoffskiftesykdommer, spiseforstyrrelser og depresjon.

- I tillegg er jo uteblitt menstruasjon et vanlig symptom på graviditet, hvilket også gjør at det er verd å finne ut av årsaken dersom du opplever at menstruasjonssyklusen din rotes til over tid, legger Gamnes til.

Tidssoner skaper rot

Men også helt andre faktorer kan påvirke syklusen din.

Reiser du over flere tidssoner, slik at du for eksempel står opp når du egentlig pleier å legge deg, kan dette føre til uregelmessig mens.

- Menstruasjonssyklusen påvirkes dessuten av omlegging av mat- og treningsvaner. Hvis du spiser lite, eller begynner å trene veldig mye, kan dette føre til bortfall av mensen. Dette ser man blant annet med kvinner som har anoreksi, dansere og de som trener til maraton, sier Gamnes.

Slik uregelmessighet kan være plagsomt, men egentlig er dette en fiffig mekanisme av kroppen.

- En underernært og stresset kropp er jo ikke et optimalt utgangspunkt for en graviditet, sier Enger.

Kunstig syklus

Ifølge Gamnes kan også enkelte legemidler påvirke syklusen, og blant de vanligste er p-piller og andre hormonelle prevensjonsmidler.

- Disse legemidlene har som oppgave å lage en kunstig syklus, og den blødningen man har når man bruker disse prevensjonsmidlene er i virkeligheten ikke menstruasjon. Blødningen er rett og slett der for at kvinnen letter skal kunne holde kontroll på om hun er blitt gravid eller ikke, sier Gamnes.

Forskyv mensen med p-piller

Du trenger med andre ord ikke denne blødningen, så hvis du ønsker å utsette mensen en eller flere måneder er det helt greit.

- Hvis du har brett med 28 piller, hopper du bare over juksepillene og fortsetter på neste brett. Har du brett med 21 piller, begynner du direkte på neste brett etter å ha fullført ett, sier Enger.

Det er altså ingen ulemper med å gjøre dette, men gynekologen anbefaler likevel å ha fire blødninger i løpet av året.

Som regel vil man uansett få en blødning etter noen måneder med sammenhengende p-pillebruk.

Gestagen for den regelmessige

- Det finnes også reseptbelagte legemidler som kan brukes dersom man ønsker å styre menstruasjonen. Det krever imidlertid at man har veldig regelmessige blødninger og vet akkurat når neste mens kommer, sier Gamnes.

Slike gestagentabletter får du resept på hos legen din.

- Med disse tablettene kan man forskyve menstruasjonen 10-14 dager, men husk at du må begynne med tablettene tre dager før forventet blødning, sier Enger.

Bruk av p-piller for å utsette mensen er derfor enklere, og gynekologen anbefaler denne metoden for dem som bruker p-piller.

Les også:

Slik vet du at du er i overgangsalderen

Det finnes et alternativ til bind og tamponger

Sjekk om du kan skylde på PMS

img Del på FacebookNyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag