Kjærlighet

Slik gjenoppliver dere forholdet

Nøkkelen er å snakke bedre sammen.

UNDERVERKER: Gjør ting sammen! Finn hobbyer dere begge liker. Del opplevelser, både gamle og nye. Små grep i hverdagen kan gjøre underverker.

UNDERVERKER: Gjør ting sammen! Finn hobbyer dere begge liker. Del opplevelser, både gamle og nye. Små grep i hverdagen kan gjøre underverker. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox

Publisert Oppdatert

- Et samliv gjennom mange år kan ha tallrike utfordringer, sier samlivsterapeut Katinka Strøm Lyngroth i Ad Lib Helse og utvikling til magasinet Bedre Helse.

Det handler ofte om tidsklemme og praktiske utfordringer, men også om dårlig kommunikasjon mellom partene.

Her har terapeuten følgende råd:

1. Før du tolker partnerens budskap eller handlinger negativt, spør hva han eller hun egentlig tenkte eller mente.

2. Ikke forvent at din kjære kan lese tankene dine, men fortell hva du tenker, føler, ønsker og har behov for.

3. Bruk «jeg-budskapet». I stedet for å sette negative merkelapper som «du er alltid så ...» og så videre, kan du for eksempel si: «Når du sier/gjør sånn, føler jeg ...»

4. Ikke si ting som er ment å såre. Vi kan alle komme i skade for uforvarende å såre vår partner. Noe annet er å med overlegg si ting som vi vet vil såre. Dette fører aldri noe godt med seg.

Alltid bølger i samlivet

- Det må ofte stor motivasjon til for å få nytt liv i et avblomstret forhold, sier familieterapeut Gunvor Ek, og legger til:

- Man må tåle at greiner og stilker er nakne og stusslige innimellom.

Hun er leder ved Familievernkontoret Ringerike på Hønefoss.

- Et normalt samliv vil alltid gå i bølger. Noen ganger har man det bedre enn andre ganger. De som vinner i det lange løp er «stayerne» i kjærlighet, de som ikke gir seg, men kjemper seg gjennom de dårlige periodene også, sier hun.

Under press

Familieterapeuten mener at det moderne parforholdet er under sterkt press, ikke minst fra våre egne krav og forventninger.

- Vi befinner oss på toppen av behovspyramiden. I dagens velferdssamfunn har vi fått dekket alle primærbehovene. Vi har det greit på de fleste områder, er økonomisk mer likestilte og trenger hverandre ikke på samme måten som før. For noen tiår siden var ekteskapet først og fremst et nødvendig arbeidsfellesskap for å få hverdagen og livet til å gå rundt, og det var en trygg ramme for barna å vokse opp i, sier Ek:

- I dag setter vi nye mål på forholdene våre. Vi kan «velge hverandre på nytt hver dag», men når vi først og fremst baserer et samliv på følelser, blir det skjørt og sårbart.

Gode og dårlige tider

I et langvarig forhold hvor begge opplever at forholdet er godt, vil det likevel være snakk om gode og mindre gode perioder. Samlivet er nesten som en organisme:

Det lever og utvikler seg hele tiden. Fordelene med å holde ut i kjærlighet er mange, mener Ek.

- Det gir trygghet og stabilitet, ikke bare økonomisk og praktisk, men også trygghet i forhold til barna. Viser foreldrene at de kan stå løpet gjennom motgang og medgang, avblomstring og ny blomstring, gir de også veldig viktige verdier videre til nye generasjoner, sier hun.

Slik gjenoppliver du forholdet

Her er familieterapeut Gunvor Eks fem råd til å gjenopplive forholdet:

  • Gjør ting sammen! Finn hobbyer dere begge liker. Del opplevelser, både gamle og nye. Små grep i hverdagen kan gjøre underverker, som for eksempel å skyve middagstallerkenen til side, lage en god kopp kaffe og ta seg tid til å prate sammen.
  • Parforhold har lett for å bli en arena for mye ureflektert frustrasjon og aggresjon. Vær mest mulig høflige og respektfulle mot hverandre i hverdagen.
  • Ikke gi for mye fokus til det som er problematisk. Tenk heller på hva som kan være ditt bidrag for å få dette til å fungere best mulig.
  • Samtidig er det også en balanse her: Prøv å ivareta deg selv på best mulig måte sammen med partneren.
  • Vit at et normalt forhold går i bølger. Vi må tåle å leve med litt avblomstring for at det kan blomstre på nytt mellom oss.

10 tips for et godt samliv

Samlivsterapeut Katinka Strøm Lyngroth har 10 tips som sikrer et godt samliv i parforhold:

1. Vis interesse, omsorg og respekt for partneren din.

2. Ha aksept for at dere er forskjellige på noen områder.

3. Blås i bagatellene. Tenk heller: «Hva er viktig?»

4. Snakk med hverandre, og ikke bare om praktiske ting.

5. Ikke glem kjærtegn og fysisk kontakt eller sex.

6. Sett av tid til å være kjærester. Unngå å ende kun som kollegaer i «Familien Flink AS».

7. Ikke bli «husblind». Husk personen du forelsket deg i en gang.

8. Be om dét du ønsker. De færreste av oss er tankelesere.

9. Spør, i stedet for å tolke ting negativt.

10. Si «takk» ofte.

Les også:

Samlivstipsene du ikke bør gå glipp av

Her er forskjellene på menn og kvinner

Stillingen hun vil elske

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning