FITTEDEBATT:

«Skjør blomst» eller «fitte»?

Rødmer du av ordet «fitte»"? Ida Jackson vil ta ordet tilbake og diskuterer grisespråk med Klikk.no-leserne.

KJÆRT BARN: Det finnes mange vakre ord som beskriver det kvinnelige kjønnsorgan. Men visste du at "fitte" er det eldste, norrøne ordet for "blomsten"?

KJÆRT BARN: Det finnes mange vakre ord som beskriver det kvinnelige kjønnsorgan. Men visste du at "fitte" er det eldste, norrøne ordet for "blomsten"? Foto: Foto: Crestock

Publisert Oppdatert
FITTE-FORSVARER: Forfatter og blogger Ida Jackson vil ha direkte ordbruk fremfor pene omskrivinger og sier "fitte" uten å rødme. Klarer du det samme?

FITTE-FORSVARER: Forfatter og blogger Ida Jackson vil ha direkte ordbruk fremfor pene omskrivinger og sier "fitte" uten å rødme. Klarer du det samme? Foto: Foto: Anniken Valstad

Ida Jackson og Maren Kristiane Solli måtte stå til ansvar for den grisete språkbruken sin i dagens nettmøte.

De er forfatterne bak den aktuelle sexhåndboka "Jenter som kommer", som beskriver den kvinnelige anatomien og jentesex med en svært frittalende språkbruk.

Se alle svarene fra nettmøtet her

"Selv blir jeg litt rød i toppen av enkelte av utrykkene deres. For eksempel "fitte" er et ord jeg overhodet ikke bruker", skriver Anette.

Rødmer du av ordet "fitte"? Stem i pollen under.

Ida Jackson forsvarer bruken av ordet med følgende argumenter:

1. Vi ville ikke bruke en metafor som mus, blomst eller høne.

2. Alle skjønner hva det betyr. En del har forsøkt å bruke ord som "klitgeva" om kvinners kjønnsorgan - et ord som er satt sammen av klitoris, genetalier og vagina. Ulempen med å lage nye ord for kvinners kjønnsorgan, er at folk ikke forstår hva du mener med mindre du leser boka og setter det i kontekst.

3. Det er ingen preposisjon. Vi ville unngå språkbruk som "der nede", "nedentil", "mellom bena" og så videre.

Les også: Kunsten å tilfredsstille en jente

4. Fitte er det eldste, norrøne ordet for kvinners kjønnsorgan og det eneste ulempen vi så med det var at det brukes som skjellsord. Vi bestemte oss for å ta fitta tilbake - i mangel av noe bedre.

5. Vi hadde en avstemning på bloggen min, der fitte vant suverent. Vi har opplevd at de fleste vender seg til ordet etter et par siders lesning, og - best av alt - slutter å bruke det som skjellsord. Mange engelskspråklige sexskribenter har brukt ordet "cunt" i lang tid, og vi ser på oss selv som en del av den bevegelsen. Direkte ordbruk fremfor pene omskrivinger og fremmedord.

Rødmer du av ordet "fitte"? Eller synes du det er en helt grei betegnelse på kvinners kjønnsorgan? Stem i pollen under og si din mening i kommentarfeltet.

Les mer om sex på Klikk.no/samliv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning