Unngå samboerfellen

Styr unna denne samboerfellen

Det er viktigere enn du tror å ha egne hobbyer.

- Det er viktig å ha flere folk rundt seg enn bare partneren. Det være seg familie, venner eller andre, sier psykolog Peder Kjøs.
- Det er viktig å ha flere folk rundt seg enn bare partneren. Det være seg familie, venner eller andre, sier psykolog Peder Kjøs. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Sist oppdatert

Å flytte sammen med kjæresten er for mange en stor overgang, både på godt og vondt. Da kan det være greit å ta noen forhåndsregler. Og vi snakker ikke bare om økonomi-delen.

Marianne Sleire er parterapeut og samlivskursholder hos odena.no. Hun mener at så sant det er tid og mulighet for det, er det viktig at du deltar i aktiviteter som bare er for deg når du blir samboer.

- Du bør være forsiktig med å gi slipp på alle dine tidligere aktiviteter og sosiale omgangskretser, selv om du får deg samboer, sier Sleire.

Ikke del alt med kjæresten

Dersom du ikke får avklart hvilke forventninger du har til samboerskapet, kan det oppstå gnisninger når partneren begynner å kreve ting som ikke passer inn i dine tanker om hva et samboerskap er.

- Det er viktig med en forventningavklaring fra begges side, understreker Sleire.

Hennes oppfordring er å bli enig om hvor mye det forventes at dere skal være sammen, og hvor mye fritid dere krever.

- Og par er naturlig nok veldig ulike. Noen trives best med å være mest mulig sammen, mens andre par fungerer best med mye tid for seg selv og egne sysler. Det kan være en investering å finne ut, og det er smart å snakke om hva som passer dere best.

- Uansett hvilke behov dere har, er det i et hvert forhold viktig med frihet. Dere trenger ikke å dele absolutt alt. Positive erfaringer og impulser fra andre aktiviteter og sosiale relasjoner kan tas med inn i forholdet, påpeker hun.

Sleire understreker at det samtidig ikke alltid er like lett å få tiden til å strekke til slik at alle ønsker og behov for fritiden blir oppfylt. Spesielt dersom du har et travelt liv med mye ansvar.

Ta stilling til eget liv

- At vi alle har ulike ønsker om hvor adskilt livet vårt til samboeren skal være, er helt klart et faktum. Men det du imidlertid bør unngå, er å gå inn i et opplegg som du ikke er fornøyd med.

Det forteller psykolog Peder Kjøs.

Han sier at det for noen kan føles feil å gi avkall på for mye av sitt eget, mens andre ønsker at livet skal være mest mulig sammenvevd med samboeren. Du bør ikke gå inn i et opplegg som du selv ikke er fornøyd med, og det er viktig å ikke lage en norm på hvordan livet og hobbyene deres skal være.

- Ta stilling til hvordan du selv vil det skal være overlapp mellom livene deres, råder Kjøs.

Viktig med andre folk rundt seg

Kjøs mener imidlertid det er en norm i vår kultur at det er viktig med veldig separate liv, men at det varierer fra par til par.

- Det er viktig å ha flere folk rundt seg enn bare partneren. Det være seg familie, venner eller andre.

Det er også en norm at du vil kjæresten skal være bestevennen din. De fleste setter pris på det, men det har endret seg fra tidligere. Før var det nemlig ingen forventning, og mannen hadde gjerne et større behov for frihet og egne hobbyer enn kvinnen.

Nå går det mer begge veier, skal vi tro Kjøs.

- Menn forventer også mer nærhet med samboeren sin enn tidligere, forteller han.

Unngå unødvendig dårlig stemning

Ikke tillatt at dårlige mønstre skal utvikle seg dersom du vil at samboerskapet skal vare.

- Når du blir irritert fordi samboeren din «aldri tar oppvasken», handler det ofte om et underliggende behov som ikke har blitt møtt, og egentlig ikke om oppvasken, fortelle Sleire.

- Nøkkelen ligger i å finne ut av hva det underliggende problemet er.

Hun forklarer at oppvasken kan være et symbol på at den ene parten i forholdet føler den gjør alt i hjemmet, mens den andre bare bruker tid på seg selv, og sine aktiviteter. Dette er et spørsmål om makt og kontroll, hvor den ene føler seg liten, ubetydelig og slengt rundt.

- Du bør prøve å komme til bunns i større problemer som i stedet utvikler seg til bagateller og skaper dårlig stemning, sier Sleire.

Vis at du bryr deg

Etter hvert som du blir mer knyttet til partneren din, kan opplevelser og erfaringer fra tidligere forhold trigge dårlig stemning i ditt nåværende samboerskap. Kanskje har du opplevd at en tidligere partner har vært mye sjalu, noe som gjør at du går i forsvar med en gang du oppfatter en antydning til kontroll hos samboeren.

- Dette er veldig naturlig, ettersom det knyttes opp mot smerte og uro. Hjernen forsøker da å unngå situasjonen, forklarer Sleire.

Hun legger til at for å unngå at dette blir en vedvarende utfordring, kan det være lurt å snakke med partneren din om det. Da vil du etter hvert forstå at din nåværende partner er trygg, og du blir kvitt den ubehagelige følelsen.

I tillegg har du kanskje opplevd at enten du eller partneren din ikke føler seg sett, etter en stund sammen?

Vel, det er også helt normalt.

- Du kan kanskje føle deg usett, uhørt og at dine følelser og behov ikke blir lyttet til. Det kan imidlertid forebygges ved at dere snakker sammen om hvordan dere ønsker å bli møtt, opplyser Sleire.

Parterapeuten anbefaler at du viser at du er ute etter å forstå samboeren din, ved å for eksempel spørre om hva partneren trenger av deg, hva du kan gjøre for at situasjonen skal bedre seg, eller hva det egentlig handler om for den andre.

Hun legger til at dere bør vise kjærlighet, og støtte hverandre.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på vårt ukentlige nyhetsbrev her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Denne saken ble første gang publisert 24/04 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også