Slik får du draget

Det er ikke nødvendigvis pupper, rumpe og lår som betyr mest.

USKYLDIG FLØRT? Det viktig å vite hva du vil med flørten. Er du virkelig interessert i en kjæreste, eller trenger du heller en venn?

USKYLDIG FLØRT? Det viktig å vite hva du vil med flørten. Er du virkelig interessert i en kjæreste, eller trenger du heller en venn? Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert
BLIKKONTAKT: Familieterapeut Solveig Vennesland mener at øynene er det viktigste flørteredskapet vi har.

BLIKKONTAKT: Familieterapeut Solveig Vennesland mener at øynene er det viktigste flørteredskapet vi har. Foto: Foto: www.vennesland.no

- Vær deg selv og by på deg selv. Ikke gjør deg til. Ikke herm etter venninner som har fått kjæreste, sier sosionom og familieterapeut Solveig E. Vennesland.

Hun har skrevet boka "Kunsten å være sammen" (2007), som handler om flørting, forelskelse og samlivsråd for etablerte par.

Hun mener at øynene er det viktigste flørteredskapet vi har. Sjelen sitter der.

- Mange tror de må gjøre triks med kroppen. Noen jenter har nok en misforstått oppfatning av hvor viktig pupper, rumpe og lår er. Men det gutta ser etter er femininitet, at du har vilje og selvtillit. Det er mye viktigere enn kropp.

- Hvis du tenker at du ikke er noe, speiler kroppen dette. Mye kan leses av en person uten at man åpner munnen.

Er han interessert?

Hvis han vil at det skal bli noe mer mellom dere, oppsøker han deg, ser på deg når dere møtes, og stikker ikke plutselig av.

- Et sikkert tegn er at han spør om telefonnummeret ditt, sier Solveig E. Vennesland.

Bli en god flørter

 • Vær positiv! Du kommer ikke langt hvis du tenker negativt om deg selv eller leter etter feil hos daten din. Hvis du tror at ingen vil ha deg, speiler dette seg ubevisst gjennom kroppsholdningen din. Og hvis du leter etter negative ting hos den andre, vil du sikkert finne mye.
 • Vær i godt humør. Det smitter.
 • En god flørter får andre til å føle seg vel.
 • Vær bevisst på kroppsspråket. Det teller mer enn ord.
 • Vær interessert. Selvopptatte og skrytete personer er ikke sjarmerende.

Kilde: "Kunsten å leve sammen", av Solveig E. Vennesland

- Tegn på at han er uinteressert, da?

- Ringer han deg ikke, er det fordi han ikke gidder. Så enkelt er det. Hvis han ikke dukker opp til avtalt tid, sier at han må jobbe overtid eller trene, er det et tegn. Er han virkelig interessert, gjør han det han helst vil.

- Selvfølgelig kan han være sjenert og forsiktig, men de fleste klarer å formidle interesse uansett. Så du bør være realistisk og forberede deg på at han ikke vil ha mer kontakt, sier Vennesland og legger til at dette er helt normalt.

Åtte av ti flørter «går over» til neste dag.

- Gjelder firedagersregelen fremdeles?

- Mennesker er så forskjellige, så det er ingen regel for det. Man skal ikke mase, heller gi det litt tid. Innen to-tre dager synes jeg det er naturlig å ta kontakt.

- Det ekle med dating er at man kan bli så skuffet. Men derfor er det også viktig å være realistisk, sier Vennesland.

Vit hva du vil

Denne realismen er tema i selvhjelpsboka "He's Just Not That Into You", skrevet av Greg Behrendt og Liz Tuccillo, tidligere manusforfattere for tv-serien "Sex og singelliv".

Han er interessert hvis:

 • Han er ivrig i samtalen
 • Han har god utstråling og indre sjarm
 • Pupillene blir større
 • Han har svette og klamme hender
 • Han retter på klærne
 • Han fikler med håret
 • Han småler litt hektisk

Kilde: "Kunsten å leve sammen", av Solveig E. Vennesland

Sannheten er hard, men reell. Slutt å finne på unnskyldninger, slutt å vente ved telefonen. Hører du ikke noe, er han ikke interessert! Da bør du heller satse videre på andre jaktmarker, det finnes plenty mannfolk der ute.

En vennskapelig flørt på jobben, for eksempel, kan ifølge Solveig E. Vennesland sprite opp stemningen.

Men både på jobb, på byen og blant venner er det viktig å vite hva du vil med flørten. Er du virkelig interessert i en kjæreste, eller trenger du heller en venn? Vær klar over hva du vil, når du hengir deg til flørten.

- Mange sier de vil ha kjæreste fordi de ikke liker å være alene. Da bør de heller melde seg på et kommunikasjonskurs eller gå til terapeut, sier sosionomen.

Vær varsom på nett

På nettet og sms blir man ofte modigere og frekkere, enn når man flørter ansikt til ansikt.

Du lurer deg selv når du tenker at:

 • mobilen hans konstant er tom for batteri
 • han jobber overtid hver dag
 • han bare har mye å gjøre for tiden
 • han er blitt syk
 • han egentlig er homofil
 • han er bare veldig sjenert

- Men det er veldig annerledes å sjekke på nettet enn «live». Man bør være obs, ellers kan man angre bittert. Vær forsiktig med å legge ut bilder, spesielt hvis de er utfordrende. Man bør heller ikke legge ut telefonnummeret sitt eller virke for desperat, sier Vennesland.

Berit Skog er førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU. Hun har gjennomført flere studier av unges mobil- og sms-bruk, og har spesielt sett på sms-flørt i undersøkelsen «Ung & Mobil».

- I starten sender man en «kontaktmelding» til den man ønsker å bli bedre kjent med Sms brukes hyppig til å invitere ut på date, og mange sender flørtemeldinger om natten. Det vanlige for kjærester er å sende en melding som avsluttes med et smilefjes eller hjertesymbol, sier Berit Skog.

Enklere med sms

Skog tror årsaken til at så mange flørter på sms, er at det er lettere enn med vanlig telefon, men også fordi det er enklere å bli avvist på sms.

SMS-FLØRT: Førsteamanuensis Berit Skog har forsket på SMS og mobilbruk og vet hvordan man bruker mobilen for å flørte.

SMS-FLØRT: Førsteamanuensis Berit Skog har forsket på SMS og mobilbruk og vet hvordan man bruker mobilen for å flørte. Foto: Foto: NTNU

Spesielt gutter sier at det er lettere å gi uttrykk for følelser på sms enn når man står ansikt til ansikt. Men flørting på sms kan også føre til misforståelser, dersom man ikke kjenner hverandre og hverandres språkstil så godt.

En smiley kan signalisere både flørt og spøk, og det kan være vrient å forstå om det er «ordentlig» flørt, sier forskeren.

- Det at gutter skriver kortere tekstmeldinger enn jenter, kan by på problemer. Jenter kan tolke den knappe stilen som signal på manglende interesse og engasjement. Mange ber derfor venninner om hjelp til å tolke slike «problematiske» tekstmeldinger, sier Berit Skog.

Men korte meldinger kan være hans måte å skrive sms på; det trenger ikke nødvendigvis å være manglende interesse. Gi derfor ikke opp umiddelbart hvis daten din bare bruker enstavelsesord og aldri skriver lange meldinger.

Etterhvert vil du merke om han er interessert eller ikke.

Les mer om flørting og sex på Klikk.no

TYDELIGE SIGNALER: Du vil fort merke om flørten din faktisk er interessert i deg.

TYDELIGE SIGNALER: Du vil fort merke om flørten din faktisk er interessert i deg. Foto: Foto: Crestock

Dating

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning